Медия без
политическа реклама

Мафията няма етнос

На бедните хора ще им писне да бъдат използвани и стоварвани пред Летния дворец като крепостни селяни

Ана Клисарска
Ана Клисарска

Май за първи път в живота си се присъединих към протест ей така, като гражданин, без журналистическа карта в джоба. Все пак си припомних някои важни уроци от репортерските ми години, като този - че не трябва в никакъв случай да стоиш между полицейски кордон и разбеснели се хора, ако са ти мили крайниците и главата. Тръгнахме си точно преди да слънчасаме, когато започна мелето, но има няколко важни неща, които видях преди това:

1. Докато нас ни спряха на 5 километра от заветния плаж, съвсем до полицейския кордон откъм Лукойл бяха паркирани няколко автобуса и десетки лъскави коли от Пазарджишко, Кърджали и Смолян - явно спонтанни туристи, на които - за да не се загубят в пясъчните дюни - им бяха раздали бели шапчици ДПС.

2. Именно онези с белите шапчици преминаваха без проблем през стената от жандармеристи. Показваха лични карти и ги пускаха. И аз си показах личната карта, ама не ме пуснаха. Очевидно видът ми не е бил достатъчно спонтанен. Точно този двоен аршин вбеси хората. То въобще двойният аршин вбесява хората по принцип и ги вдига на въстания, да си знаете.

3. Имаше откровени провокатори - едни разголени момчета, които крещяха в лицата на полицайчетата, че им плащат заплатите, че са предатели и... хм... обслужват сексуално Доган. По едно време първата редица жандармеристи се отдръпна и правилно - нямаше дълго да издържат и щяха да набият някого. Мъчно ми стана за клетниците - в черни униформи, пържат се под адското слънце, а някакви бабаити им крещят в лицата, пък те не могат и да мъцнат в отговор.

4. Когато усетих, че скоро ще бъда повалена от жегата или от тълпата, си тръгнах. В едно кръчме в гората седнахме на сянка и се заприказвахме с други хора. Присъединиха се и още, смях, закачки и на 15-атата минута се сетихме да ги питаме откъде са. Оказаха се от Шумен, дошли на контрапротест. За какво е протестът и те на какво са контра, не можаха да обяснят, но бяхме единодушни, че в тази жега е глупаво да си мерим революциите, след като има студена бира за всички.

Това с етническата карта е демоде, не се харчи много напоследък. Да използваш едни очевидно бедни хорица, да ги влачиш от провинцията срещу някой лев или под заплаха, като дрънкаш на етническата струна, те прави обикновен негодник, а не велик сив кардинал. Не знам какво са им говорили и как са ги надъхвали, но и на тях ще им писне да бъдат използвани и стоварвани пред Летния дворец като крепостни селяни. Надявам се скоро да им писне.

Мафията е без етнос.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата