Медия без
политическа реклама

Приключенията на Ким и Путин - нарочно не придумаешь

Няколко истории за ракета, майбах и стол, които показват защо севернокорейският лидер остана доволен от визитата си в Русия

Ким и Путин седят на подозрителни столове "на два крака". Преводачите са на обикновени "четирикраки" столове.
ЕПА/БГНЕС
Ким и Путин седят на подозрителни столове "на два крака". Преводачите са на обикновени "четирикраки" столове.

На 13 септември руският президент Владимир Путин се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен Ун на космодрума "Восточний". Специалният кореспондент на "Комерсант" Андрей Колесников пусна подробен репортаж как се е чувствал севернокорейският лидер на гостоприемната източноруска земя. Оригиналното заглавие на "Комерсант" е "Операция Ын и другие приключения Путина".

------------

Пристигайки късно през нощта на космодрума "Восточний" от Владивосток, преспахме в общежитие за работниците от Амурския газопреработвателен завод. "Газпром" мисли за хората, преди всичко за своите - да, бяхме убедени в това. Работната закуска беше разнообразна - избор от две каши, картофени палачинки, наденички, запеканка и много други. До мен на опашката на касата севернокорейски служители по сигурността гледаха одобрително този разкош - въпреки ранния час те бяха с изгладени бели ризи, в костюми с красиви червени значки с образа на лидера на реверите и със забележими слушалки в ушите. Бяха пристигнали в хостела предишната вечер. Бяха 110 души. По очевидни причини охраняваният обект беше по същество един. И също така все още не беше тук.

Ким Чен Ун пътуваше от граничния пункт Хасан, където го посрещна руският министър на природните ресурси и екологията Александър Козлов. Хасан се намира в Приморския край и до железопътните релси на космодрума "Восточний" има три часа път с кола.

Пристигането на бронирания влак по тези релси изглеждаше величествено. Най-напред Ким Чен Ун небрежно се показа на чист въздух. След това колата му - стар, но добре поддържан майбах - се спусна от вагон номер 3 също толкова плавно.

Няколко млади корейци тичаха по перона с мобилни метеорологични станции в ръце. Тези метеорологични станции могат да правят всичко. Те измерват скоростта на страничния, попътния и насрещния вятър, температурата на въздуха, водата и снега, точката на оросяване и, разбира се, топлинния индекс. И всичко това като че ли е много важно в момента.

Между другото, влакът не изглеждаше толкова брониран. Влакът си беше просто влак. Дори беше малко закъснял.

По това време Владимир Путин вече беше пристигнал в сградата за сглобяване и изпитания на ракети на космодрума. По всичко личеше, че е в добро настроение, дори каза на журналистите, когато го попитаха дали ще обсъжда темата за оръжията с колегата си, че всички теми ще бъдат обсъдени. Тоест, той не отрече, а по-скоро потвърди.

Но севернокорейският му колега се забави и руският президент влезе в сградата за сглобяване и изпитания, за да провери дали всичко е готово за собственото му пристигане след няколко минути.

Тук бяха приготвени, на първо място, два монитора с изображения на ракетните установки "Союз-2" и "Ангара". Пространството около ракетите беше покрито с обяснителни надписи на корейски език.

Дискретен надпис на стената на сградата гласеше: "Влизайте с меки обувки със светли подметки".  Ако се съди по факта, че г-н Путин си проправи път в залата без никакви проблеми, той е имал всичко необходимо.

Николай Нестечук, генерален директор на ЦЕНКИ (Център за експлоатация на съоръженията на наземната космическа инфраструктура), показа на президента две разглобени ракети и съобщи:

- Планираме да кажем няколко думи за "Ангара". Ако той се интересува, разбира се. И след това няколко думи за "Союз-2"...

- Владимир Владимирович, можем ли да предложим изстрелване на корейски космонавт? - прекъсна го колегата му Юрий Борисов, ръководител на "Роскосмос", който стоеше до него.

Изглежда това е основният принос на "Роскосмос" в този вид събития. Защо не, идеята е печеливша за всички. Няма никакви минуси.

Реакцията на г-н Путин беше някак неясна. Тоест, не можеше да се каже, че той недвусмислено я подкрепя. Но не изглеждаше и да е против. Но все пак, очевидно, по този въпрос все още няма решение. Очевидно трябва да го заслужат. И освен това има дългосрочни рискове за репутацията... От друга страна обаче, какво има да се рискува?
 

Посрещането

 

Владимир Путин отново излезе навън - казаха му, че колата на Ким Чен Ун е почти там.

Руски и севернокорейски журналисти спорят вече половин час. Севернокорейците се правят, че не разбират какво искат от тях колегите им. Това, което искаха, беше да се мръднат поне малко. Междувременно севернокорейците контролираха здраво всеки сантиметър свободно пространство. Когато им беше изгодно да говорят на руски, те го правеха. Но иначе, разбира се, съществуваше бездна от неразбиране.

- Нека все пак бъдем приятели, намеси се дори г-н Путин.

Макар че ако бях на мястото на Владимир Смирнов, фотожурналистът, към когото той се обръщаше сега, щях безусловно да отстъпя пред колегата си от КНДР: за него това беше буквално въпрос на живот и смърт. Един несигурно заснет кадър - и край... Къде е той, този кореспондент? Разбира се, никой никога повече няма да го види. А Владимир Смирнов в ТАСС дори няма да бъде лишен от премията си, ако изобщо има такава.

- Да, но те са като скакалци! Тъкмо когато се справиш с един, пред теб се изпречват още двама!, настоява друг фотожурналист.

И отново колегите от КНДР могат да бъдат разбрани: държавните посещения на лидера на страната им сега са по-редки дори от тези на Владимир Путин. Това е десетият път, в който севернокорейският лидер пътува в чужбина.

Ким Чен Ун се появи толкова епично с колата, колкото и с влака.

Вратите на майбаха, когато той се приближи до Владимир Путин, бяха отворени за всеки случай, а от тях надничаха служители по сигурността и се оглеждаха зорко. В края на краищата беше толкова красиво. Съдейки по това, че охранителите не бързаха да слязат, явно се любуваха на импозантния момент.

Няколко минути по-късно имаше още един заход към монитори в сградата за сглобяване и изпитания на ракети, сега с ръководителя на КНДР. Ким Чен Ун нямаше време да огледа внимателно самите ракети, които лежаха полуразглобени в заграждението: той започна да чете на корейски как се наричат различните части на ракетите.

Изобщо той се прояви като изключително заинтригуван човек, който питаше кое какво е и просто жадно се интересуваше от всичко - нещо, което очевидно може да бъде полезно.

И беше очевидно, че мащабите на монтажната сграда, например, му направиха силно впечатление. Ким Чен Ун се оглеждаше наоколо с неприкрит възторг. След това поиска да го заведат в Центъра за управление на полетите (това не беше предвидено), после до стартовата площадка за изстрелване на "Союз" и "Ангара" (където му обясниха, че ракетата не стои, а виси). И накрая сърцето му бе успокоено от автомобила "Аурус" на Владимир Путин, който също изучи обстойно: седна на мястото на руския президент, дори се намести... Владимир Путин, седнал отляво, погледна одобрително севернокорейския си приятел.

Трудно е да се каже дали интересът на Ким Чен Ун към космическите ракети е потребителски (което не може да се изключи напълно) или академичен. Но останах с впечатлението, че той със сигурност ще си купи Aurus (комбинация от латинската дума aurum "злато" и "Русия").

Или пък ще му го подарят. И дори със сигурност ще му го подарят. Но първо ще го изработят като специална поръчка. Така че всичко да е като на Путин (явно на другаря Ким му е писнало от майбах и иска нови тръпки).

 

Столът

 

Докато лидерът на КНДР потъваше в търбуха на "Аурус", в залата за преговори се довършваха последните приготовления. Най-голямо безпокойство на севернокорейската страна предизвикваше столът. Нещо притесняваше служителите по сигурността. Те го пробваха и го люлееха от една страна на друга, а след това поклащаха глави с мъка. В един момент разбрах, че столът е проектиран така, че няма опора на здрави крака в задната част. И севернокорейците се изнервиха, седнаха на стола, станаха, пак седнаха... В крайна сметка това беше въпрос на живот и смърт за тях, не за техния лидер, а, разбира се, за тях самите.

В резултат на това столът беше заменен с абсолютно същия от редицата, която беше подредена за членовете на делегацията. Дизайнът беше идентичен. Беше пробван друг черен стол, но той изглеждаше откровено зле. И в крайна сметка на съмнителния стол седна министърът на отбраната на КНДР. И не се оплака.

След това столът, предназначен за Ким Чен Ун, бе търкан с кърпа няколко минути от севернокорейски служител с бели ръкавици: ако се съди по миризмата, той го дезинфекцираше.

Историческите севернокорейски лидери седнаха срещу историческите руски лидери. Там бяха Сергей Лавров, Сергей Шойгу, Алексей Оверчук, Денис Мантуров, Виталий Савелиев... Г-н Лавров току-що бе разказал виц на министъра на отбраната и те успяха да приключат със смеха точно преди да пристигнат колегите им от КНДР.

Кървавата принцеса, както я наричат на Запад, тоест собствената сестра на Ким Чен Ун - Ким Йо Чжонг, също беше тук. Всъщност, застанала зад гърбовете на двамата маршали и външния министър и от време на време сякаш ги инструктираше, като им шепнеше в ушите, тя правеше впечатление на красиво и донякъде дори беззащитно момиче.

- Позволете ми да ви напомня, че именно нашата страна първа призна суверенната, независима държава Корейска народнодемократична република. С това г-н Путин каза всичко, което трябваше да каже.

- Успяхме да видим със собствените си очи настоящето и бъдещето на Русия. И ние се срещаме с вас в много специален момент в сърцето на космическата сила Русия. Сега Русия се е вдигнала на свещена борба, за да защити своя суверенитет срещу хегемонистичните сили, които се противопоставят на Русия! Надявам се, че винаги ще бъдем заедно в борбата срещу империализма и за изграждането на суверенни държави!, отвърна Ким Чен Ун.

Реториката беше разпознаваема и от известно време, може да се каже, просто отново родна.

Ким Чен Ун изглеждаше блажен от специалния прием и още повече от обилния обяд с кнедли от камчатски раци и супа от бял амур. Той се чувстваше добре тук, само сред свои. Сподели с всички най-съкровените си мисли. И ако го бяха помолили да сподели нещо друго, той щеше да го направи. 

 

-------------------------

Путин и Ким си подариха пушки

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун си подариха пушки по време на срещата си в руския Далечен изток, съобщиха от Кремъл, цитирани от АФП и БГНЕС.

„Владимир Путин подари на Ким Чен Ун пушка наше производство от най-високо качество. На свой ред той също получи пушка севернокорейско производство", заяви пред репортери прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, като добави, че Путин е подарил на Ким и "ръкавица от скафандър, който е бил в космоса няколко пъти".

Президентът Владимир Путин е приел поканата за посещение в Северна Корея от лидера Ким Чен Ун, съобщиха също от Кремъл, като потвърдиха, че посещението на Ким в Русия ще продължи още няколко дни.

„Посещението на Ким ще продължи още няколко дни", заяви говорителят на Кремъл, като добави: "В момента се провеждат преговори с Ким: Ким покани Путин да посети Северна Корея. Путин прие поканата с благодарност." 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата