facebook
twitter

Наблюдател

Изключването на Орбан и интересува ли ни това?

Правилният въпрос е дали ни интересува бъдещето на Европейския съюз
3031

Преди време, много отдавна, един познат беше казал: „Ако всички деца по света се хванат за ръце и опашат екватора – на мен каква ми е далаверата от това?“. На 20 март ЕНП ще решава дали да изключи Орбан от редовете си. Нас това какво ни интересува? Първо, интересува ли ни изобщо и второ, ако ни интересува, то как: като българи или като европейци; как подреждаме съображенията си: от национална или от общоевропейска гледна точка?

Доколкото ние, простите граждани, които нито сме интелектуалци, нито сме професионални анализатори, нито даже сме що-годе информирани какво се случва по широкия свят, успяхме да се ориентираме, става дума за следното. Орбан облепил Унгария с плакати, изобразяващи Сорос и Юнкер като дъртите мърморещи критици в ложата от „Мъпет шоу“. Юнкер е на преден план, а Сорос – по-изотзад. И двамата са нахилени: Юнкер като весел гуляйджия, който не е съвсем сигурен какво точно се случва, но като цяло не е злонамерен, а Сорос – леко сатанински, същински Хер Воланд от „Майстора и Маргарита“, само че без барета с орлово перо и шпага. На плаката пише: „Вие също имате право да знаете какво подготвя Брюксел“. Като видял това, Юнкер се огорчил. Казал, че чашата на търпението му преляла, че не вижда абсолютно нищо общо между себе си и персона като Орбан и поставил под въпрос членството на неговата партия в ЕНП. Горе-долу по същото време изключване поискали още десетина-петнайсет партии от ЕНП, сред които нашите ДСБ и ДБГ.

Защо? Защо да изключат човека заради едни плакати? Много просто: не било заради самите плакати, а заради хроничното отношение на Орбан към миграцията.

Както се оказа обаче, издигането на огради с бодлива тел против мигрантите също е само повод, причините са по-дълбоки. Самият Орбан заяви, че „лидерите на ЕС искат Европейска империя, която да пороби държавите в Европа“, а пък в някои италиански медии се появи обвинението, че Европейският съюз е изчерпан до състояние, в което не може да генерира идеи и да взема решения. Германия и Франция се мъчат да прикрият собствения си егоистичен национализъм, обвинявайки в национализъм другите. По повод апелите на Макрон за „европейски ренесанс“ се направи дори твърде удачното сравнение с истинския Ренесанс, чиято идеологическа същност е не само хуманизмът, но и концепцията за националната държава, добила юридическа форма с Вестфалския мир. Тоест казаха на Макрон, че който иска ренесанс, иска възход не на нещо друго, а на национализма, който в края на Средновековието се е появил като реакция срещу политическия универсализъм на папите.

Дали национализмът ще оправи Европа, е друг въпрос

Друг въпрос е и дали това, което наричаме национализъм, утре ще изглежда така, както изглежда днес.

Напрежението с Орбан стигна дотам, че на 12 март Манфред Вебер отиде да се срещне с него в Будапеща и да се разберат ще я бъде ли ФИДЕС в ЕНП. Предварително се знаеше, че ще бъдат поставени три условия: кампанията с плакатите да спре, да се възстанови университетът на Сорос в Будапеща и Орбан да се извини на партиите от ЕНП. Не изглежда трудно. Ако от това зависи стабилността на ЕНП, ако от това се нуждае бъдещето на Европа, ние, простите граждани, можем да сме спокойни.

След срещата не останахме с впечатление, че се е решило нещо кой знае какво. Орбан бил казал, че не иска да обижда никого и че ако въпреки това някой все пак се е обидил, той е готов да му се извини, с което изглежда се опитва да изпълни третото условие. Относно плакатите бил обяснил, че кампанията и бездруго отивала на привършване, тъй че първото условие ще се изпълни от само себе си. Що се отнася до второто условие – университета на Сорос – то остава без коментар или поне до нас коментар не е стигнал. Така че вероятно ще продължат да обвиняват Орбан в антисемитизъм и ревизионизъм.

Заедно с демонстрираната кооперативност обаче Орбан оставя и впечатлението, че не му пука особено дали ще го изключат от ЕНП или не. И наистина, при евентуално изключване ФИДЕС няма да загуби депутати, депутати ще загуби парламентарната група на ЕНП. Ако толкова иска парламентарна група, Орбан има и с кого да създаде нова такава. А в следващия парламент, който чука на вратата, дето се вика – я камилата, я камиларя.

