facebook
twitter

Наблюдател

Ояждането на ГЕРБ вече официално стигна критична точка

Щом Борисов лично и публично се захвана да строява хората си заради корупция и лъскави коли, значи партията наистина много се е разпуснала
9073
Илияна Кирилова
Дайте на хората повод да мислят, че сме добри, а колко сме добри - ние си знаем. Такъв е подтекстът на речта на лидера на ГЕРБ пред съпартийците му.

За разлика от комунистите - техните недалечни предтечи, в ГЕРБ не си падат много по самокритиката като подход към вътрешнопартийните проблеми. Причината за това е проста - самокритиката е публичен акт. А няма нищо по-неприятно за една партия, особено управлявала в продължение на толкова дълго време и така арогантна в своята увереност, че прави добро на страната, от това да признае пред обществеността, че нещо сериозно не й е наред.

Затова упреците, които Бойко Борисов изсипа в неделя към своите съпартийци на Националната работна среща на ГЕРБ  - първия голям партиен форум преди европейските и местните избори, дойдоха неочаквано за страничните наблюдатели. Щом се е стигнало дотам, че премиерът да строява хората си пред очите на цялата страна, значи партията наистина много се е разпуснала. И то до такава степен, че това заплашва успешното й представяне на изборите. Такава критична реч е като алармен звънец. Борисов сам го представи по този начин: „Факт е, че БСП, с тези провалени политици, гонени от управлението, ни доближават. Това, ако не ви светне червена лампичка, аз ще ви светна синя!”

Разбира се,

 

всеки гербер разтълкува по своему метафората за „синята лампа”

 

Миловидната еврокомисарка Мария Габриел, прокарана на поста от Борисов, предпазливо обясни, че ставало въпрос за синьото като символ на проевропейското развитие на България. Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче се беше ориентирал по-добре в посланието на своя партиен бос - разтълкува го като призив да се реагира бързо на сигналите за нередности в партията и управлението, така че да не изглежда, сякаш ГЕРБ покровителства свои хора, обвинявани в злоупотреби.

Това е и правилната интерпретация. След като премина през обичайната си тирада от типа „Градим България”, Борисов неочаквано започна да си задава въпроси за електоралния упадък на партията, който социолозите измериха в последно време. „Колко въпроси решихме, а слизаме надолу!”, зачуди се премиерът. Изглежда обаче, отдавна е достигнал сам до отговора - съмнителния просперитет на мнозина гербери от всички нива на партията, който хората по места забелязват и неимоверно се дразнят.

„Хората искат справедливост. Не искат да се правим на по-важни от тях. Ако някой някъде се мерне с по-лъскава кола или нещо подобно, в неговото населено място почват да го забелязват, че е излетял в облаците, махайте незабавно, и да се прибира, и да се оправя”, ултимативно нареди Борисов на партийните шефове.

Това било значи. Борисов най-накрая е осъзнал, че

 

преяждането с власт има неизбежни и много вредни последици

 

за ГЕРБ. Най-важната от тях е възможността за лошо представяне на предстоящите избори. А случи ли се това, вероятността да се стигне до предсрочни парламентарни избори главоломно нараства. Неслучайно Цветан Цветанов заяви, че резултатите от европейските и местните избори ще бъдат „тест за стабилността на страната”. Ако ГЕРБ не се представи добре, това ще постави под съмнение политическата сила на управляващата партия и ще окуражи опонентите й да я атакуват на всички фронтове.

Затова и Борисов толкова се тревожи от ужасния имидж на партията си, върху която безспирно се сипят обвинения в корупция. Разбира се, премиерът не признава, че такава има, и никога няма да го направи. Това, което иска от съпартийците си, е не да се борят с корупцията в редиците им, а по-скоро с впечатлението, което се създава у обществеността, че ГЕРБ е силно корумпирана. „Никога не сме имали по-ефективна борба с контрабандата от сега. И всеки ден някой излиза да говори за корупция. Само че аз съм убеден, че на много места това се случва. И ако вие не вземете мерки да си прочистите къщичките, рано или късно това ще избие - дали в суджук, дали в нещо друго, и ще падне върху партията”, обясни Борисов пред делегатите на срещата.

И тук се корени целият проблем с ГЕРБ според него. Истински важното за премиера е да се разсеят негативните впечатления пред публиката. Иначе страната цъфти и връзва, вярва си Борисов: „Доходите са повече, инфраструктурата е повече, образованието е повече, всичко е повече. Рекордно за историята на България, рекорден вътрешен продукт”.

