Медия без
политическа реклама

Писмо от "България" 1

Право и простотия (Дупе и гащи)

Димитри Иванов
Снимка: Архив
Димитри Иванов

Читатели/читателки любими! Дал Бог добро! Идвам с хубава вест. Простотията става подсъдна и наказуема. Никола Вапцаров видял прочутата снимка на Робърт Капа и написал:

“Фернандес го няма днес/ Фернандес лежи убит под стените на Мадрид.”

Римата е невъзможна, понеже името се произнася ФернАндес, а не ФернандЕс, но това не намалява художествената стойност на стихотворението. Има и една снимка, направена от военен дописник през Виетнамската война: след US напалмов удар голичичко виетнамско момиченце тича разплакано срещу обектива. Във Фейсбук нанесли петно върху кадъра, смятайки го за детско порно. Петно и върху картината “Произходът на света”, нарисувана от Гюстав Курбе – женското начало в противовес на мъжкото начало - (Творецът-Бог, вдъхващ живот на Адам във фреските на Микеланджело Буанароти през европейския Ренесанс). Парижки съд ще се произнесе за културните простотии на Фейсбук. Затова казах, че простотията става подсъдна и наказуема.

Премиер-министърът Бойко Б. направи откритието, че простотията е и печеливша политика. Той каза “Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме”. Така и стана: Не сме народ, а мърша и немалко простаци подкрепиха Б.Б. Политически отрепки позираха като патриоти. Като Лукашенко в Беларус, Б.Б. фалшифицира всички избори, пречи да се гласува машинно и дистанционно. Б.Б. нарича проявите на народно недоволство “катуни”. В ответ на политическата простащина дойде художествената вулгарност: В една арт инсталация чехът Давид Черни изобрази Нидерландия с минарета, България като турския кенеф на Европа, сега нидерландски карикатурист нарисува тиква с каскет – алегорично изображение на българския премиер и слугата му главен прокурор.

Предричам, че в състезанието по простащини премиерът Б.Б. ще надпростачи всекиго. Той на дълго и широко обяснява, че не може да си ходи, понеже бил необходим – само той бил спечелил международно признание и “конграчулейшъните” на световните водадачи и лидерки, с които е много гъст и е на малко име, говорят си на “ти”. С една дума те са дупе и гащи (съответно кюлоти, слипове и пликчета с извинение). Но спокойно мога и да си спестя извинението, тъй като английският идиом за “хора дупе и гащи” e “as thick as thieves”, което не звучи много благопристойно.

Още по темата