Quantcast

Медия без
политическа реклама

Оставката на Порожанов - и закъсняла, и недостатъчна

Номерът на премиера се изтърка. Уволнението на поредния министър само скъсява резервната скамейка на ГЕРБ

Юлиян Савчев

Бойко Борисов най-после показа червен картон на земеделския си министър. Въпросът е защо едва сега. Селските къщи за гости доведоха до оставката на Румен Порожанов вчера, но скандалът има дълга история. И съвсем не е единствен. Ако се преброят протестите пред министерствата в последните две години, земеделското несъмнено ще е шампион.

Когато избухна новата "бомба" за къщите за гости, премиерът уволни зам.-министъра на икономиката Александър Манолев. Но това не потуши пожара. Разкритията за фамилни имения и луксозни вили, построени с европейски пари уж за да посрещат туристи, продължиха. На Порожанов му се наложи да си припомни, че точно в периода на голямото раздаване на евросредства за селски къщи той е бил начело на „касата“ - Държавния фонд „Земеделие“. Притиснат с неудобни въпроси от медиите, той неубедително, но упорито повтаряше, че

 

не разбира в какво го обвиняват

 

Още през 2015 - 2016 г. медиите започнаха да надушват корупция и злоупотреби и „отвориха очите“ на Брюксел, че европари се харчат за „наши хора“ и „не по предназначение“. Агроминистерството и фондът гузно решиха да замразят финансирането на къщи за гости (вместо да се поправят и да наложат железен контрол). Сега, когато по темата пак се разшумя, Порожанов призна, че за всеки трети проверен обект за селски туризъм са открити нередности. Но не обясни защо заговори за проверки едва сега и защо не е взел мерки срещу "нередностите" през годините, когато лично е държал и ножа, и хляба - бидейки пряк ръководител на фонда - касичка, а и след това, вече като министър.   

Междувременно стана ясно, че уж уволнена от Порожанов висша чиновничка от фонд „Земеделие“ още ходи на работа. Става дума за Иванка Мизова Багдатова - зам.-шеф на управителния съвет на ДФЗ, поредната замесена в сериала „Къщи не за гости“. Оказа се, че оставката й не е приета, защото УС на фонда не е заседавал. А междувременно „уволнената“ дори е поела временно функциите на отсъстващия председател на фонда.

Случаят с Мизова заслужава специално внимание, защото се основава на странен компромат. Обикновено медиите вадят на светло нередности и нарушения, но този път разкритията дойдоха отвътре. Фонд „Земеделие“ изпрати прессъобщение, че телефонът на висшата агрочиновничка се е появил като контакт за къща за гости, построена с пари по европрограмата за селските райони. Министър Порожанов реагирал безкомпромисно и й поискал оставката, като уведомил премиера за решителните действия, става ясно от съобщението до медиите. Начинът на поднасяне на новината определено бе необичаен и смущаващ. Така и не се разбра кой е натопил Мизова. Журналистите веднага заподозряха Порожанов, че гърми „главен бушон“ във фонд „Земеделие“, за да отклони вниманието от собствената си персона.

Но коментарите за липсващия контрол в подопечния на Порожанов фонд така и не стихнаха. А ДФЗ не е обикновен фонд - той е

 

гигантски диспечер на милиарди левове,

 

взети от джобовете на българските и на европейските данъкоплатци. Самият Порожанов призна с половин уста, че усвояването на Програмата за селските райони, която финансира и къщи за гости (равносметката дотук е -  764 обекта за над 200 млн. лева), гъмжи от нарушения.

Буквално до вчера Борисов твърдеше, че е доволен от работата на Порожанов. Сигурно има своите основания, но явно разбиранията на премиера за добре свършена работа тотално се разминават с оценката на обществото и на агробизнеса. Оставката на Порожанов е ужасно закъсняла на фона на десетки протести под министерските му прозорци и редуващи се скандали.  

Неотдавна биосекторът въстана, защото Порожанов лансира наредба убиец, която въвежда такъв тежък контрол и санкции, че би довела до масово изтребление на този сектор у нас. Министър  успя да си „купи“ още време на поста, като обеща на биопроизводителите да си назначи пети заместник, който специално да обгрижва органичното земеделие.

Земеделският министър бе в отбора на българските управленци, които дълго отричаха, че 

 

има двойни стандарти в храните

 

за западните и източните европейци. Когато дори ЕК прогледна за разликите в качеството на нутелата, саламите и соковете, нашият министър на храните видя други проблеми и обясни, че българите ядат шоколад с повече какао, но пък пюретата за бебетата ни били по-скъпи от германските. А помните ли налудничавата му идея да застави големите търговски вериги да продават хляба на „пределни цени“, когато житото и брашното бяха започнали да поскъпват?

Българската агенция за безопасност на храните, на която Порожанов до вчера бе принципал, тотално се провали в битката с чумата по животните. Без да обясни на стопаните рисковете, без да ги убеди, че крайните мерки са наложителни, БАБХ нареди масово изтребление на стада. Същата БАБХ от години не може да се пребори с фалшивия пчелен мед от Китай и с бъкания с нитрати турски зарзават. Но пък се разправи с бабите на село, които се оказаха голяма заплаха за целия ЕС, задето отглеждат по няколко нерегистирани козички и прасета в задния двор.

За вредните и некачествени храни - за "кравето сирене" без мляко, за майонезата без яйца, за "водното" масло, за зехтина, в който няма следа от маслини, научаваме не от министерството и агенцията, а от гражданското сдружение "Активни потребители".  Оглавяваното от Порожанов министерство миналата година се зарече да прави "минимални стандарти" за основните храни. Да сте чули и видели нещо по темата?  

Въпреки всичко премиерът остана благосклонен към своя земеделски министър. Не се впечатли и когато „Биволъ“ и в. „Сега“ откриха необясними поправки и редакции в имотната декларация на Порожанов.

 

Само преди дни Борисов "гласува доверие" на агроминистъра

 

и каза, че е доволен от работата му. Окрилен от подкрепата, Порожанов храбро заяви, че няма да подава оставка, щом началникът не я иска. Но вторникът донесе обрат. Борисов някак внезапно кипна, когато разбра, че „уволнената“ Мизова още ходи на работа, защото управата на фонд "Земеделие" не е намерила време да събере и да приеме оставката, а и защото самият Порожанов все пак решил да изчака да приключи проверката по случая. Часове по-късно на медиите бе съобщено, че земеделският министър напуска поста си, защото не искал да вреди на репутацията на правителството.

Дали внезапно Порожанов е застрашил рахата на своите патрони, дали на Борисов му е писнало да брани незащитимото, или е решил да парира с изпреварващ ход някой нов компромат, едва ли ще разберем. И това не е най-важното. По-важно е да има разберем кой е виновен за покварата във фонд „Земеделие“. Кой „проспа“ инвестирането на европейски пари в луксозни резиденции, гарнирани с цели паркове? А още по-важно е да има наказани. Не е нормално през ден да научаваме за нахални тарикати с бели якички и за престъпници в министерски и депутатски кресла, а прокуратурата и съдът да виждат само незаслужено хулени почтени хора.

 

За "гърба" на Порожанов витаят много слухове,

 

защото в последното десетилетие е „венчан“ за властта и заради шеметната му кариера - от чиновник и шеф на борда на „Булгартабак“ по времето на кабинета „Сакскобургготски“ до министерския пост в третия кабинет на Борисов. Доскоро го спрягаха за част от кръга „Пеевски“ - най-вече защото беше несменяем въпреки тежките скандали около него. Но преди дни една от медиите, близка до депутата бизнесмен, излезе със заглавие „Оставката на Порожанов вече е недостатъчна". Мнозина разчетоха това като епитафия за министъра.

Номерът на Борисов със "свидните жертви" вече се изтърка и не минава. Всеки път, когато напрежението около нечий кабинет стане съвсем нетърпимо, премиерът иска и получава оставка. После започват безкрайни проверки и разследвания. Докато те се точат, гърмят нови бомби за злоупотреби и шуробаджанащина във властта. По-старите скандали бързо се забравят. И оставката остава единственото наказание за провалилия се. А и резервната скамейка на ГЕРБ става все по-къса.

 

Още по темата