Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кризата отвори широко вратата за злоупотреба с власт

Прокуратурата преследва всяка критика към властта като всяване на паника, а МВР санкционира гражданите за каквото му хрумне

ПРБ
Докато подопечната институция на главния прокурор Иван Гешев повдига обвинения за неудобни интервюта, той самият потъпква противоепидимичните мерки и застрашава живота на възрастен човек.

Още с влизането в сила на закона за извънредното положение и мерките срещу епидемията от коронавирус в страната, у мнозина се породи съмнение, че ще последват злоупотреба с власт и репресии върху гражданите. Месец след началото на кризата МВР и прокуратурата доказват, че тези страхове не са безпочвени. Полицията налага сурови глоби за доста спорни нарушения като разходка по улицата, a прокуратурата образува дела заради изразено експертно мнение от здравни експерти за опасността от COVID-19.

Двойният аршин на репресивните органи ясно показва, че нищо не е случайно и че

 

мерките се прилагат субективно, а не обективно.

 

Прокуратурата например е безкомпромисна към хора, които критикуват действията на управляващите и предупреждават за евентуални или реални проблеми в битката с коронавируса. Но си затваря очите пред същите провинения на личности, които са близки или са направо членове на правителството. Така двама лекари от пловдивската болница "Св.Мина" си навлякоха неприятности, след като алармираха с открито писмо, че лечебното им заведение няма готовност да поеме болни от COVID-19. Причината е, че там липсват всякакви предпазни средства - маски, респиратори, дори престилки и калцуни. И разкриха, че част от персонала е напуснал поради тази причина. Прокуратурата сметна това за всяване на паника сред обществото и образува проверка срещу лекарите.

Неудобна се оказа и шефът на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, която също получи обвинение, че тревожи обществото с интервютата си пред БНР и БНТ по повод снабдяването с лекарствата в страната. "С оглед на високата обществена опасност на деянието, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти, спрямо нея е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лв", обясниха от иначе словоохотливата прокуратурата, едва след като случаят предизвика скандал. Дело беше образувано и срещу човек, който в затворена група във "Фейсбук" предупредил, че в селото, където живее, вече има болен от коронавирус и всички трябва да внимават.

В същото време прокуратурата е

 

пасивна по отношение на други, по-малко всяващи смут изказвания.

 

Премиерът Бойко Борисов нееднократно описва апокалиптични картини с цветисти изрази като - "след седмица ще сме в Ада". Ръководителят на детското отделение в Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров, който получи място в просъществувалия кратко медицински експертен съвет, многократно критикува действията на оперативния щаб и особено наложената карантина като безмислена. Дори се наложи премиерът да го скастри, че с теориите си предизвиква смут и паника в обществото. Но прокуратурата не реагира по никакъв начин.

Тенденцията е повече от тревожна. След ветото на президента върху извънредния закон, от него отпадна текстът за наказанията за фалшивите новини, но прокуратурата очевидно не се смущава да прилага закона както й оттърва. И едва ли е случайно, че депутатът от ДПС Йордан Цонев съвсем искрено каза, че по време на извънредното положение няма нищо лошо да ограничим някои от правата и свободите си - като свободното слово например. Целта на атаката е очевидна - да се накарат определени хора да замълчат,

 

средствата - доста спорни, ефектът - притеснителен.

 

Потулването на проблеми по време на криза може само да утежни положението и да струва човешки животи.

МВР също се проявява на този фронт. То е безкомпромисно, когато стане дума за налагане на глоби на обикновени граждани, и се снишава, когато трябва да санкционира властимащи. Тази седмица жители на София алармираха, че са глобявани с 5000 лв. за движение по улицата, въпреки че разхождането е забранено само в парковете. "Основанието беше, че непрекъснато гонели хора оттук, които се опитват да преминат в Люлин планина, и поради това вече трябва да се действа по друг начин", разказа пред bTV Георги Митовски, на който му е съставен акт за нарушение, без да е пристъпвал в парка. Абсурден е и случаят с мъжа от Пловдив, който решил да пуши цигара в зелената площ на метри пред блока, в който живее. Преминаващ полицай решил, че е нарушен законът и го глобил с 5000 лв. За същите провинения без наказание засега се измъква вицепремиерът Красимир Каракачанов, който бе заснет от граждани да пуши на пейка в градинка в центъра на София в неразрешена близост до свой подчинен.

Санкциониран бе и човек, разхождащ куче в парка, въпреки че многократно бе обяснено, че това е разрешено. В случая полицаят се позовал на разминаване между публичните изяви на министрите и заповедите на здравния министър, където не било изрично уточнено какво се прави с четириногите.

Всъщност гояма част от

 

проблемите идват именно от неясните разпоредби

 

в заповедите, наредбите и законите. Те са толкова зле написани, че дори хората да искат да ги спазват, няма как да се ориентират какво трябва да правят. Една от заповедите на здравния министър беше поправена три пъти в рамките на 48 часа например. Изискванията на МВР какви документите за нужни за преминаване през КПП-тата на областните градове също се променят през ден. Депутатите пък трябваше спешно да поправят закона, за да диференциират глобите, защото в стремежа си да бъдат безкомпромисни бяха фиксирали санкция от 5000 лв. и за дребни, и за тежки нарушения. Докато успеят да направят това обаче МВР вече бе наложило глоби за 7 млн. лв. Дали тези пари ще бъдат събрани, е съвсем отделен въпрос. Но явно и не това е целта на занятието.

Още по темата