facebook
twitter

Наблюдател

Главанаците се качиха на главата на Борисов

С инстинкта на пожарникар премиерът гаси скандали, но не смее да назове имената на действителните подбудители
18 768
 Снимка: Архив
Бившият пожарникар Бойко Борисов обвинява мистериозни сили за безправието в държавата.

Пожарникарският инстинкт на премиера Бойко Борисов никога не му изневерява, когато чуе алармата на общественото недоволство. Вместо с шланг премиерът гаси огъня само с телефонно обаждане. Причината за пламъците обикновено остава неизяснена, въпреки че като пожарникар той лесно може да установи първоизточника на огъня. За Борисов обаче е важно единствено да не му изгори стабилността.

А главанаците все ще са виновни за някоя искра

Именно върху тях падна вината за скандала в общественото радио, заради който десетки журналисти от различни медии се събраха на протест пред сградата на БНР. Причината беше, че шефът за един ден на програма "Хоризонт" Николай Кръстев, който пое временно длъжността след пенсионирането на предишния директор, реши да отстрани от радиоефир дългогодишния водещ и редактор Силвия Великова и да ѝ отнеме съдебния ресор, който тя отразява повече от десетилетие. Реакцията срещу този натиск върху независимата журналистика не закъсня - нещо, което поръчителите на атаката срещу БНР може би не предвидиха. Опитите за ограничаване на свободата на словото стремглаво се увеличават с наближаването на избора на нов главен прокурор в края на октомври, а Великова не си спестява критиките към единствения кандидат за поста Иван Гешев.

Дали с престорена изненада, или откровено не очаквал подобна задкулисна поръчка, Борисов лично се зае да гаси пожара с потенциал да прерасне в огнена стихия за управляващите. "Когато чух за тази глупост, която са сътворили, обадих се все пак на Силвия Великова да ми потвърди, тя ми каза. Аз не го познавам директора на БНР и никога не съм го и виждал. Не съм казвал или участвал за избора му. Помолих да му предадат, защото изпълнителната власт само дава парите, тя не се меси", коментира премиерът от Русе, където беше на поредна обиколка с джипката. Съобщението на Борисов към директора на общественото радио Светослав Костов било, че ако не поправи "тази глупост, която са сътворили", ще му бъде поискана оставката. "Главанаци е точната дума. Как могат, и то днес...!  Имам чувството, че го правят нарочно !", ядоса се премиерът.

Последно министър-председателят използва публично това нарицателно през 2016 г. след престрелката в заведение в Слънчев бряг между хора на Димитър Желязков - Очите и Божидар Кузманов - Кравата. Сега обаче не стана ясно кои са главанаците, които кадруват в БНР. Но пак същите трябва да са вдъхновители на последвалото скандално заглушаване на радиото. Обществената медия безпрецедентно спря излъчването на програма "Хоризонт" за близо 5 часа, което предизвика прокурорска проверка, тъй като радиото е част от националната сигурност на държавата. "Случилото се в БНР беше саботаж срещу правителството", заключи Борисов. Прокуратурата намери виновника - техническия директор, което е една идея по-ефективно като разследване от това да обвиниш дежурния клошар. Въпросният директор мълчи, пратен е в дълъг отпуск, и ако издържи да не се разприказва кое как се е случило, ще извади късмет и вместо клошар ще бъде обвинена някоя чистачка.

Докато огънят на недоволството в националното радио се разпалваше,

МВР подпали премиерската черга. Полицията скандално арестува за 24 часа фоторепортера на "Клуб Z" Веселин Боришев, който снимал униформените преди протеста срещу Иван Гешев миналия петък. Задържането било по указ за дребното хулиганство от 1963 г. В крайна сметка реакцията на Борисов не закъсня и той нареди МВР повече да не арестува снимащи репортери и да се извини за действията си. Какво значение имат тук някакви си закони, били те и калпави. Думата на премиера е равна на закон, нищо че ГЕРБ разполагат със законодателната власт, за да отменят остарелия указ, служещ за разправа с неудобните.

Дали това ще се случи, едва ли -

в държавата на пожарникаря липсва елементарна пожарна безопасност

Какви са тези мистериозни сили, които уволняват и назначават журналисти в обществените медии? Кой е този, който може да поръча "Хоризонт" да спре излъчването за 5 часа в нарушение на закона. Едва ли някой допуска, че шефът на дирекция "Техника" на своя глава е решил да заглуши радиото, до каквото заключение стигна проверката на прокуратурата, ръководена точно от Иван Гешев. Или пък че някой си полицай самостоятелно е взел решение да арестува изключително известен фоторепортер преди протест, а не е получил заповед от висшестоящ. Това не са съвпадения, не е опит за саботаж или преврат срещу правителството на ГЕРБ, а резултат от безправието, което цари в държавата.

Истината е, че колкото и да се опитва да гаси пожарите на главанаците, Борисов и неговото управление са отговорни за средата, в която липсва законност и позволява натиск върху неудобните. Премиерът го позволява и с мълчанието си кои са главанаците, нищо, че не млъква напоследък. Събитията от миналата налудничава седмица ясно показаха, че главанаците му са се качили на главата. Оставят го само да се разхожда с джипката. 

 

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Министър Караниколов: Бих се учудил, ако ОАЕ ни дадат дренки

23.04.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

3074 34
Трепери ли ретроградният Меркурий?

16.02.2020

2540 5
В полза на стабилността и радостта

06.02.2020

1880 1

Коментари

сталкер пустиняк

И защо да не си позволява да прави каквото си иска тиквата? Та нали има хиляди тикви, които чинно гласуват за него, колчем станат избори. 

Желязко Желев

        А ве то и за един главоч с характерен яйцевиден профил мислехме така ,но го отсвири с почести.

И сега ще е така,да минат изборите.

        Гешев се превръща в голям проблем и там ръцете са му вързани.

        Но другите ще получат ресто...

kramar

На Доган и Дебелян е. Няма мърдане.

Антей

 

Добър анализ, браво на автора Мартин Георгиев!

 

Познат, докоснал се за кратко с държавното

управление преди години, казваше, че

 

то - държавното управление било като ... айсберг.

Публиката "вижда" само 1/3 от него, и от ... 

сложните процеси - вътрешни и външни!

 

Да се надяваме, че Борисов ще открие екипа,

който му е нужен!

 

Антей

 

Благодаря за добрата ти мисъл, умни Hey Joe!

 

"Сложните процеси" са човешките ресурси и морала,

с които трябва да се отстояват или балансират 

българските интереси!

✌️

 

 

вила

Ликвидира Държавата като  струпа пожарникария - личната власт с палаши държавни органи. 

Антей

 

Ако беше така, прекрасни вила,

 

опозицонната лидерка можеше да го

свали от власт, като

докара "бузлуджанци" пред НС, МС и прочие.

Но явно не е така.

............................

 

Обаче хората ще оценят, ако например -

опозицията, поне назове

 

имената на хората, които от над 20 години

правят реформата в здравеопазването!

 

Чиито резултати са не плачевни, 

ами направо раздиращи -

 

нито лекари, нито мед.сестри,

нито болници, нито здрави хора!

 

Защо не го направи и да пита: - тези

"реформатори",  защо не се махат оттам?!

 

Това ще е и пример - да видим има ли

"лична власт" или има .... какво, де?!

!

 

 

Змей Горынич
снимка на Змей Горынич

"имената на хората, които от над 20 години

правят реформата в здравеопазването!"

 

Хората се сменят но не и концепцията. Неолиберализъм в действие - всичко е пари, пазар, и всичко се купува и продава.

Антей

 

Абе ясно - пари, пазар, купува, продава,

но у нас се ...унищожава,

 

нали всички го виждаме.

 

А "онези" хора не се сменят. 

Всеки медик ще ви ги каже...

 

 

 

graoveca

Много интересно?!? Великова е отстранена, защото "не била обективна" относно готвеният ни нов главен прокурор, а пък проверката защо и кой я е отстранил се прави пак от прокуратурата и Гешев.

Т.е. ако някой от прокуратурата или близък до тях се е обадил на директора на радиото, те сега сами трябва да се разследват.  Някаква шизофрения ми мяза...  :-)  

Simplicissima
снимка на Simplicissima

?

tatyana1

Добрия Б и лошите главанаци, които му се качват на главата? Някой още кълве ли на това?

Нафарфор

кълват не ами направо се мятат на гола кука

LEFT

?

Magi

Ако имахме държава и институциите си вършеха работа, същия ден дир.на БНР щеше да е уволнен, Великова възстановена, а тия които са изнудвали за отстраняването и да бъдат предадени на прокуратурата. Сега 3 седм. ни занимават, че вършат работа. Какво прави прокуратурата и ДАНС в БНР? Казусът е ясен а те заблуждават масите, че  не е  свързан с тях. Циркът е ясен!

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

 

Всичкото Главанаци сме за Европейското Развитие на България, бате. 

 

:) 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

"Свято място пусто не остава"

 

Цветанов го освободи,

веднага се намърдаха следващите главанаци.

 

А отдолу Боко гледа -- тих? невъзмутим ?

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×