 

По неговата логика лошите новини са просто един пиар проблем

 

и нищо повече. Затова и в речта си отдели толкова много време, за да порицава съпартийците си, че са прекалено инертни и пасивни, не реагират достатъчно бързо или не реагират изобщо на атаките на враговете на ГЕРБ. „Те ви избиват зъбите с някоя жълта новина, а вие се сгушвате и не отговаряте”, недоволстваше лидерът. И искаше от министрите „да излязат и да си защитят темата”; от партийните структури - да организират протести срещу изявите на опозицията (!); от своите кметове - да обясняват колко превъзходно е санирането и „със списък, поименно, за всяко едно село какво е дадено и защо е дадено - че не са имали къде да се къпят, че са ходили на един километър жените за вода, за да измият чиниите”.

И най-важното - Борисов изисква от хората си да правят всичко възможно, за да съхранят имиджа на „народняшка” партия, който се стремеше да си създаде ГЕРБ през отминалите години. На него му е ясно, че голямата политическа битка в наши дни (не само в България, но и в Европа) е между партиите на статуквото, каквато е неговата, и атакуващите ги популисти, които се хранят с гнева на хората срещу управляващите класи. „Хората искат справедливост. Хората не обичат елитарни партии, елитарни хора. Ние трябва да внимаваме много дали не сме се превърнем в нещо такова и да не го допускаме”, обясни той. Това показва страховете му, че ГЕРБ може да бъде припозната от избирателите като политическа сила, която се е откъснала от хората, сраснала се е с властта и изсмуква живителните сокове на държавата (както е всъщност).

За това обаче е късно. ГЕРБ е партията на властта - това е ясно всекиму и на разни пиар хватки, целящи да демонстрират „народния” й характер, просто няма кой да се хване. Всичко, което ще последва от тирадата на Борисов, е, че цялата предизборна кампания ще бъде едно мъчително усилие на ГЕРБ да прикрие наедрялото си от преяждането с власт туловище.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: Инвестираме в образованието, защото БСП разчитат на необразованите хора и късата памет

20.04.2019

4683 96
БОЕЦ внесе сигнал срещу Борисов в прокуратурата заради Своге

19.04.2019

3297 22
Две агенции дават преднина на БСП пред ГЕРБ

19.04.2019

5620 86

Коментари

Murmorcho

Тишина,чак се чува скърцането на обувките на Вожда.ЦвЦв слухти...тишина..

генек

Могат още... И ще бълват от двата края...

----

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Redneg

Ако с такива анализи  и анализатори мислят да громят 'туловището' на ГЕРБ , ги чака "голям тенис" на евроизборите.

Архангел

Твърде много крадете!

Румен

Рибата се вмирисва от Тиквата... но Той започва да я чисти от опашката!

voivodata

 Герберасите по наште места цъфтят , и май нямат намерение да прецъфтяват..

anarhia

 „Синята лампичка“ е енигма неразгадаема само за Мария Габриел. На всички други им е ясно, че става въпрос за лампата на полицейската кола, която едва и прангите хлопват. Друг е въпросът, каква е правилната стратегия след предупреждението:

 1. Всичко коз, т.е. каквото може да гепиш, гепи и се спасявай.

 2. Умерена кражба в рамките на допустимото.

 3. Покривай откраднатото и лягай на дъното.

 Въпрос на манталитет и на избор. А за Габриел, нерде Хаджидимово, нерде Брюксел.

F1

В шайката се задава чистка. За да оцелеят вождовете ще отстрелят някоя мърша. Затова ония в залата бяха тъй омърлушени. Ослушват се кой ще изгърми.

Гларyс

Феодалите все още зависят от изборните резултати. А пък се очертава да влязат в преразход, за да си осигурят спечелването им. Един панаир в неподходящото време и са в киреча. ДПС са си ясни, те ще подкрепят който спечели срещу запазване на тяхното парче от баницата. И неизвестните са патрЕотите, Магарешките, Барековците и прочието патерици на бостана...

Magi

Страната ни е в процес на разпад на управление, на институции, на администрация и т.н. Трябва да си много нагъл или откровен лъжец за твърдиш, че държавата ни се развива  добре.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Паметен преразказ по картинка.

Статията това.

 

Аз пък се опитах да си представя блок-схемата на мисловния процес у главата на правителството. Все се получаваше нещо като слънце, ама лъчите сочат към него. Извод: главата е адекватна на хавата. В реалността всичко се случва тъкмо така --- матрялните благини текат към един Център. Извод: вън от това параслънце, от това отрицателно светило, там -- в космическия студ, експоненциално нараства делът на нематериалните богатства, на духовните ценности. Хум хау. За себе си съм сигурна, че съм избрала по-добрия дял. Боко да му мисли.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×