facebook
twitter

Наблюдател

СДС е пред съдбовен избор. Размисли с носталгия и оптимизъм

Ако в десницата се интересуват от мнението на такива като мен, нека поемат по пътя на истинското дясно, на традиционните ценности и родолюбието
3 020

Утре СДС ще проведе важна за себе си конференция. Ще се опита да изясни идеологията си и ще определи политическия си път оттук нататък. Вероятно за СДС това е от съдбоносно значение, защото в т. нар. традиционна десница вече трудно може да се каже кой кой е, накъде върви и за какво се бори. Забележете, че предпочитам да кажа „традиционна“, а не „автентична“. Не че едното се е превърнало в евфемизъм на другото, това са изначално различни неща. Традиционна е тази десница, тези политически субекти, които започнаха прехода през 1989-а и го докараха някак си до членство в НАТО и ЕС. А пък автентична (истинска, оригинална) би трябвало да наричаме онази, която стъпва на истинска дясна социална база и изразява интересите, ценностите и мисленето на дясно ориентираните граждани.

Кои са тези „дясно ориентирани граждани“?

Има два принципа, по които можем да ги определим. Първият е икономически. Според него десните човеци в едно общество са капиталистите, предприемачите (дори и най-дребните), онези, които плащат заплати (макар и само една-две), онези, които искат и са готови да се конкурират в условията на свободен пазар все едно на какво – на труд, на стоки, на услуги, на иновации, технологии и т.н. Най-сетне десните хора не са съгласни държавата да отнема по-голямата част от плодовете на техния труд, за да я преразпределя между хора, които не са имали силите и късмета да се справят с конкуренцията.

Вторият принцип за определяне на дясно ориентираните граждани е ценностен. Според него „десни“ ще наречем хора по един или друг начин индивидуалисти с ясен акцент върху личността, а не върху колектива, хора с изострено чувство към свободата и справедливостта, но не към фалшификатите на левичарите, зад които вместо свобода и справедливост прозира тоталитарен терор и регулации. Особено след десетилетията комунистически атеизъм десните хора са набожни и тяхната набожност може да се прояви от дълбока догматичност до почтено уважение към традициите на предците. А пък след годините на комунистически интернационализъм, според който германският (примерно) индустриалец е враг на германския работник, докато руският работник му е „брат, приятел и другар“, десните хора задълбочиха патриотизма си в търсене на адекватен обект за своето чувство на дълг и обич към общността.

Ето

 

така би трябвало да изглежда социалната база на една хипотетична „автентична“ десница

 

И понеже у нас очевидно такава няма, нека наричаме старата десница просто „традиционна“. И още нещо много важно за българската десница, не за десните партии, а за десните избиратели: отново благодарение на комунистическия тоталитаризъм българската десница е по правило антикомунистическа, което определя два нейни важни белега.

Първо. Българската десница от края на ХХ век е по произход и историческа принуда либерална – борила се е и продължава да се бори за граждански права и свободи, с тази борба е зачената. Дори и хипи движенията преди 1989-а у нас бяха по същество антикомунистически и прокапиталистически (по-възрастните помнят „упадъчната“, капиталистическа музика, която хипитата слушаха скришом, спомнете си и филма „Вчера“), за разлика от аналогичните движения на Запад, където те онтологично са антикапиталистически. В годините на комунизма за хиляди млади българи Съединените щати не бяха държавата, която вършеше безобразия във Виетнам, а страната, от която идваха дънките Levi’s и кока-колата. „Коса“ беше едва ли не консервативен западняшки филм.

Второ. Докато интелигенцията в богатите западноевропейски страни е по-скоро лява именно защото са богати и все още нямат ясна представа що е то да живееш в комунистически режим, то българската интелигенция е по-скоро дясна, доколкото е отворена към нормалността и широкия свят. Интелигенцията си е еднаква и в двата свята в своя стремеж към справедливост, просто световете бяха различни: при капитализма влечението към справедливост може и да е ляво, но при социализма със сигурност е дясно – просто защото и в двата случая е антисистемно по един мек и цивилизован начин.

