Медия без
политическа реклама

Скандалните заменки "хванаха гората"

"Аферата на века" приключва с безславна равносметка - нула виновни и 80 млн. лева компенсации за държавата, които никога няма да бъдат събрани

25 Ноем. 2019
Участници в заменките превърнаха горските имоти край морето в голф игрища.
Архив СЕГА
Участници в заменките превърнаха горските имоти край морето в голф игрища.

Немезида най-сетне дойде и за прословутите горски заменки. В ролята на богинята на възмездието влезе министър Десислава Танева, която обяви, че държавата започва да си събира "вересиите". Тарикатите, които преди 10-12 години направиха горски бартер с държавата и се сдобиха с прекрасни имоти край морския бряг и до ски курорти, ще трябва да доплатят над 80 млн. лева, стана ясно от извънреден брифинг на Танева. Министерството дори публикува списък на длъжниците - стотина фирми и граждани. На някого това може да му звучи като добра новина. Но не е. Веднага като тапа от шампанско изскочиха въпроси - 

 

какво се случи, защо точно сега? 

 

Възможните обяснения са няколко.

Лесният отговор е, че оценителите и агроминистерството най-сетне са приключили работата по оценките на разменените имоти, изчислили са щетите за държавата и са определели обезщетенията за всеки договор за замяна. Танева това и каза в сряда - току-що разпратихме уведомителните писма до бенефициерите (това е правилната дума, но в нашия евроречник се наложи "бенефициент"), които трябва да доплатят. 

Някои заподозряха, че властта си прави банален кризисен пиар. "Нахалните" медии не престават да ровят в аферата "Къщи за гости без гости", а там е пълно с "наши" хора - от ГЕРБ, от ДПС, политици и спонсори на политици. В същото време разни опозиционни партии и неправителствени организации продължават да смущават с критики политическия сговор за наместването на Иван Гешев и Сотир Цацаров на ключови постове. Хайде сега малко да отместим вниманието към тема отпреди 10-12 години, "кучетата" да полаят, а сценарият да си върви.

Може пък нашите власти да са се сетили, че моментът е идеален да рапортуват пред Брюксел, че са си свършили работата, така че наказателната процедура срещу България за предоставяне на неправомерна държавна помощ на избрани едри бизнесмени чрез заменките да бъде прекратена и пратена в архивите. Старата и новата еврокомисия тъкмо си предават щафетата и за всички е удобно щекотливият български случай - непознат по мащаби и наглост в пределите на целия ЕС, да бъде приключен и забравен. 

А дали приятелски настроени към "Бойко" представители на ЕК не са подсказали, че трябва да се отчетат действия, инак ще последва предаване на страната на съд, а след това - и космически глоби. Възможно е също правителството ни да се притеснява, че в състава на новата ЕК има комисари, които ще питат защо пет години София не е взела мерки за прекратяване на недопустимата държавна помощ и защо няма наказани държавни служители. 

Каквито и да са обясненията, те не са толкова важни. Същественото е, че аферата "Заменки" ще приключи, както започна - с огромни щети за държавата, и цялата несправедливост ще бъде погребана от времето и в безплодни съдебни дела. Управниците - от всякакви бои, отдавна

 

пропуснаха шансовете да развалят порочните сделки

 

и да накажат представителите на властта, благословили и подписали стотиците сделки от вида "кон за кокошка". Много от фирмите, облажили се от горските рокади, са сменили собствениците си, при това неведнъж. Сред новите притежатели има и чуждестранни компании, включително и офшорки. Други дружества - участници в заменките, са в ликвидация. Много от придобитите чрез заменки горски терени отдавна са със сменено предназначение, застроени и превърнати в голф игрища, хотелски комплекси, ветро- и соларни паркове. Накратко, сегашните парцели нямат нищо общо с имотите от 2007-2009 г. и всяка оценка, правена десетина година по-късно, лесно може да бъде оборена. Сред имената в "Списък 103" случайни хора няма - Гриша Ганчев, Тодор Батков, Христо Ковачки, Николай Банев, Явор Хайтов, Красимир Гергов и т.н. Всеки от тях може да си наеме най-добрите адвокати, които с лекота ще докажат в съда, че новите оценки са сбъркани и че самата държавна претенция е безпочвена. 

