facebook
twitter

Наблюдател

Чумата като огледало на властта

България е може би единствената държава в Европа, в която епидемиите по животните винаги предизвикват нечовешка истерия, трусове по етажите на властта и огромни държавни харчове. И никой не си взима поука
5549
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Хората не вярват на властта, особено на Агенцията за храните, която не взе адекватни превантивни мерки срещу разпространяването на заразата.

„По-големи свине от прасетата са единствено хората“

 

Любима храна на българина и бизнес за близо 300 млн. лева на година са поставени под заплаха от изчезване. Годината е 2019-а, чувството – déjà vu**. Историята се повтаря всяка година. Или в най-добрия случай през година. А потърпевши са всички – животновъдите, които губят бизнес, държавните служители, традиционно опиращи пешкира, политиците, чиито постове започват да се клатят, и потребителите, на които ще им се наложи да променят хранителните си навици или да плащат по-скъпо за любимите си храни. България е може би единствената държава в Европа, в която епидемиите по животните винаги предизвикват нечовешка истерия, трусове по етажите на властта и огромни държавни харчове, без никой от засегнатите да си взема някаква поука.

 

Истинските мащаби на последствията

 

Българското свиневъдство се възстановяваше със стабилни темпове през последните пет години, насърчено от силно потребителско търсене и разрешената от ЕК държавна помощ за хуманно отглеждане на свине. Броят на свинете майки се увеличи с 27% за периода 2014-2018 г., на отглежданите прасета – с 18%, а промишленото производство на свинско месо нарасна с над 47% и през миналата година вече е задоволявало 37% от вътрешното търсене - спрямо 33% през 2014 г. Ако тези темпове на развитие се бяха запазили, до десет години производството в страната щеше да задоволява 3/4 от търсенето.

Към днешна дата обаче близо 1/5 от това производство вече е ликвидирано. Останалите производители са принудени да инвестират стотици хиляди левове в допълнителни мерки за ограничаване на достъпа до свинефермите, дезинфекция, специализирано оборудване за транспорт, за изгаряне на животински отпадъци, за обработка на фуражите и т.н. и т.н. Плащат, без да имат гаранция, че няма да им се наложи утре да ликвидират стадата си, защото заболяването се разпространява безконтролно в цялата държава. А щамът му е изключително устойчив и е повече от сигурно, че ще остане по нашите географски ширини за дълго.

Загубите на частния сектор могат условно да се изчислят на между 60 и 300 млн. лв. (при различни сценарии за ликвидиране на стадата). Минимум 5-10 млн. лв. ще са допълнителни разходи за биосигурност и др. Държавата ще компенсира производителите тип „заден двор“ с около 4 млн. лв., а разходите за принудителното умъртвяване на животните, които би трябвало да бъдат възстановени от ЕС на около 75%, тепърва ще бъдат изчислявани. Те зависят и от това колко и кои индустриални ферми още ще бъдат засегнати. Може да се каже, че държавната помощ, която бе отпускана на сектора в продължение на пет години в размер на над 100 млн. лв., в известна степен е отишла на вятъра, тъй като това, за което се плащаше, вече не съществува. За домакинствата пък всяко 10-процентно увеличение на цената на свинското ще означава средно 33 лв. повече разходи на година при запазване нивата на консумация (или при 30% = 99 лв., при 50% = 165 лв. на година и т.н.). Това прави между 105 и 300 млн. лв. повече разходи от домакинствата на година, ако цената се вдигне с 10-30%, каквито прогнози циркулират в момента.

Това обаче далеч не изчерпва бедите. Провалът в овладяването на заболяването у нас прави навлизането му в Сърбия въпрос на време. Оттам рискът от прехвърляне в Западна Европа нараства, като заплашва да се превърне в проблем на европейската свиневъдна индустрия (засега АЧС в Белгия, Унгария и Чехия е открита само по диви прасета, като в Чехия заболяването е овладяно, а Западна Полша засега е чиста). Подобно развитие на ситуацията поставя ЕС под непоправими последици. Европейското производство на свинско е второ в света по обем след китайското, а по износ ЕС е глобален лидер. Някои азиатски държави (като Виетнам например) вече забраниха вноса на свинско от засегнатите от чумата държави в ЕС. Европа е изправена пред реална опасност да бъде изолирана от световния пазар на свинско месо и държавите членки да изпаднат в ситуация да се „замерват“ с евтино свинско, което не може да се продаде извън ЕС. Тогава потребителите ще си отдъхнат, но само временно, защото ще последват масови фалити в сектора, а българското производство, което все още не е достатъчно конкурентно и произвежда по-скъпо, ще изчезне съвсем. 

 

Пътят на заразата

 

АЧС се появи в Русия, Армения и Грузия още през 2007 г. През 2013 г. премина в Беларус, а на следващата година и в Прибалтийските държави. От Украйна заразата се разпространи в Молдова и Румъния (2016 и 2017 г. съответно), където основните засегнати бяха личните стопанства. Това може да се обясни както със слабите превантивни мерки от страна на властите, така и с липсата на санитарни навици у селските стопани в тази част на Европа. Това превръща хората в много по-опасен преносител на заразата, отколкото дивите свине. Докато дивите свине мигрират сравнително бавно, хората са много по-мобилни. Всеки дребен пропуск на дезинфекция на дрехи, обувки, превозни средства, инвентар, фуражи, постелки, храни и хранителни отпадъци може да разпространи заразата на стотици и хиляди километри само за ден.

Още в края на 2017 г. индустрията беше наясно, че е въпрос на време заразата да стигне българските граници. Държавата - също. Дали взетите мерки са били адекватни или пък навремени, или пък съвестно изпълнени, всеки може да прецени сам на фона на днешната ситуация в страната. Изумителна е бързината, с която вирусът обхвана промишлените свинекомплекси в България. В Източна Европа тези случаи са изолирани, а заразата обхваща основно домашните стопанства наред с дивите животни. В Чехия и Унгария АЧС бе изолирана единствено по дивите прасета. Това ни кара да мислим, че слабости има и в БАБХ, и в самите свинекомплекси. Последните, макар и реновирани, в масата си остават наследство от соца и някои детайли в биосигурността им изглежда проявяват слабости. Като цяло усещането е, че нещо е сбъркано у нас по цялата верига.

 

Докато болестта върлуваше

 

в Източна Европа и дивите свине бяха превантивно отстрелвани с увеличени темпове, в България популацията им нарасна с 30% през последните 7-8 години.

Същевременно от Видин до Странджа и от Добрич до Петрич, от където и да мине човек, рано или късно се натъква на една и съща гледка – стопански животни (вкл. прасета) се разхождат необезпокоявано из населени места, пресичат международни шосета в търсене на по-зелена трева или се ровят на селското бунище, където се хранят с безразборно изхвърлени отпадъци.

 

Тези животни не се регистрират и се отглеждат, без да се спазват минимални хигиенни изисквания, въпреки че често се угояват със стопанска цел. Част от тях заминават към кланиците, през които минават и промишлено отглежданите животни. Живи животни без ясен произход бродят нагоре-надолу из цялата държава под носа на санитарните власти.

За хигиената при клане и дране на открито изобщо няма какво да се говори. Често срещано явление е остатъци от домашни животни и отстрелян дивеч да се въргалят по улиците в селата, където други животни ги разнасят във всички посоки.

Търсенето на „чиста“ продукция нараства, а домашното производство е превърнато в култ. В това само по себе си няма нищо лошо. Колко често си даваме сметка обаче какъв е произходът на месото, как е отгледано и хранено животното?

В България по оценки на бизнеса са отгледани между 1.4 и 1.5 млн. прасета през 2018 г. Ако това е така, то официалната статистика показва под 1.2 млн. заклани в кланици или в домашните стопанства. Останалите над 200 хил. изглежда са в неизвестност.

 

Агенцията по безопасност на храните уж контролира,

 

но това не пречи на никого. Държавните регистри са пълни с фантомни животни и ферми, за които се изплащат субсидии, а реални животни, отглеждани от недобросъвестни стопани, не присъстват в системата. За директорите в БАБХ замазването на скандали с обществени поръчки за ваксини (2014 г.), лабораторни анализи (2013 и 2014 г.), инсинератори (2018-2019) и пр. отдавна се е превърнало в ежедневие. Това, че екарисажите не работят с месеци заради забавени договори от агенцията, отдавна се е превърнало в практика. Това, че приемането и изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоозоните в България всяка година се бави с месеци, че не се подписва рамков договор между МЗХГ и Българския ветеринарен съюз, е само фонов шум в новините.

Така е от години.

Забавената реакция на хората и държавните власти често прави крутите мерки срещу личните стопанства необходими. В такива случаи винаги се намират ентусиасти, природозащитници, фейсбук търсачи на слава и съмнителни субекти, които да опънат жива верига пред тези, които най-сетне са дошли да си свършат работата. Будните граждани искат първо да видят заболяло прасе. Да повярват, че има проблем. Те отдавна нямат доверие в институциите.

И как да имат? Ако е толкова важно и спешно да се умъртвяват животни, това никак не личи по поведението на властта. Хората си развяват байрака по пътища и площади и продължават да настояват на своето – да видят умряло прасе. А политиците кършат безпомощно пръсти, защото знаят, че хем не са си свършили работата, хем идват избори, пък им се остава на власт.

Ако питате едните – виновни са световните конспиратори. Ако питате другите – виновни са румънските туристи.

Можете просто да се разходите из страната и ще разберете, че чумата не е по свинете. Тя е по хората.

 

* ИнтелиАгро е български тинк-танк, посветен на икономиката на селското стопанство.

** През 2014 г. епидемия от син език обхвана 22 области. През 2016 г. в страната пламна неконтролируема епидемия от заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни, а през 2018 г. се разрази чумна епидемия по дребните преживни животни. Общо бяха умъртвени над 6000 глави добитък.  

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Африканската чума по свинете у нас ще се контролира от дронове

23.01.2020

635 5
В Ловешко има нови 7 случая на африканска чума по свинете

15.01.2020

928 2
Агенцията по храните залови 21 тона заразено птиче месо

24.12.2019

751

Коментари

JollyRoger's

С една дума - кочина. В пълен разпад.

dobadoba

За протокола(ставам нахален, но досега нямам отговор): какво стана с 'чумавите' кози на баба Дора?

⚓️

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

В последната година , че и повече не се бе случвало статия да съвпада в такава степен с моето собствено, субективно мнение по някой въпрос. ?

Su38

"Търсенето на „чиста“ продукция нараства, а домашното производство е превърнато в култ. В това само по себе си няма нищо лошо. Колко често си даваме сметка обаче какъв е произходът на месото, как е отгледано и хранено животното?"

Когато купуваш "домашно" отгледано прасе от човек, когото познаваш, имаш много повече информация, какъв е произходът на месото, как е гледано и хранено животното. Което не може да се каже за "индустриално" отглежданите...

Така че опитите да се покаже, че дребните стопани са виновни за всички гадости, просто не отговарят на истината..

volog2

Въпреки че в заглавието има думата “власт”, а на място се споменава, че някои промишлените комплекси са с лоша бипсигурност, основната идея е, че малките стопанства и домашно отглежданите животни са виновни. Проблемът на властта не в това, че построи нефелна ограда, не организира избиването на дивите прасета или пък не проведе  някаква образователна кампания из големите и малките стопанства, не се приготви за масово избиване на прасета и унищожаване на труповете им, не може да организира навременно изплащане на справедливи обезщетения, а в това,  че не знаело колко животни имало в България. Мечтата на всеки чиновник - за повече бюрокрация, за всяка баба и дядо да докладват колко кокошки, колко прасета имат. И какво щеше да се промени?

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Истината е , че добрите печалби замъглиха погледа на много от свиневъдите. И някак си, не им се вярваше , че болестта ще дойде и у нас. За БАБХ няма какво да говорим - там от много години се мисли за кражба на пари и рекет над бизнеса. Кой ще мисли за биосигурност. И този Янко ИВАНОВ , който сега е пръв борец против чумата също е бил директор на БАБХ. Така , че няма невинни за тази катастрофа
бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Въпреки че в заглавието има думата “власт”, а на място се споменава, че някои промишлените комплекси са с лоша бипсигурност, основната идея е, че малките стопанства и домашно отглежданите животни са виновни.

Пишеш глупости, но по тази тема - за АЧС - мненията ти са все такива. Виновна е държавата, че не регулира и контролира на домашно отглежданите свине, да не говорим , че има законов лимит на броя им, както и изрична законова забрана за отглеждането на свине с цел търговия в обекти, които не отговарят на ветеринарно медицинските изисквания. Миналата година, най-накрая и след дълги родилни мъки, АГРОСЕРТ се опита да въведе стандарт в отглеждането на свине у нас, но въвеждане в практиката - нулево.

Наред с ограничаването на популацията на диви свине у нас, което държавата трябваше да предприеме, БАБХ трябваше да тръгне по дворовете и да дава ветеринарно-санитарни предписания още преди две години, когато станаха ясни размерите на епидемията в Източна Европа.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Свинщината на хората настрана,

обаче ето ни пример за възстановяване на природния ред на нещата.

Не без жертви, естествено. С много жертви. Но така или иначе прасетата щяха да загинат.

Сега гинат хекатомбешката. Жертвоприношение пред олтара на природния ред.

Защото животинските ферми са прекалено жестока глезотия. Плюскането на мръвки всекидневно -- ами че кое животно прекалява по такъв неумерен начин?

Бавно, но сигурно ще се излекуваме от тази дивотия с жестокото отглеждане на животни за заколение. Ще дойде отглеждането на тъкани. Или ще се ограничим с животинските продукти от млекодайните животни. Ако не цапаме водите, ще имаме отново много риба. И те така.

 

Не възразявам да бъда изядена след смъртта ми, ама  само за лешояди ще ставам вече.

 

deqerven
снимка на deqerven

Не слагайте Хорската свинщина настрана, тя е първоизточника на бедите. Домашното прасе е чисто, интелигентно и обичливо животинче. И да ме прощават критиците на,, конспиративните теории", ама некакси много изкуствено ми се движи тая епидемия.

маркос

 

 

                                Пишеш глупости, но по тази тема - за АЧС - мненията ти са все такива.

 

                          Тук Бонго и ти продължаваш писането на глупости . Ти задавал ли си си въпроса защо най напред се нахвърлиха на прасетата по дворовете ? Знаеш ли , че по горите се отглеждат стотици полудиви СТАДА на които и собствениците не знаят точната бройка ? Освен че се кръстосват с дивите те също толкова разнасят заразата . Преминало през пътя прасе и изпуснало си изпражненията те се разнасят на стотици километри чрез МПС. Да си чул БАБХ да е направил нещо по въпроса ? Да си чул от някоя държавна институция колко са ловните стопанства в страната? Колко са дивите прасета в тях ? Мълчи се защото всички са обвързани , Днес ти ще си затвориш очите , утре аз ще ти позволя да и убиеш елен примерно и да си вземеш трофея и месото .Спомняш ли си колко беше дивечовото месо в ''суджук гейт ''? Забравих да припомня , че дивите свине се движат по нивите където заразяват и фуража за догодина . Та ти си помисли защо белодрешковците най напред се нахвърлиха на Чичо от село .

 

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Знаеш ли , че по горите се отглеждат стотици полудиви СТАДА на които и собствениците не знаят точната бройка ? Освен че се кръстосват с дивите те също толкова разнасят заразата .

Споменал съм за дивите свине, в статията също пише.

Единствените свине, които се пасат свободно у нас, са тези от източно-балканска порода. И не са се нахвърлили най-напред на прасетата по дворовете.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×