Ето това е българската десница – може би

 

с по-малко фабриканти, но с много повече национална интелигенция

 

Днес големият въпрос пред нея е каква ще бъде типологически: либерална или консервативна. Светът се промени и ако не толкова самият свят, то със сигурност понятията, с които го описваме. Все повече хора предпочитат да говорят не за ляво и дясно, а за либерално и консервативно. При това положение и „традиционната“ десница трябва да реши за себе си каква ще бъде – либерална или консервативна. И утре отговор точно на този въпрос ще се опита да даде за себе си СДС.

Когато Иван Костов откъсна ДСБ от СДС, сякаш поведе със себе си по-дясната част – неслучайно избра за новата си партия по-тъмносиния цвят. Дълго време десебарите живееха със самочувствието на интелектуален и културен елит, чиста проба консерватори в британския смисъл на думата. Днес са загрижени единствено за политическото си оцеляване, но за съжаление фантазията им стига само дотам да кроят коалиции и сдружавания за постигане на аритметичната сума, необходима за попадане в парламента. На всяка цена. Колаборират с левичари, еколози и културни марксисти. Като виждат, че това не е достатъчно, обявяват се за тотално обединение на всичко, що нявга е било дясно или поне по-надясно от върха на пръстите на протегнатата лява ръка. Техният цвят вече не е тъмносиният, а някаква преливка от тревистозелено към нежно розово. Трагедията им е тази, че събраха смелост да се качат на либералния влак едва когато вече се виждаше, че той се отправил към глуха линия. Такъв изглеждаше образът и на цялата „традиционна“ десница.

 

Ето защо СДС вероятно ще опита утре да тръгне по другия път

 

Може ли една партия да тръгне от либерализъм към консерватизъм, без да изневери на убежденията си? Може, стига да се е променило междувременно съдържанието на понятията. Както казахме, в България либерализмът от 80-те години на XX век беше демократична форма на антикомунизъм. Днес антикомунизмът не е актуален. Днес заплахите за свободата и справедливостта, които преди идваха от обременената с идеология тоталитарна социалистическа държава, идват от другаде. И колкото и да е парадоксално, днес това „другаде“ нарича себе си „либерално“. „Няма ляво, няма дясно“ – провиква се новото „либерално“. – Има цивилизовано и ретроградно, има прогресивно и мракобесно, има модерно и анахронично. Ето, ние сме всичко цивилизовано, прогресивно и модерно, а вие... вие сте фашисти!“

В България СДС все още е марка на свободата, демокрацията и капитализма. Може и да е изпразнена от съдържание, но продължава да е марка. Старата марка на дясното. Затова е важно по какъв път ще поеме. Ако поеме по консервативния път, това означава да издигне патриотизма като определяща ценност и да се нареди в патриотичния лагер, като с това му придаде нов, по-сериозен и съдържателен облик. За СДС това няма да е нахлуване в нова територия, а завръщане, отвоюване от популизма. Това е техният правилен ход. Ако СДС поеме по този път, нещата ще се успокоят. Другите „десни“, онези, които тайно и полека порозовяха, ще се превърнат в една прекрасна модерна левица, ще отнемат електорат от БСП и ще освободят електорат от дясно гласуващи. Тези пък „десни“, които изберат консервативния път, ще легитимират целия консервативен и патриотичен сектор, ще го консолидират и ще го изведат от зоната на малките проценти.

Предстои да видим какво ще стане. Но ако някой в СДС се интересува от мнението на такива като мен, нека поемат по пътя на истинското дясно, на традиционните ценности и родолюбието. Нека се покажат като достойна консервативна партия и да прекратят спекулациите с този термин от страна на всевъзможни политически технолози и службогонци. Мисля, че все още имат и могат да привлекат електорална подкрепа за тази цел. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

 

 

 

51

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов през 2013-а: Излизайте на улицата за оставка на правителството

30.07.2020

Обновена

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

6920 43
Властта в София е на път да се откаже от 4 000 лв. за участие в борд

23.04.2020

548
Насред кризата ГЕРБ и СДС отбелязаха атентата в „Св. Неделя”

16.04.2020

743 14

Коментари

Страници

Kickaha
снимка на Kickaha

К'во беше това СДС, че и такъв "мастит" аналлизатор е писал за него аналлизаторска статия?

AnonimusBG

Много е интересно как два файтона хора с добре уредено житие, битие и с електорална подкрепа съпоставима със статистическа грешка, които освен това не се понасят ще могат да предложат нещо смислено.

Butch
снимка на Butch

Да...

Рентиерското съсловие на реститутките търси някакво представителство в политическата картина на БГ. Ще го маскираме с "ляво", "дясно" само, за да не му се види непроизводителния и паразитен характер.

 

My bad! Сула извинявай! Накрая видях небръсната ти физиономия. Погрешка съм прочел писанката ти и съм ти създал впечатление, че някой те чете.

Nah...

rover
снимка на rover

butch, аз предвидливо минах направо коментарите. и не съм сгрешил, види се. ?

eric marsai
снимка на eric marsai

като деца марширувахме с припявката: леви-десни, кучета бесни

колкото имаше смисъл в тази припявка, толкова има и в тази статийка, от умрел - писмо.

у нас "десни" няма, само разноцветно вапцали се айдуци и лумпени.

Памфуций
снимка на Памфуций

Без коментар, защото ще стане толкова "искрено и лично" с персоната Стамболов-Сула, че биха ми довели санкции дори и тъй силно либерализирания форум. Само ще кажа, че лицето Иван Стамболов - Сула първом да погледне себе си и аверите си, както и с кои е бил съюзник по разни въпроси напоследък - ИК, "Европа на отечествата" и прочее, па сетне да раздава квалификации за другите и присъди. 

 

galfonizator

"В България СДС все още е марка на свободата, демокрацията и капитализма."

Тоя дали си вярва? В България СДС е вече само кухо обозначение, нарицателно за нещо отдавна отмряло и захвърлено на бунището. А Сулю нек' си крои планове как СДС ще дръпне електорат от БСП...и н'ам к'во си

Шако

Да питам, щот съм забравил.

Туй единно СДС, онуй същото ли е дето го направи Костов с главния си секретар Бисеров и Данчо Ментата, топ икономиста от бургашката пицария?

Помня, че бая се озориха докато разритат там разните му партии от преди 9ти - Демкрати, Радикал демократи, земеделци, социалдемократи дето основаваха пак някво СДС.

Извинявайте за въпроса, ама се обърках, пък и почнах да забравям. Много време мина.

peniko

До  Kickaha

Колега, мисля че сте пропуснал едно тире. На мен по-добре ми звучи "анал-лизаторска"......

Meto_ot_Interneto

"Размисли с носталгия и оптимизъм"
Носталгия? Ранното СДС, освен демокрация, искаше национален суверенитет, независимост и военен неутралитет. Затова хората гласуваха за него и лидерите му (Берон, Дертлиев и т.н.) бяха популярни.
Днес на това, което искаше ранното СДС се гледа като на ерес. Независимост, национален суверенитет и неутралитет са мръсни думи.
Оптимизъм? Никакъв.

Mrx

Традиционна е тази десница, тези политически субекти, които започнаха прехода през 1989-а и го докараха някак си до членство в НАТО и 

 

Дрън, дрън Ерини,  нито СДС започна прехода, а Луканов го започна, нито те го докараха до ЕС и НАТО, а сегейчук Станишевчук го докара. А  края на прехода се не види. Браво Ваньо браво Костов бе казал, че като стигнем дъното ще се отластнем (изглежда като барон Мюнхаузен) и ще полетим нагоре и напред. Ама дъното се оказа много наклонено. 

 

Според него „десни“ ще наречем хора по един или друг начин индивидуалисти с ясен акцент върху личността, а не върху колектива, хора с изострено чувство към свободата и справедливостта, но не към фалшификатите на левичарите, зад които вместо свобода и справедливост прозира тоталитарен терор и регулации.

 

Простотии Сулеви. Иванчо-Сула май има нужда от регулация на нервните клетки, гдето му се е загнездила мислата. 

 

 Нека се покажат като достойна консервативна партия и да прекратят спекулациите с този термин от страна на всевъзможни политически технолози и службогонци. Мисля, че все още имат и могат да привлекат електорална подкрепа за тази цел. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.​​​​​​​

 

Аууу, сън в ноемврийска нощ. Умрял кон не рита. Кво стана с либерските ценности? Сега пък консерва ще стават. Туй Картаген все не могат да го разрушат.

Favnir

В годините на комунизма за хиляди млади българи Съединените щати не бяха държавата, която вършеше безобразия във Виетнам, а страната, от която идваха дънките Levi’s и кока-колата.

Това си е жива спекулация. Да, сигурно е имало "хиляди млади хора" в България по онова време, за които САЩ са били САМО дънки и кока-кола. Но това изобщо не променя факта, че, според мен, на много повече млади хора в България тогава беше ясно, че САЩ са държавата, "която върши безобразия във Виетнам" - дори и на такива, които харесваха дънките и кока-колата. 

Памфуций
снимка на Памфуций

Първо. Българската десница от края на ХХ век е по произход и историческа принуда либерална – борила се е и продължава да се бори за граждански права и свободи, с тази борба е зачената. Дори и хипи движенията преди 1989-а у нас бяха по същество антикомунистически и прокапиталистически (по-възрастните помнят „упадъчната“, капиталистическа музика, която хипитата слушаха скришом, спомнете си и филма „Вчера“), за разлика от аналогичните движения на Запад, където те онтологично са антикапиталистически. В годините на комунизма за хиляди млади българи Съединените щати не бяха държавата, която вършеше безобразия във Виетнам, а страната, от която идваха дънките Levi’s и кока-колата. „Коса“ беше едва ли не консервативен западняшки филм.

Второ. Докато интелигенцията в богатите западноевропейски страни е по-скоро лява именно защото са богати и все още нямат ясна представа що е то да живееш в комунистически режим, то българската интелигенция е по-скоро дясна, доколкото е отворена към нормалността и широкия свят. Интелигенцията си е еднаква и в двата свята в своя стремеж към справедливост, просто световете бяха различни: при капитализма влечението към справедливост може и да е ляво, но при социализма със сигурност е дясно – просто защото и в двата случая е антисистемно по един мек и цивилизован начин.

 

Първо, желанието за по-свободен живот, за повече права, а и за по-добър стандарт, част от което беше сравняването на битието тук и на "Запад", не беше нито "дясно", нито "консервативно". Твърдението на Сула за възприемането на "Коса" като "консервативен западняшки филм" е изсмукан от пръстите абсурд. Към "Коса" човек би могъл спокойно да прибави  "Апокалипсис сега",  а защо не и "Полет над кукукувичето гнездо", че и "Бразилия", както и слушането на "Бийтълс", че да се разбере примититивността на манипулацията. Като споменах "Бийтълс", се сетих, за употребата на "битълси",  "суинги", "зози” и какви ли не още нарицателни определения за (тогава определяния като) упадъчен морал и поведение.