80 млн. лева - на колкото са изчислени сега щетите за държавата, сами по себе си са скромна сума. Скандалите сделки от времето на тройната коалиция са много повече, но "черният списък" е сведен само до 103. Причината е, че по правилата на ЕК неправомерната държавна помощ се наказва само в случаи, когато изгодата за подпомогнатия надхвърля 200 000 евро. Ето защо заменките, в които държавата е била "прецакана" примерно "само" с 300 000 лева, са изключени от черния списък. Отделно част от най-скандалните случаи с времето просто изчезнаха, изпариха се. Никой вече не говори за другите заменки - на ниви и ливади. Не се  обелва и дума за този тип сделки преди 2007 г. (когато България още не бе в ЕС), а те не са по-малко уродливи. 

Самият списък,  който агроминистерството във внезапен порив на прозрачност публикува, е подозрително оскъден. В него има само имена на фирми и на граждани. Не пише колко на брой са заменените имоти, какви са площите, къде се намират, на колко са оценени, колко има да доплаща на държавата всеки "бенефициер". Тази липса на данни навява съмнения, че пак има хитруване, замитане на облаги и прикриване на щети. Но никой няма да бъде наказан - не и в държавата, в която Гешев и Цацаров са единствените възможни кандидати за борба с корупцията на последния етаж.  

 

Как започна всичко?

 

От медиите, разбира се. Заредиха се журналистически разследвания как мастити бизнесмени си набелязват безценни държавни имоти, които получават евтино от държавата, а в замяна й дават раздробени парчета по чукари и камънаци във вътрешността на страната, непривлекателни, но пък снабдени с високи оценки. Така за целите на бартера 1 кв. метър държавна гора край Черно море бе оценяван средно на 7 лева - по-евтино от квадрат третокласен балатум. Освен че са били залесени и на прекрасни места, върху някои от тези терени е имало постройки, инженерна инфраструктура. След заменките някои от същите терени - вече частни, бяха продавани за 100 и повече евро за кв. метър.

Когато през 2009 г. ГЕРБ взе властта, тогавашният агроминистър Мирослав Найденов се възмущаваше, че "тройната коалиция" е ужилила бюджета с "няколко милиарда лева".  Сега пак ГЕРБ е на власт и се хвали, че с 10-годишното закъснение тръгва да покрива щетите, които са сведени до 80 млн. лева. А дори и тази сума няма да бъде събрана.

Далаверата "заменки" нямаше да е възможна без любезното съдействие на изпълнителната власт.  Под напора на изнесените многобройни факти и на общественото възмущение прокуратурата се зае да проверява кои са виновните за аферата "Заменки" политици и висши чиновници - като шефа на горската агенция Стефан Юруков, бившия министър Нихат Кабил и др. През 2014-а разследванията бяха безславно прекратени - нямало престъпление.  

Още през 2008 г. Световната банка "оцени" заменките като "злоупотреби с процедурата за замяна на гори, главно за търговски цели, придружени от значително ощетяване на държавата". Това е цитат от доклада "Бележки по политиката за управление на горите". През 2014 г. Европейската комисия отсъди, че чрез заменките България е предоставила недопустима помощ на частни лица в особено големи размери. Сега министър Танева извади черния списък на заменките, но не спомена нищо за наказания за виновните длъжностни лица. Цацаров и Гешев също нищо не казват. Остава надеждата, че случаят с българските заменки ще привлече вниманието на новия европейски прокурор Лаура Кьовеши. Все пак става дума за безочливо нарушаване на европравилата. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата