Quantcast

Медия без
политическа реклама

Колко патриоти побира джипът на Борисов, ако ДПС е в багажника?

Войната в трите съуправляващи с ГЕРБ партии навлиза в нова фаза и може да доведе до промени в парламентарното мнозинство

Илияна Кирилова
След като се освободи от Цветан Цветанов, Борисов ще трябва сам да се справя с претенциите на коалиционните си партньори.

Изборите свършиха, на вратата чукат следващите. Бойко Борисов свали от джипа най-близкия си в партията - Цветан Цветанов, въпреки успеха ГЕРБ на евровота. Веднага след това яхна пак автомобила, за да продължи със стягането и укрепването на поразхлабилите се структури в страната. Къпейки се в народната любов по градове и села, чак и барелеф му измайсториха, Борисов отлага обаче решаването на други проблеми - с кого и как ще управлява през оставащите две години от мандата. Кризата в коалиционния му партньор - Патриотичния съюз, се задълбочава все повече и не е ясно коя от трите партии ще остане да се вози в премиерския джип докрай, при положение че в багажника е ДПС.

"Няма коалиционни партньори, има воюващи партии", констатира вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Противоречията между воеводите, "Атака" и НФСБ не са от вчера. Още от самото сформиране на съюза крамолите не стихват, а най-важното, което ги крепи и досега, е властта и усещането, че едва ли отново ще бъдат част от нея. Особено за "Атака" и НФСБ, които не пожелаха да се явят заедно с ВМРО на евровота и получиха под 1% подкрепа.

От трите формации единствено ВМРО успя да спечели и вкара двама представители в Европарламента, което даде основание на лидерите й

 

да поискат от Борисов спешно свикване на коалиционен съвет

 

"Изводите от изборите показват, че хората се интересуват не от това, което си написал в програмата си, а от това, което изпълняваш. Трябва да седнем с ГЕРБ и да видим какво сме изпълнили от програмата", аргументира се Красимир Каракачанов.

Посочи и какво са свършили заедно с ГЕРБ - увеличение на учителските заплати, ремонт и нови сгради на училища и детски градини, "възраждане на армията" и т.н. "Има какво още да се направи в държавата", смята Каракачанов. Така е. Няма спор. Като се започне от здравеопазването, социалната сфера, икономиката, земеделието и се стигне до агонизиращия малък и среден бизнес...    

За Каракачанов обаче един от важните и неотложни проблеми за решаване е "циганизацията" на страната. Именно него ще постави на масата на разговорите, когато представителите на управляващата коалиция седнат да разговарят. Да, въпросът за интеграцията на малцинствата, най-вече на ромите, е съществен. Последните няколко години постоянно избухва етническо напрежение - в Ихтиман, Самоков, Войводиново, Габрово и пр.

След поредния конфликт между роми и българи във Войводиново през февруари Каракачанов лансира т. нар. стратегия за циганите. Оказа се, че текстовете й, някои от които предвиждат общественополезен труд, създаването на доброволни охранителни отряди, събаряне на гетата, по-строг контрол на социалните помощи, безплатни аборти и "ограничаване раждаемостта на жени от маргиналните общности" при определени условия, предизвикват сериозен отпор от страна на НФСБ и "Атака". Още тогава лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че не би подкрепил концепцията в настоящия й вид и че тя се нужда е от сериозно "подобряване" и доизкусуряване. От "Атака" също казаха, че тя е предизборна пушилка и че е нужна доста работа по нея.

 

От ГЕРБ заподозряха, че воеводите им "извиват ръце"

 

И сега  не е ясно дали ще се стигне изобщо до консенсус по темата и дали тя ще бъде вкарана за обсъждане в парламента, за което настоява вицепремиерът. Не е ясно и дали той е преработил спорните текстове и какво ще предложи като окончателен вариант.  

Ясно е друго, че с реанимирането на темата за стратегията общественото внимание ще бъде насочено в друга посока, а дивиденти отново ще извлекат воеводите. Активизирането им започна още с напускането на БСП на парламента в средата на февруари, като успяха да прокарат след година отлагане на първо четене и спорните текстове в Наказателния кодекс, свързани с неизбежната отбрана. При гласуването ГЕРБ ги подкрепиха, за да не нагнетяват допълнително напрежението около изборите и ударилия ги "Апартаментгейт". Предстои да видим какво ще се разберат коалиционните партньори по въпроса, тъй като времето за предложения между двете четения на промените изтече. Ясно е, че предстоят трудни преговори и по тази тема, тъй като ГЕРБ се заканиха силно да променят някои текстове или изобщо да ги премахнат.

Ще видим дали ВМРО ще продължи да държи и отстоява друга своя идея, вкарана и в парламента - да се наказват със затвор и солена глоба висши политици, които клеветят, обиждат и пускат "фалшиви" новини за свои опоненти.

Предвид отслабените парламентарни позиции на ГЕРБ, отстраняването на Цветан Цветанов, който водеше коалиционните преговори, както и разговори с останалите групи за подкрепа на ключови законодателни промени, невъзможността на мнозинството да излъчи дейни кадри, които да работят по конкретни управленски задачи, работата на Народното събрание ще се окаже още по-трудна. Мнозинството ще разчита вече не толкова на патриотите като партньори, които в разпада си могат да повлекат и тях, но на ДПС, чиито представители също заявиха, че е нужен разговор за "основните приоритети" за управлението на страната.

"Имаме нужда от програма за ускорено развитие. Резултатите от изборите показват, че сме на прав път", заяви зам.-председателят на движението Йордан Цонев. Според него, ако не се случи това, 150 години ще догонваме европейските доходи.

Не 150 години, а 200 и повече ще са ни нужни да стигнем европейците в която и да е сфера с такива управници. Докато продължават да се ръководят единствено от личните си амбиции за постове, за власт и облажване от нея, за задействане на корупционни схеми, за отклоняване на евросредства, без каквато и да е ясна и реално изпълнима законодателна визия, както и воденето на политика "аз на тебе - ти на мен", нищо съществено няма да се случи. Ще продължим да тъпчем на едно място, а дали Борисов ще се вози в правителствената джипка и с кого - ще видим.