Медия без
политическа реклама

Нормалните хора искат промяна, но тя не ги иска

Вътрешният политически живот продължи да предлага отвращаващо всекидневие

Дали, когато пораснат, ще бъде различно?
Илияна Кирилова
Дали, когато пораснат, ще бъде различно?

Според моите наблюдения интересуващите се от политика българи се делят на два вида. Първите са целеустремени, активни, фили, фоби, агитки. Независимо за кого-какво викат, живеят с усещането, че държат Факела на истината -  и пръскат своята си светлина, своята борба. Вторите поглеждат от време на време новините, не са чак толкова навътре; питат, разпитват, най-често констатират, че "от зле на по-зле стават нещата"; и те си имат пристрастия, но не са им първа грижа.

Първият тип са по-важни за политическия процес. Те осигуряват поне минимално представителство на съответната партия, диктуват обществения дневния ред в социалните мрежи. Вторият тип са далеч по-многобройни, но тихи, понякога не гласуват; работа, семейство и други извънвиртуални занимания са им по-важни.

Моите симпатии са към вторите. Защото

 

всеки разговор с първите е безсмислен

 

(наистина го държат пустия факел!). И ето какви новини поднесе на тия далеч по-нормални хора българската политика през последните седмици (преразказ на споделени впечатления):

В дясно тече люта кавга, един млад милионер бил с цяла рода от ДС. Един по-възрастен, не милионер, като него бил издигнат за кмет на София. Вторият бил врял и кипял, от Костово време започнал, ама само роднините му знаят подробности; и само те гласували за него преди. По-важното - от 1 млн. столичани баш тях изнамериха. И никой друг! Как може да искаш лустрация до девето коляно, да събаряш Паметника на съветската армия, а в същото време точно ДС-отроче да издигнеш -

 

свършиха ли се другите хора?!

 

Хубаво - бил кадърен, млад, умен... Сигурно е такъв. Ама единствен ли е? При това роднините му не са били обикновени доносници от ДС, а началници на доносниците! Вярно, не е виновен за тях. Всеки отговаря за себе си. Ама защо все пак баш него? Нали скандалът е предварително ясен? Луди ли са или зависими издигащите? А другият кандидат, ако беше читав, за толкоз време щеше да стане известен и извън София.

България се кани да приеме еврото. Копейките искат референдум, управляващите не дават. Но то не е въпроса до референдума. Ще ставаме ли по-богати, или ще обедняваме, кои сектори ще потръгнат, кои не, лихвите, влоговете, кредитите?... Европейските банки ли ще диктуват нещата, нашите ли?... Другите държави как са, на първата година след еврото какво стана при тях, на втората?... Паралелно въвеждане добре ли е, не е ли? Всички тия неща трябваше да се говорят много отдавна, да има дебат, а нямаше. Почна частично, и то насила, едва след искането за референдум. Но

 

ако за това не се говори, за какво!?

 

Че нали отказ от своя валута реално си е отказ от суверенитет! Държавите с евро също се отказаха от суверенитет, но не се е чуло да станат по-нещастни. Затова нека видим плюсовете и минусите! Но едните говорят само в черно, другите само в бяло. Лъжат, животът не е черно-бял. И айде малко телевизиите да разнообразят говорещите! Едни и същи експерти, други няма ли?

Копейките дърпат проценти нагоре по темата с еврото, защото говорят за реални проблеми, за които другите се страхуват. Пречупват ги в криво огледало. Но къде са реалните проблеми във вярното огледало? Знаем и чувстваме, че ги има тези реални проблеми, но нормалните уж партии не дискутират по тях. "Няма дискусия - няма проблеми" - нима?  

И Путин не говори много-много. Обаче

 

Радев говори все едно е Путин

 

И преди беше такъв, сега прекали. Новото правителство подкрепя Украйна. Карат се с Радев. Обаче те самите се карат за доста вътрешни неща. За външните - не. Имаме проруски президент и проукраинско правителство. Да не стане така, че хептен да нямаме пробългарска власт?

Това дето ПП-ДБ се обединиха с ГЕРБ е егати безсрамието! Хубаво - войната промени ситуацията, светът се променя, нашите ли политици няма да се променят? Ама какъв човек трябва да си, за да говориш едно и гледаш хората в очите, а после да правиш обратното и пак да ги гледаш? Без едно "Извинявай" поне?

 

Абсолютен безсрамник трябва да си

 

Комисии разпределят, началници назначават, тоз от едните, оня от другите... - ама не било коалиция?! И никак не се чувстват неудобно?! С Делян Пеевски конституция правят, защото не можело без ДПС. Добре, но защо не говориха, че не може без ДПС на "Росенец"?! Сега ли разбраха, че не може? Борбата е за кокала, властта, а инструментът е лъжата спрямо хората - не е ново, тъпото е, че повярвахме на поредните.

Де що има представител на властта се кълне, че морето е чисто. Не просто чисто, ами най-чисто за последните години! Дори Ангел Кунчев го казва, къде ли са математиците от БАН?...Може да са прави, дано! Ама чак толкоз чистота и Богу не е драга. Така и след Чернобил се говореше. Мислим бе да знаем какво да мислим, ама на тия не им вярваме!

Спирам с преразказа на впечатления. Могат да бъдат продължени още, но няма смисъл. Всички тия хора продължават да бъдат част от политиката като публика или избиратели. Имат си своите по-малко нехаресвани партии, политици... - и да искат, не могат да им избягат. Но е нещо като "Ние сме от тях, ама те не са от нас". Накратко: никаква промяна в ерата на победилата промяна!

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

промяна, ПП-ДБ, ГЕРБ, партии

Още по темата