Консерватизмът тогава се олицетворяваше от режима на Комунистическата партия, периодът на "застоя" мина под знака на подавянето на Пражката пролет, (режисьорът на "Коса" , Милош Форман емигрира в САЩ тогава) и Живковската конституция.Тогава режимът реагира на движенията от края на 60те като превърна християнството в музеен експонат за своя употреба, че и взе на въоръжение национализма, който доведе до репресии и насилствена промяна на имена (а от тук и стремеж за промяна на идентичността) на хора на малцинствата. Впрочем Живковата конституция премахна понятието "малцинства", което съществуваше в Димитровската. Това беше Брежневият  "полезен национализъм", мантра, която днес повтарят "десни консерватори" заедно с носталгиците по соца, които също се изживяват консервативно и по онзи тертип отново има нарицателни определения като "джендъри" , "либерали/либерасти" и "толерасти".   Охранително-консервативният карактер на Комунистическия режим беше най-добре обяснен от Живков , когато говореше за разликата между "перестройката" и "преустройството" в "снишаването". Предполагам това е било времето, когато Стамболов (без да има правото на прякори към името си в документи и текстове) се е молел по християнски за тогавашната власт, следвайки стриктно повелята, че всяка власт е от Бога. Аз лично не съм го правил, защото благодарение на Унамуно научих за учението на Тома Аквински за тиранията и съпротивата срещу нея. Ама аз винаги съм си имал над конфесионални уклони и може би ще горя в ада заради еретизъм.

Така, че желанието за промяна - и в западната левичарска и в източната "десидентска" интелигенция беше желанието за повече права, за повече свободи и по-добър стандарт на живот.

 

Второ. Доколко "дясна" е днес българската интелигенция е също спорно. Истина е, че част от нея, която е била пряко ангажирана в политическия живот и участвала във властта - било като партийци,  депутати, министри и прочее, днес се изживява като "десно-консервативна". Пряко участвалите в създаването на статуквото като олигархичен режим , прикрит зад фасадна демокрация, днес са консервативно настроени за запазването му - поне що се отнаса до правата и свободите на гражданите, като (разбира се с изключения) за тях няма особено значение кой би гарантирал  външно политически това и кой помага - американският евангелистки интернационал, една "Европа на нацииите/отечествата", която оставя местните елити да правят каквото си щат или путински/ердоганов модел на контролирана демокрация. Затова се получават интересни феномени като "консервативно-реформистката европейска партия "Атака" заедно с Бареков на избори, Марешки - партньор на Льо Пен, бившите депутати и министри в "либералната" придворна камарила на "величеството", което останките на ДС домъкнаха от Мадрид, консервативните десни от типа на Дачков и д-р Михайлов, които си сътрудничат с "лявата" платформа на Сашко Симов.

Съответно има и част от българската интелигенция, която смята, че има необходимост от по-добро гарантиране на права, че статуквото предоставя свободи само формално и непълни, че демокрацията сега е фасадна. Аз лично симпатизирам на тая интелигенция.

 

 

Sine_metu
?
AnonimusBG

?

Аплодирам.

 

Съответно има и част от българската интелигенция, която смята, че има необходимост от по-добро гарантиране на права, че статуквото предоставя свободи само формално и непълни, че демокрацията сега е фасадна. Аз лично симпатизирам на тая интелигенция.

 

Иска ми се да се персонализират нещата, за да си помисля в една посока ли сме.

Просто има достатъчно хора, които каквото и да кажат за мен са нерукопожатные (извинявам се за русизма).

 

rover
снимка на rover

бонго пише грамотно, интересно, на доста по-високо ниво от особата сула. по-добре редакцията да го ангажира него. ся, и той си има леки залитания (казвам го като човек, свидетел на много от събитията, за които става дума), но кой от тия, които се подвизаваме тук, няма. ?

ИлияНиколов

Проблемът не е между "ляво" и "дясно", между "либерално" и "консервативно", а в разликата между "свобода" и "слободия".

Памфуций, ?

Favnir, ?

Sine_metu

СДС се оказа хомункулус, на когото в бързината са пропуснали вграждането на висша нервна дейност.

Затова чак "утре" щял бил да се опитал да си бил изяснил идеологията си. Ja, ja

Идеологията, за чиято ниша претендира, бе изяснена и на теория, и на практика, и достатъчно зряла - на точно 41 години, когато го създаваха. "Утре" окръгля 70

РимскотоVIIилиВиАйАй

Спомени за СДС:

Истина или пропаганда? Преценете сами!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=0s-EgCUN76k

Преди и след

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=2jxZnhHF-Vk

Sine_metu

Съб., 10/11/2018 - 11:19 (нов)

Mrx

"Традиционна е тази десница, тези политически субекти, които започнаха прехода през 1989-а и го докараха някак си до членство в НАТО"

 

Ама сула верно ли го е написал това? Не е могъл да устиска с фейковете до история'бг?