Ако има някакъв проблем за Орбан, то е дали евентуално негово изключване от ЕНП ще повлияе върху вота на унгарците. Дали ще има такива избиратели, които ще се откажат да гласуват за Орбан, ако той не е в ЕНП, както в България вече заявиха, че няма да гласуват за Тафров, след като той рече, че не иска да е в една група с Орбан и най-вече с Бойко Борисов.

Струва ми се, че няма да има кой знае какво значение за изборите в Унгария

дали ще изключат Орбан, или не. Неговият политически тренд се определя от други неща, а не от членството му в едно или друго европейско политическо семейство. Обвиняват го, че изневерява на принципите и ценностите на ЕНП, но в очите на мнозина унгарци (пък и не само унгарци) ЕНП е тази, която изневерява на собствените си принципи и ценности. Ако избирателите подкрепят Орбан, те ще го направят заради политиката, която води, заради резултатите, които дава тази политика, заради философията и идеологията, които изповядва, и най-сетне заради решителността, която показва, заради онази плътност и тежест, които го отличават от рехавите европейски технократи, които в своята пунктуалност и перфекционизъм вече са заприличали на призраци.

Също така ми се струва, че ако изгонят Орбан,

 

в България ще станем свидетели на трогателна сценка:

 

по стар и автентично десен обичай ДСБ и ДБГ ще се скарат коя от двете влиятелни формации е била истинската причина за изключването на ФИДЕС от ЕНП – Ние изгонихме Орбан! Не, ние го изгонихме! И докато се карат, Тафров ще си отдъхне, ще каже: „Ето: сега вече мога да ида и в ЕНП“ (забравяйки, че Борисов все още ще е там) и за него ще могат да гласуват всички, за които е важно България да има депутати точно в групата на тази партия.

Затова неслучайно започнахме от там: какво ни интересува и интересува ли ни въобще дали ще изгонят Орбан от ЕНП? Според мен разумно е да ни интересува единствено дотолкова, доколкото ще има осезаемо отражение върху целия Европейски съюз, от който ние сме някаква част. Тоест правилният въпрос е интересува ли ни бъдещето на Европейския съюз, или не? И ако ни интересува, как ни интересува: като българи или като европейци? Човек има един интерес като индивид, друг като член на семейство, трети като жител на определено населено място, четвърти като гражданин на дадена държава и пети като гражданин на Европейския съюз. Много често тези интереси не само не съвпадат, но и са напълно противоположни помежду си. Спомнете си само шофьорите на тирове и протекционистичната политика на Макрон.

Когато си съставя мнение по даден въпрос, човек трябва да изхожда от всички тези интереси, но да определи като водещ един от тях. Кой? Дългът към семейството преди дълга към себе си? Този избор правят всички почтени родители. Дългът към общността пред дълга към семейството? Това се случва по-рядко, но го има. Дългът към родината пред дълга към семейството, съсловието и общността? В това ни възпитават националните държави поне от два века насам. Дългът към цивилизацията пред дълга към нацията? Дългът към човечеството пред дълга към цивилизацията? Дългът към Бог пред дълга към човечеството?...

Отделете два часа, вземете лист и молив и напишете срещу всеки от изброените интереси как ще го засегне изгонването на Орбан, промените, които то ще предизвика в ЕНП, промените, които пък тези промени ще предизвикат в Европейския съюз. Засягането на кои интереси за вас ще е най-важно? Тогава ще си отговорите Европейски щати ли искате или Европа на отечествата, либерализъм или консерватизъм, емигранти или имигранти и тъй нататък. Лично аз слагам на първо място интересите на семейството си, които зависят от интересите на държавата, които зависят от интересите на Европейския съюз. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

 

41

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Повече пари от ЕС означава по-голяма дупка в националния бюджет

18.09.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

915
Десни мушички се лепят по "медената пита" на ГЕРБ

14.09.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4497 7
Жан-Клод Юнкер: Виктор Орбан не е европейски лидер

13.09.2019

910 18

Коментари

Страници

Manrico
снимка на Manrico

Отделете два часа, вземете лист и молив и напишете срещу всеки от изброените интереси как ще го засегне изгонването на Орбан

Що? Кой дълг ще изпълнявам с това? Не стига ли, че отделих около 30 секунди да прегледам написаното и още 30 да напиша коментар?

wreckage
снимка на wreckage

Сметай дълга си за изпълнен. Аз също одхвърлих тая работа.

Предводител на ...

концепцията за националната държава, добила юридическа форма с Вестфалския мир

Тц, тц.

Авторе, подайте документи за участие в тази програма:

http://sf.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=621

Sine_metu

същински Хер Воланд от „Майстора и Маргарита“

 

Воланд е месир.

Хер е мъжката анатомична особеност южно от пъпа

Sine_metu

Имам предвид в основата си

wreckage
снимка на wreckage

Неам фпечатление Вестфалските договори да са се занимавали с концепцията за националната държава предвит, че са уреждали правата и защитата на различните конфесии ф държавите, намиращи се на територията на тва, което фмомента имаме като Германия.

Памфуций
снимка на Памфуций

И аз не го знам за какво е намесил Вестфалската система - предполагам на базата на смътни спомени от Кисинджър, когото е чел в лош превод на Самиздат, та е вързал суверенитет и нация. Това, че след Кисинжрър и други са писали за автора няма значение. Общо взето Сула не люби особено нито Ренесанса, нито Просвещението, та Макрон и метафората за Ренесанс му идат дюшеш.

Sine_metu

Пет., 15/03/2019 - 22:54 (нов)

Памфуций

чел в лош превод на Самиздат

 

в безкрайните часове на режим на тока под мъждивия светлик на газената ламба - сетна отломка от дедовия дюген за самозапалващи се целулоидни яки

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

тъй като чета през форума(а там не пишат, гадовете, името на афтора) - поглеждам рути ли се Картаген в края. След което съм твърдо решен да не чета друго, освен коментарите.

wreckage
снимка на wreckage

предвит тематичната аморфност на текстовете Сулови, коментарите към тях могат да се однасят за фсичко. Некой петък ще пиша за фудбол.

Минал оттук

Тази семиотическа деконструкция какво допълва във вашето изсказване,А? То е като невероятни канцелярски извъртявания ..от скука на бюрото . Но както и в тези позабравени канцеларии не са само скука и умора. Опит за подръчна индивидуация. Нещо като капо от ковбойски стил на моториста в дълбоката провинция -в българското.Вери сори. Иначе не е ли вашето себеопорочяване е нещо като тенденция за индивидното в мрежите?

 

Предводител на ...

Лично аз слагам на първо място интересите на семейството си, които зависят от интересите на държавата, които зависят от интересите на Европейския съюз.

Мисля над таа велемощна умнота и не моем да я измислим.

Губи ми се нещо причинно-следствената връзка.

Sine_metu

Ти, Вахтанг, изгрев виждал ли си? Е, и гърдите й бяха такива

 

Прилича ми на персонализма - втория принцип на християндемокрацията, разказан от твоя далечен роднина Шура Балаганов

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

петък ще пиша за фудбол

- няма начин да няма начин Сула да е направил и там връзка, ама никой не може да я разбере.

g_ringo

ет., 15/03/2019 - 20:39 (нов)

Предводител на ...

Лично аз слагам на първо място интересите на семейството си, които зависят от интересите на държавата, които зависят от интересите на Европейския съюз.

Мисля над таа велемощна умнота и не моем да я измислим.

Губи ми се нещо причинно-следствената връзка.

Твърде очевидно, за да можеш да го разбереш, а ?

Sine_metu

Я, я!

Дай твоето виждане да поумуваме, ама по- бързо, молим ти се.

Ще ставам рано да си изрежа лозето. Диагностикът се ослуша за поканата

Sine_metu

Виждам, че ти трудничко, а лозето ме чака достатъчно, та

Правилната постановка не е

„Лично аз слагам на първо място интересите на семейството си, които зависят от интересите на държавата, които зависят от интересите на Европейския съюз.“

а

„Лично аз слагам на първо място интересите на семейството си и очаквам обществото и държавата да направят същото.“

„интересите на Европейския съюз“ пропускаме като непреводима игра на думи

 

Горното - че дългът на управниците е да осигуряват цялото възможно щастие на гражданите си, е добрият стар принцип на Кене и останалите физиократи.

Споменавам по- новата християндемократична редакция, за да бъда максимално полезен Ивану в щудирането му на азбуката на консерватизма и социалното учение на Църквата.

 

Лека от мен!

Памфуций
снимка на Памфуций

Стамболов, позрави от Вестфалия:

 

https://www.youtube.com/watch?v=c-WO73Dh7rY

 

 

Предводител на ...

аз не го знам за какво е намесил Вестфалската система - предполагам на базата на смътни спомени от Кисинджър, когото е чел в лош превод на Самиздат, та е вързал суверенитет и нация

А! Просто е попаднал на кофти уикистраница. Примерно тамилската. 

Предводител на ...

А още не моем да се сетим как интересите на семейството ми зависят от тези на държавата ...

Billy-Joe Winchester

Изключването на Орбан и интересува ли ни това?

Мен ме интересува.

Защото покрай лютата борба с огради и мигранти (един мигрант не съм видял в България и Унгария), двама дебелаци крадат и с гъ*овете си. Под топлото крило на ЕНеПе.

g_ringo

Предводител на ...

А още не моем да се сетим как интересите на семейството ми зависят от тези на държавата ...

Съчувствам ти.

 

 

 

Предводител на ...

Радвам се за теб.

Но принципно би трябвало да е точно обратното, ако си в състояние да ме разбереш. Щото ако на държавата не й дреме за интересите на семейството ми и на другите семейства на територията, а желае нашите интереси да зависят от нейния интерес, тогава просто държавата следва да се смени с по-читава.

А заглавието на Сула може да звучи и по следния начин:

 - интересува ли ме козатанабабадора?

 - интересува ли ме дюнатанаалепу?

 - интересува ли ме болноотлевкемиядетевплачковци?

и т. н.

дъртреалист

позрави от Вестфалия:

:):) много добро :)

А по темата - люспенето е деструктивно.

То е процес на обедняване. 

Нисък хоризонт, тарикатски.

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

И аз не го знам за какво е намесил Вестфалската система - предполагам на базата на смътни спомени от Кисинджър, когото е чел в лош превод на Самиздат, та е вързал суверенитет и нация.

Ами, „творческият“ метод на Сула е съвсем различен. Той чете всякакви статии и препечатки, copy-чопва цитати от тях, които после попреразказва и сглобява, за да си запълни седмичната колонка. Липсата на системни познания и наличието на естествен мързел да се самообразова, та поне малко от малко да запълни огромните празноти в общата си култура, не му оставят друг избор.

 

В конкретния случай намесването на Вестфалската система идва най-вероятно от скорошна статия на Игор Шумейко, цитирана от  от агенция „Фокус“:

 

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Залезът на Европа се усеща все по-остро; Сорос и Макрон свидетелстват за кризата на западната идеология

11 март 2019 | 20:23

През XIV-XVI Ренесансът в Европа е бил свързан с пробуждането на националните сили, изтласквайки в периферията на европейския живот „единната“ и също остаряла Европа на римските папи. В политиката от епохата, Ренесансът бележи движението към суверенитета на нациите и всичко това завършва с Вестфалския мир от 1648 година и утвърждаването на „Вестфалската система“ на суверенните държави. Преди това субекти в Европа са били само монарсите, а пирамидата на техните титли се е свеждала до даряваната от римските папи титла крал и императора на Свещената Римска империя...

http://m.focus-news.net/?action=news&id=2633328

 

Статията е публикувана в електронното издание на този фонд, за който четем

Фонд стратегической культуры — неправительственная организация, зарегистрирована в Москве 21 февраля 2005 года (свидетельство о государственной регистрации 77 006806437).

Цель Фонда — издательская деятельность, аналитическое обеспечение государственных служб в интересах безопасности России.
Подробнее: http://cyclowiki.org/wiki/%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4...

 

То стига да отворим само сайта му, за да разберем моментално какви са целите на ФСК: https://www.fondsk.ru/

 

Памфуций
снимка на Памфуций

А, ето. Изясни се.

19namo

Удри ет Орби 

wreckage
снимка на wreckage

😆

Su38

"Лично аз слагам на първо място интересите на семейството си, които зависят от интересите на държавата, които зависят от интересите на Европейския съюз."

Хммм... Посоката на зависимостите май трябва да е обратна. Лично за мене.... Интересите на ЕС зависят от интересите на държавата, която зависи от моите интереси. Иначе това не са интересите на свободен човек...

Ехх...

 

Sine_metu

Поради фундаменталното значение на въпроса

 

Посоката и всичко останало зависят от типа държава.

 

Има държави демократични.

Доставят цялото възможно щастие на гражданите си, както са учели физиократите. Принципът лесе фер не значи държавата да облагодетелства само привилегированата класа, а да удовлетворява естествените потребности на всички индивиди, да се грижи за естествените институти като семейството, да спазва естествените закони. Всъщност физиокрация това и значи.

Има държави уредени, макар и недемократични. Също удовлетворяват растящите лични и обществени потребности, както казваха по времето на развития социализъм.

В такива страни частните потребности действително не зависят от държавните.

 

Потребност от самозащита срещу държавата или зависимост от интересите й, ако предпочитате, има само където държавата нито е демократична, нито уредена.

Ще се съгласите, че потребността да предпазиш семейството си от „интереса на държавата“ систематично да те разорява или неотклонно да те вкарва във война – „хибридната“ такава тече и от ушите на чиновниците и слугуващите медии – е напълно обективна зависимост.

 

Иначе и аз малко се учудих, че именно предан другар като Сула толкова настоява дето нашата държава е от третия чешит – не че не е прав, – та чак е присъвокупил и ЕС, където безспорно има и демократични, добре уредени страни, но…

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×