facebook
twitter

Наблюдател

Казахме на младите: Няма смисъл да се осигурявате

Къде е гаранцията, че утре някой няма да реши между първо и второ четене на един закон да ви отнеме и други права?
 Снимка: Архив
Григор Димитров

С решението първият ден от болничните да е за сметка на работника отново се подклажда недоверието към осигурителната система.  Отново казваме на младите хора: Няма смисъл да се осигурявате, след като един човек може да реши между първо и второ четене да ви отнеме едно право. Този човек утре може да реши да отнеме и други осигурителни права - без солидни мотиви, без разчети.

За мен

 

причините за подобна идея са популистки,

 

а взетото решение е палиативно. Вярно е, че така се облекчава работодателят, но в същото време осигурените лица се лишават от една надница точно в момент, когато те имат най-голяма нужда от пари, за да си купят лекарствата.

С риск да ме обвинят в синдикалистки разсъждения, аз съм за това да не засягаме добросъвестните хора. Вие добросъвестно правите вашата вноска срещу този риск и знаете, че съгласно Кодекса за социално осигуряване в случай на временна неработоспособност поради общо заболяване, трябва да получите обезщетение. И сте спокоен, защото имате осигуровки. Сега изведнъж между първо и второ четене някой решава да махне първия ден от обезщетението на болничния. Първо - това е несериозно. Второ, имаше обсъждане на бюджета в комисии, в тристранния съвет, къде ли не и никой нищо не каза. Сега изведнъж в последния момент управляващите заявяват първият ден да падне. 

Приемам с насмешка оправданието, че с икономисаните от тази мярка средства ще се финансират социални политики. Абсолютно несериозно е да се твърди, че със спестените 20-30 лв. от един ден неплатен болничен работодателят ще направи социална политика. Обидно е дори да се мисли, че някой може да повярва.

Въпросът трябва да се реши комплексно. Първото решение е

 

НОИ да си изпълнява задълженията като осигурител

 

През кризисната 2009 г., когато осигурителните вноски бяха тежки, правителството взе решение да се облекчи НОИ, като прехвърли плащането на обезщетението на първите три дни от болничния в размер на 70% на работодателя. За съжаление тази временна мярка се оказа вечна и това задължение на работодателите остана и до днес. Средногодишно те плащат по тази схема между 140 и 150 млн. лв. за болнични листове.

 

В момента работодателят играе две роли

 

- от една страна, прави вноските в ДОО, от друга - явява се и като осигурител, тъй като той плаща първите три дни. Това не е ли нонсенс? Трябва да има комплекс от мерки, с които да се пресекат злоупотребите, вместо да се наказват добросъвестните работници. Ние, от Българската стопанска камара, сме предлагали много такива мерки. Защо не помислим и за това, че проблемът с отсъстващите работници не е свързан само с неплащане на обезщетения, а и със загуба на брутен вътрешен продукт? Ние отново избиваме встрани от основния въпрос: Кой да плаща, вместо на кого да не се плаща. Това е за мен решението на въпроса.

Скандално е и решението на коалиционните партньори за минимален размер на пенсията от 250 лв. от средата на 2020 г. С индексацията, която ще се направи с 6.7%, минималната пенсия ще стане 234 лв. Решението на коалиционните партньори е за вдигане на минималния праг с 16 лева, което е по-малко от 10%. А

 

какво става с пенсионерите, чиято пенсия е 251 лв.?

 

Те остават със същата пенсия. Системата е солидарна, трябва да се погрижим за най-бедните възрастни хора, но не това е начинът. Решението на въпроса е актуализация на всички пенсии, защото има хора, които цял живот са работили, а пенсиите им са по 350 лв. Обществото ни трябва да намери необходимия за това ресурс. Ако трябва да забавим някаква инвестиция, нека да я забавим. Ако трябва да се лишим от нещо, нека се лишим... Всеки ден в държавата умират 311 души, като голямата част от тях са точно тези хора, които тънат в мизерия. Срам ме е, че съм българин, като видя в аптеката как възрастните си купуват за 80 стотинки един блистер от предписаните им лекарства.

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

С фалшиви мерки управляващите ще борят "фалшиви" болнични

20.02.2020

ЯНА НИКОЛОВА

2225 1
Държавата няма намерение да поема първите 3 дни на болничните

13.02.2020

618 2
Социалният министър иска ревизия на формулата за втора пенсия

11.02.2020

3540 7

Коментари

н16
снимка на н16

Казахме на младите: Няма смисъл да се осигурявате

Или с други думи: "30 години след преврата срещу Народна република България, оправяйте се който как намери, защото вече няма и държава".

mick

Айде, айде.. това да му е проблема. Има го и в други страни. Проблемът е, че държавата не си плащаа вноските на полицаите, военните, чиновниците и децата до 18 години.. или ги плаща с голямо закъснение.

 

7 милиона българи сме, и само 1.5 милиона си плащат вноските, за останалите - парите идват и от данъците пак на тия 1.5 милиона...

 

А при пенсиите пък.. там е мазало - особено за трета категория - от там се взимат пари за пенсии и какво ли не още и за първа и втора категория.

 

mick

Тук не става дума за спестяване на пари, а за това да не е толкова печелившо излизането в болничен. Щото е публична тайна, че много хора го ползват като заместител на платения отпуск.

Luft hans

Печелившо???? Излизането в болничен?

Значи щото някой злоупотребява, то болния е болен само от втория ден нататък.

Нещо причина / следствие ми се губи тук.

mick

Да, печелившо - в смисъл, че лесно се злоупотребява и реално няма начин да се докаже след това злоупотребата. Проблемът е, че така НОИ плаща прекалено много и реално се източва.

 

В крайна сметка - болничният е да ти помогне когато си болен.. и да не останеш съвсем без доходи през това време. Не е казано, че трябва напълно да замества дохода, който има човек когато работи.

 

В САЩ даже няма болнични, а само 5 дена на година които да не отидеш на работа.

 

TRIF007

В САЩ даже няма болнични, а само 5 дена на година които да не отидеш на работа.

Няма такова нещо, драги! Тези 5 дни не винаги са 5 а зависят от политиката на компанията в която работиш.

Има компании с 10 дни болнични в годината. Плащат се на 100% като нормани работни дни и се ползват безусловно. Можеш да ги ползваш дори и в случаи, че детето ти, маика ти или друг близак роднина е болен.

inventus

Така ли никой не разбра /или не се осмели да го каже/ че силата на болничния е тъкмо в неотменимоста на изпълнението му. Значи че за човек  на който му трябват един два дена неотложно това е единственият работещ вариант. Другият е да си поиска един два дена от платеният отпуск от работодателя но той може да му ги даде а може и да не му ги даде.Същото важи както за платеният така и за неплатеният отпуск. И вижте кой най много скача срещу болничните въобще? Познахте! Работодателят. Защото той много държи и ножа и хляба да са у него и той да преценява кому колко да отреже. Според заслугите както се казва.Защо не се помисли да се направи така че част от платеният отпуск да се дава при неотложни случаи от работодателя безусловно?   Защото всъщност мечтата на днешният български работодател е да има роби а не работници. И по моя преценка е близка до реализацията си. И да не забравяме че демокрацията така както е изобретена от древните гърци а по късно прилагана и от римляните не може да съществува без роби. И рано или късно се изражда или до олигархия или до империализъм а по някога ако има възможност и в двете.

homoludens

Точно така нека отпуска е 25 работни дни. 5 дни да са безусловни и не могата да се взимат между празници, с уговорката, че някой трябва да остане да работи. Защото и сега в един екип всички като се разболеят някой идва болен на работа!

TRIF007

Няма такова животно "безусловни". Работниците не са длъжни да решават пробламите на работодателя.

Като трябва някои да остане да работи се плаща както подобава. Двойно и тройно. Наема се повече персонал за да се намали риска. Преди се сливаха празници ама чорвата ревна, че няма кои да работи.

От опит знам, че все се намира кои да работи при адекватно заплащане.

inventus

Под "безусловни" се има пред вид че се изпълняват безусловно от работодателя. Също като болничните. Само дето не минават през лекар. Работника сам си ги решава тези пет дни как и кога да ги ползва. Има го в трудовото законодателство и на други държави. Също и в САЩ. Не е толкова трудно да се проумее.

bay Dragan

Скандално, престъпно е  работил 35-40 години да взема 300лева , а някой/я/ драпал/а/ се в чатала цял живот да му вдигаш пенсията до стойност на работилия съвестно.

Да @@@ тоя който внася такова предложение !

 

Интервал

Казахме на младите: Няма смисъл да се осигурявате
Ха, чак сега ли станало ясно това, а и само на младите ли? ?

kaily
снимка на kaily

Ми то тия осигуровки важат при пенсиониране и при болест, за безработицата са измислили такива правила, че е безмислено да се осигуряваш, затова всеки гледа да кръшне. В една Франция се осигуряваш 6 месеца и после имаш 6 месеца безработица, значи си на сметка да работиш на бяло, щото после държавата ти връща. В България се осигуряваш 3 години и после взимаш 4 месеца по 9 лв. на ден. Даже хора, работили в чужбина, ако излязат в безработица и искат да се върнат да си я ползват в България, там 3 години на 2-3000 евро осигуровки, у нас 4 месеца по 9 лв. на ден.

 

редник

Няма смисъл да се осигурявате, след като един човек може да реши между първо и второ четене да ви отнеме едно право. Този човек утре може да реши да отнеме и други осигурителни права...

 

Ето това е най-важното от статията!

 

Когато сегашните кандидати за пенсия са започнали работа преди повече от 30 години и съответно да им удържат осигуровки, се е знаело, че жените ще получат пенсия на 55 години, мъжете на 60 и това не би трябвало да може да се променя!

 

За съжаление, някак неясно как, това се промени и сега възрастта за пенсиониране расте и вероятно доста хора няма да доживеят до пенсия...

TRIF007

То това е идеята. Да се работи за чорбаджията докато умреш и да не може да си ползваш пенсията. Според мен пенсионната възраст трябва да е 55г. без разлика на пола.

kaily
снимка на kaily

Когато аз почнах работа, се искаха 20 години трудов стаж и 55 навършени. После изведнъж в рамките на няколко години стажът се увеличи на 37 и годините на 65.

Е що да вярвам на тая система, а и да ѝ вервам, та кво?

А ако нямаш годините, щото по време на демократичните промени едно десетина години никой не искаше да те осигурява, а ти требеше да ядеш, на 60 никой не те взима, нямаш години, мреш като куче, па после що хората се натискали за телк.

Ми на запад няма толщова инвалиди, щото държавата подхвърля по някой къшей хляб на неможещите да работят. А тук държавата само взима и нищо не дава, що нема пари за друго, освен за оръжия и магистрали.

keen_

Следваща стъпка - първата година при пенсиониране да не се получава пенсия, защото всеки има скътани някакви пари, да си ги харчи първо тях. Пък може и да не оцелее след това, така ще се облекчи пенсионната система.

TRIF007

Щях да ти напиша каква е следващата стъпка ама пак ще ме мушнат във фризера...?

Влез или се регистрирай за да коментираш