тц, тц

 

Трябва да те поправя малко и тебе. Наистина към НАТО ни присъедини БСП, но не по станишево време, а още при Жан Виденов

wreckage
снимка на wreckage

Редакцията, Сула не е за "Наблюдател", а за "После".

 

Елате ни вижте

Те такова животно „Син лъв„, няма.

 

 

mi6osp.

СДС- крадене, рушене, омраза, без идеи за  нещо градивно.

Затова българите ги пратиха  на боклука на историята , с нулеви шансове да се върнат на политическата сцена.

GoDov

Левундерасткия прогресив-агро-интелигент не харесва тази статия.

А за Сула, когато не се занимава с религиозни тъпотии, този път - браво!

protor

Сула прогресивно зипясва.

Памфуций
снимка на Памфуций

Гледам , че в "Дневник" Радан Кънев се е упражнил по темата, какви да са приоритетите на една "десница"

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/11/06/3340638_demokratichnata_obshtnost_prez_pogleda_na_edin_bit_pes/

Икономическа свобода;
Лични свободи, и особено свобода на словото и медиите;
Радикална реформа на правосъдието;
Отговорно отношение към природата;
Безусловна геополитическа ориентация към НАТО

и last not least, стремеж към участие на България в ядрото на единна, дори федерална Европа .

====

 

С част от тези неща съм съгласен, а част бих изменил и допълнил:

Бих добавил отговорен социален модел, който да реинтегрира като преустанови или поне тушира усещането на огромна маса хора , че са аутсайдери в собствената си държава.
Бих изменил частта за геополитическата отговорност към все по-голямата необходимост от колективна европейска система за сигурност.

SvSophia
снимка на SvSophia

Имам някои фундаментално-парадигматични недоумения към просветените форумни люде, към редакцията, че и към автора. И понеже за три почти десетилетия лъснаха, за който има очи да вижда, уши да чува и разум да разсъждава,  резултатите и главно резИлтатите за България и гражданите й за тези 29 годин, си позволявам да  питам:

1. Кое налага да се отбелязва по все медии ежегодно годишнина на един вътрешнопартиен пленум, на който несъществуваща вече партия е пожелала да си смени ръководителя и съответно да го замени с друг - нормална практика за всяка партия? Защото това именно се случи на 10 ноември 1989 г.

2. Кое налага ежегодно да ни се предлагат под различни форми некролози на отдавна несъществуваща коалиция, наречена СДС, с доста спорни резултати от  присъствието й във всички области на българския живот от създаването й до вътрешнокоалиционното й ликвидиране?

Като пример за излъганите надежди на милиони българи и злоупотребата с подкрепата им, особено след 1997 (и аз съм между тях)?

Като пример за това как НЕ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА т.нар. "преход" (да ми прости Господ за евфемизма)?

Като потвърждение на думите на класика "Хорошо начал, да скверно кончил"?

SvSophia
снимка на SvSophia

Намирам, че връх на наглостта е, че все още провалени министри, експерти, членове на СДС и производните му, по съвместителство "бащи" на престъпни здравни, образователни, пенсионни реформи и на също тъй престъпна приватизация, продължават да се въртят от ТВ студио в ТВ студио и от печатна медиа в печатна медиа, за да продължават най-арогантно да раздават акъл в областта на здравеопазването, пенсионирането, образованието, енергетиката и всичко останало.

На принципа "Натиснах ти главата в локвата, за да почнеш да се давиш, но настоявам на този етап да ти я донатисна още по-надълбоко, та белким се удавиш най-после".

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Тапетаджийска, чехльова историйка.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Що се отнася до жопазнамьоннъй Кънева, Радана, тюрлюгювечът му не ме впечатлява.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш