facebook
twitter

Наблюдател

Има си хас да ни управляват боклуци

Как за 13 години членство в ЕС България не се научи да търси доброто в Европа, а налита все на онова, от което тя се стреми да се отърве?
6119
 Карикатура: Христо Комарницки

Времето сушаво, но не спира да вали. От ясно небе се сипят боклуци и се трупат вместо зимни преспи. Сметища изникват на неподозирани места, кметове се чудят откъде се вземат, държавата гледа невъзмутимо, а по медиите експерти обясняват, че всичко е законно и дори безвредно. България се превръща в европейско бунище и не ни стига националната тревога, но се комбинира и с международен срам - Северна Македония изрева, че български боклук прелива изобилно към нейната територия.

"Ѓубрето е чисто, а и одамна фино мириса!" (Гюбрето е чисто и отдавна мирише хубаво), писа саркастично скопският вестник "Слободен печат", който синтезира успокоителните думи на тамошните "бизнесмени", завъртели далавера през български фирми с италианската мафия за доставки на милиони тонове боклуци. Амбицията на България да играе като член на ЕС лидерска роля в Западните Балкани вече намира реално изражение. Афишираната от премиера Бойко Борисов политика на свързаност се материализира не чрез шосета, жп линии и информационни магистрали, а чрез скачени съдове - България се пълни с европейски боклук, а през нея се пълни и Македония. Както се вижда, липсата на добри транспортни връзки не е пречка да процъфтява мръсният бизнес. Разбира се, за онези, които го практикуват, той не е мръсен, защото "парите не миришат".

Как за 13 години членство в ЕС България не се научи да търси доброто в Европа, а налита все на онова, от което тя се стреми да се отърве? Италианският боклук, дори да ни го карат парфюмиран, все ще е за сметка на здравето на българина, който според статистиката има най-ниска средна очаквана продължителност на живота (74,8 години). За сравнение - Италия е на второ място в ЕС по средна продължителност на живота с 83,1 години. Нацията изчезва поради небивала след Освобождението тежка демографска криза, а вътрешните й душмани я доубиват. Източиха водата, отровиха въздуха, изсекоха горите, бетонираха плажовете и все не се насищат. Сега накацаха като гарвани по бунищата, които сами създадоха, за да се накълват от европейските остатъци.

Когато Далечният изток затваря границите си за вносен битов отпадък, България се връща към светлата идея, че за Европа също е Ориент, и сама кани чуждите мафиоти да тровят околната й среда. Изобилната смет, която я засипва, не пада от облаците, а вали от горните етажи на властта. Ще излезе, че оттам ни управляват боклуци.

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мегапоръчката на ЕК за защитни средства се оказа успешна

25.03.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

891 9
Русия остро осъди членството на Македония в НАТО

01.04.2020

4354 99
231 мед.сестри от България и Румъния пристигнаха в Австрия

31.03.2020

4720 12

Коментари

АлСал

Как за 13 години членство в ЕС България не се научи да търси доброто в Европа, а налита все на онова, от което тя се стреми да се отърве?

Е, как? Нали затова ни взеха.

 

А "България" си гледа само топлите местенца и далаверките по разпределението на еврофондовете.

вила

Началниците казаха,, че не отговаряме на условията за европейския съюз и... ни прибраха, чудехме се тогава защо ли, ето боклучарник им трябва, боклучарник ни направиха

Шлифера

https://www.youtube.com/watch?v=GoHdXSdD7A0
 
Ja sam svoju sreću
našao u smeću.
    Nosim žutu uniformu
    ispunjavam radnu normu.
 
(Своята сполука
намерих сред боклука.
Нося жълта униформа,
гоня трудовата норма.)

Влез или се регистрирай за да коментираш

×