Медия без
политическа реклама

Доган и властта - любов без думи

Държавното обвинение се страхува да развали рахата на Сараите

Не стига, че държавата харчи милиони за охраната от НСО на Ахмед Доган, а вече подпомага собствения му ТЕЦ "Варна" с пари на данъкоплатците.
БГНЕС
Не стига, че държавата харчи милиони за охраната от НСО на Ахмед Доган, а вече подпомага собствения му ТЕЦ "Варна" с пари на данъкоплатците.

Наближава Коледа и социолози, политолози и видни общественици тръпнат в очакване на традиционното празнично слово на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Едва ли някой в държавата би се осмелил да развали рахата на политика в сянка, още по-малко пък държавните институции. Те очевидно се страхуват да го направят, тъй като в папките им отлежават вече два сигнала срещу ТЕЦ "Варна" -

златната гъска на Доган

Преди две седмици стана ясно, че Лукаш Вегентнехт, член на Сената в Прага, е алармирал Софийската градска прокуратура заради продажбата на топлофикацията в края на 2017 г. Тогава чешката държавна фирма CEZ прехвърля теца на децата на транспортния министър в кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов срещу 48,5 млн. евро. Днес 70% от ТЕЦ "Варна“ вече официално са собственост на Доган. Според Вегентнехт платената цена била много по-ниска от реалната. „Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата носи на чешкия данъкоплатец финансова загуба от около 1 милиард чешки крони“, казва сенаторът пред "Свободна Европа".

Същият очаквал загубата "да бъде възстановена от тези, които са я причинили“. С действията си обаче прокуратурата демонстрира, че тези надежди на чешкия политик са повече от напразни. Казусът с топлофикацията на най-успешния хидроинженер дори се оказа тема табу за държавното ни обвинение. "Сега" реши да попита говорителя на СГП дали сигналът на Вегентнехт ще бъде разгледан. Вместо да последва логичният отговор "да", тъй като прокуратурата има задължението да обърне внимание на всяко едно сведение за корупция, особено когато става дума за сделка, касаеща националната сигурност на държавата, ни беше казано да попитаме пак, този път писмено. Няколко дни по-късно обаче същият говорител ни съобщи, че "няма да коментират". Или с други думи -

стъпваме на пръсти около ДПС

В крайна сметка държавното обвинение рядко излиза от синхрон с изпълнителната власт. Бойко Борисов вече доказа, че желанията на падишаха в Сараите ще бъдат удовлетворявани. Кабинетът на премиера чинно се грижи за интересите на Доган дори с парите на данъкоплатците. Така правителството реши да направи подарък на бизнесмена на движението, като реконструира водното трасе към пристанището на ТЕЦ "Варна". За целта бяха отпуснати 220 млн. лв., с които ще се плати драгирането на плавателния канал до порта. "Най-хубавото нещо, което се е случвало на пристанище Варна от 45 години", отбеляза генералният директор на държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", цитиран от "Капитал".

Подобна помощ от бюджета за начинанията на Доган би била изненада, ако беше прецедент. Година по-рано обаче държавата спомогна ТЕЦ "Варна" да се превърне в дойна крава за почетния лидер на ДПС. След като държавната ТЕЦ "Марица-изток 2“ изненадващо се отказа от вече спечелен договор за предоставяне на студен резерв, топлофикацията в морския град получи 27.7 млн. лв. за осигуряването му. Тецът е получил и допълнителни плащания в неизвестен размер за активиране на студения резерв - мощности, които не работят, но получават пари, за да стоят в готовност. В края на юли стана ясно, че централата на Доган ще лапне още 26.5 млн. лв, за да гарантира електроенергийната сигурност на страната до средата на 2020 г. Раздадените милиони обаче

може да са в противовес на националната сигурност

Именно за това сигнализираха от Антикорупционния фонд преди половин година. Според неправителствената организация техническата изправност на ТЕЦ "Варна" е под въпрос. "В началото на 2019 г. ТЕЦ "Варна" открива процедури за възлагане на обществени поръчки за ремонт на шести блок. Съгласно обосновката на поръчките ремонтите са изключително спешни поради значителни пробиви и критично изтъняване на елементи от котелната система, вече довели до поредица от принудителни спирания на блока и неуправляемост на процесите. Според ръководството на теца тези обстоятелства сочат недобра експлоатационна надеждност и потенциално системно авариране на котела по време на работа в бъдеще. Това на практика означава невъзможност да бъдат изпълнени договорните отношения с Енергийния системен оператор (ЕСО) (б.р. - за осигуряване на студен резерв)", се казва с сигнала на АКФ до ДАНС.

Към момента обаче от държавното обвинение не са дали знак, че са обърнали внимание на тези обстоятелства. Имайки предвид навика на прокуратурата да си затваря широко очите за корупционни афери на хора от задкулисието, едва ли сега ще се трогне от казуса с ТЕЦ "Варна". Причината за това вероятно беше назована от Доган още преди три години в новогодишната му реч,

а именно "морфичният резонанс"

Ако се чудите какво се крие зад това словосъчетание, нека лично докторът по философия обясни със свои думи: "В етнологията има един интересен термин - морфичен резонанс, който отчита именно вътрешната пулсация на общността. Ето, аз просто ви усещам, убеден съм - вие също ме усещате, дори без да говорим. Морфичният резонанс означава, без да говориш, да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво." Очевидно Доган и българските институции отдавна се чувстват и общуват по такъв начин.

Последвайте ни и в google news бутон