Quantcast
Бойко, кажи си и си иди! | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Бойко, кажи си и си иди!

Премиерът започна да прави и невъзможното в името на властта, без да осъзнава, че всяка жертва вече е закъсняла и малка
15 805
 Илияна Кирилова
Дядо изважда ряпата с дружни усилия на всички - така е в приказката. В политическата ни реалност хората дружно се опитват да извадят друг зеленчук.

Случва се като в най-големите драми. Десетилетният властелин, гръмовержецът, човекът – народ, а и мускул, любимец на майки и фрау Меркел, някогашен Бенковски (мутра, превърнала се в освободител, по определението на Марко Ганчев), преживява възможно най-жалката политическа есен. Народът, който му дари 13 изборни победи за 13 години, го пъди с ярост от власт – той също с ярост не я дава.  Хората го считат за камък на шията – тежи; камък е наистина – не помръдва. Този бивш месия твори клоунада на изпроводяк и рискува

 

завинаги да остане като посмешище в историята.

 

Не, това не е карикатура на диктатор, както някога твърдеше днешният преторианец Тома Биков. Карикатурата е на човек, вкопчил се във властта, когото народът със сетни сили се мъчи да извади от нея. Като в приказката за дядото и ряпата, само дето не ряпа, а един жълтеникав кръгъл зеленчук се мъчат да извадят хората.    

Грозна е цялата тази сцена. Абсурдна. Тя ескалира деградиращо в сряда и четвъртък, седмица след старта на протестите. След като преди това бе опитан целият инструментариум за удържане на положението – контрамитинг, писма на трудови колективи, полицейско насилие, провокатори, плюс етикиране на демонстрациите като социални, Борисов прибегна до нов отчаян ход. С него и чрез събитията впоследствие окончателно стана ясно, че той и управлението му са големият проблем на държавата. Не бива да има илюзии – те и никой друг! Разбра се още, че процесите са необратими.

Ходът му бе да поиска оставките на министрите Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов. Тази постъпка бе впечатляваща не само с логическата си непоследователност спрямо всички събития през годините назад, а и естетически. Борисов къса живо месо от себе си, той е

 

грозен, кървящ, омаломощен, неможещ;

 

и този размазан Борисов (досущ размазан Джон, по Вапцаров) приласкава българите: „Ето, махнах мръсната кръв, оставете ме на власт!” Точно такава бе картината с отстранените министри - реже от себе си, за да остане на власт. Нищо друго – власт! Какво може да събуди това в нормалния човек, освен погнуса? Има ли дори елементарна причина, заради която българите да искат да го оставят в управлението?

Разбира се, в живота истината никога не се изрича. Затова Борисов стъкми бутафория по отстраняване на министрите. Събра областни координатори, а те, преливащи от смелост и плурализъм, поискали оставките – за да се „опровергаят внушенията, че ГЕРБ е зависима от ДПС и Делян Пеевски”.

 

Тези внушения, естествено, били долни клевети,

 

но партията не може да търпи негативи! Министрите също не могат да понесат партията да търпи негативи, затова жертвоготовно си тръгват. Партията ги изпраща с благодарност и оценява високо положения от тях труд – за еврозоната, инвестициите, заловените наркотици... Тази сцена е умопомрачителна не само със сюжета си, а и с факта, че все пак има човек, който я е измислил. Този човек се е хванал, умувал, потил, за да... възпроизведе версия на пленум на ЦК на БКП. И точно този човек, с точно този интелект,  се е кротнал нейде из държавните върхове, определяйки съдбите ни. Лично Борисов ли е? Или сладкодумната Шехерезада от 1001 стаи? А може би политтехнологът Гейтс - Харизанов? Не се знае, но и няма значение. Важното е, че същата тази сладка и безценна власт е

 

притежание на точно такива интелекти.

 

Това е един от големите проблеми на днешна България. Може ли друго да поискат българите, освен тези хора да си ходят?!

Но, оказа се, дъното все още не е изкопано. Коалиционният съвет се събра и не пусна министрите. Остават поне до другата седмица, с надежда чудо да закрепи властта. И отново тримата министри излязоха изключително успешни, прекрасни, с невероятни постижения... Така стана ясно, че коалицията ГЕРБ – „Обединени патриоти” не е в състояние да направи дори фалшива крачка назад. Тези хора не са способни нито на минимално преосмисляне, нито на мнимо разкаяние. Протестиращите искат оставки заради корупция, министрите си тръгват с благодарности. 

Образът на Пеевски, разбира се, е твърде интересен в цялата сага. Министрите си тръгват заради слухове за връзки с него,

 

но откога Пеевски е лош?

 

Какво като са свързани с него? Чули ли сме някога от премиера Борисов поне една критична дума за „успелия млад мъж”, чиято фигура стана все по-корпулентна по време на мандатите му. Нали е просто бизнесмен? Най-обикновен депутат? Хиляди хора и десетки медии от години осветляват кой точно е Пеевски, но Борисов не се разграничи от него. Обратното – управляват заедно задкулисно. Сега, когато обратното броене за мандата тече, „Шиши”, както го нарече премиерът след сбирката на коалиционния съвет, изведнъж бе вкаран под прожекторите - но леко, косвено, едва, да не би да се разсърди... Наредил бил Шиши служебния кабинет на президента Радев, бил в коалиция с Христо Иванов... И пак нито дума по същество. Пеевски докрай остана бял бизнесмен, който според премиерската логика просто играе в другия отбор; несправедливи клюки свързвали ГЕРБ с него, а за да ги обори, Борисов поискал оставката на министрите. Този чутовен словесен продукт показва едно – луд страх

 

и неотменима зависимост на премиера от Пеевски.

 

Иска да се разграничи в името на оцеляването, но не смее да каже нищо остро. На практика се оказа, че и да се разграничи не може, защото партньорите не пуснаха министрите. А те случайно ли не ги пуснаха? Не се ли потвърждават предположенията още от първия ден на правителството, че зависимостта от ДПС идва и по линия на т.нар. патриоти? Да, потвърждават се. Но сцената в крайна сметка показа и още една невнятност на министър-председателя – не схваща очевидно, че каквато и жертва да даде от тук нататък, ще е малка и закъсняла. Хората няма да се задоволят с нищо друго освен неговата оставка. Колкото и да плаши, назидава и поучава със всекидневни логореи, мизата е главата му. На площада са страшно много млади хора, включително такива, които можеше да са в чужбина, но заради коронакризата стоят у нас –

 

енергията да бъде изметен е налице.

 

Колкото повече се противи, толкова по-голям е шансът завинаги да пропадне политически. Странно е, че този душевед не разбира това.

А близкото минало отваря интересни паралели. Без протести срещу него, но също, за да инвестира в дълготрайна власт, Иван Костов уволни десетина министри в средата на мандата. Не каза защо. Провали се, а единственият резултат бе прословутата реплика на президента Петър Стоянов: „Иване, кажи си!”.  Днес Борисов опитва да махне някак ключови фигури, пак се мълчи защо, със сигурност ще се провали и той. Поне да ги каже нещата. И да се махне, естествено. Така има шанс историята да го запомни поне с едно добро.

29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гафът на ГДБОП с обърканата врата се размина без оставки и уволнени

30.10.2020

Обновена

971 9
Нинова към "министрите" си: Каквото обещаете - изпълнявате

20.10.2020

2090 15
Френски министри са разследвани за справянето им с коронакризата

15.10.2020

466

Коментари

Туз
снимка на Туз

А за онд нящо да си ходи?

всякакви наруширили закона  искат тиквата и гешев да се махат  всякакви...та кой е алтернативата?

Но най голяма полза има онд. а още повече цру.Потоци самолети централи    баХги тез булгаристанци...тва им е мотото за територията. голямо кискане пада на козяк..

 

 

По принцип думата “идиот” има две предназначения: да обидиш някого или да характеризираш лице в състояние на дълбока умствена изостаналост. Въпреки това, със старогръцката дума преди се обозначавал само “човек, който не се интересува от политика”. Постепенно атинянските оратори започнали да употребяват тази дума с презрителен контекст, за да добие сегашния си смисъл.

Banshee
снимка на Banshee

 Въпреки това, със старогръцката дума преди се обозначавал само “човек, който не се интересува от политика”. 

 

Не точно, макар че може да останеш с такова впечатление от уикипедията. Всъщност ιδιωτικός и на новогръцки продължава да означава "частен", обратното на "обществен", политически, πολιτικό. 

Така че, думата идиот се явява някакъв синоним на частник (не държавен служител). :) Герберите трябва да харесват това. 

 

Но отделно от това, не знам как си представяш, че след всичко, тези ще си продължат като преди, без да си подадат оставката скоро. 

Forza NATO

ХилядНикът пак се е развълнувал. Злият чорап сън не му дава.

Случаен минувач

Явно рублите все още се котират, макар че малко им падна рейтинга - мераклии за тях има достатъчно на българска територия...

YMCA

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%B5%D0%B9%D0%BB_%D0%9C%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2

ЛюдоедкаЭллочка

Коя е ЖЕНАТА на записа от "Чекмеджето на Бойко Борисов"   

Лорд Евгени Минчев?

никално РАЗКРИТИЕ на Сухиндол Инфо

https://www.facebook.com/Suhindol.Info/videos/709363696307227/

 

https://www.facebook.com/100006277954582/videos/2708314452721127/?t=12

Wag The Dog / Иван Гешев и ”Да разлаеш кучетата”. Буквално /видео/

https://frognews.bg/novini/ivan-geshev-razlaesh-kuchetata-bukvalno-video.htm

Вижте реакцията на един домашен любимец към брифингът на главния прокурор Иван Гешев. Видеото, което вече е хит в социалните мрежи, оставяме и ние без коментар.

fisherman

"Инат глава кине",народна мъдрост, която тикват я незнае.

Хулиган

...рискува завинаги да остане като посмешище в историята.

За всеки, който е мислил с главата си, той си е посмешище от самото начало.

Хубавото е, че българинът има и втори акъл, който му идва после...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-treto-deistvie/

Mаndalorian

Николайчо, много революционен плам, ама малко журналистика, мойто момче! Пък публицистика хич... Само да ти кажа, че май си млад, зелен и не знаеш - тая, де предложи Пеевски за шеф на ДАНС (поне тя така каза), сега е там на жълтите павета, "протестурва", както се изрази една нейна по-мургава колежка, срещу "държавата на Борисов и Пеевски"! И безсрамно разправя, че Бойко Борисов бил го предложил!

 

https://gospodari.com/%d0%bc%d0%b0%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b8%d0%bb-%d0%b4%d0%b5%d0%bb/?fbclid=IwAR1E8eYbLzCtbOyoy__U2Moy2fHR_vgFg7Klck_tGyPZ05Ia8JatWBAo0dA

 

Е, хубаво ли ти е в такава компания, Николайчо? Или викаш, то тва си е работа, щом ти плащат, кво толкоз! Срамна работа няма, в края на краищата!

На тъщата зетя

Поредното бла-бла-бла... Всички сте маскари и накрая - НИЩО! Че и половина. Май не само на Николайчо все още му плащат.

Калорифер

 

"...втори акъл, който му идва после..."

 

И кога е това после? Колко пъти досега Борисов печели избори?
Преди него  - царя, тройната коалиция, кога е това знаменито после?
След 45г бекапейски социализъм българинът избра пак бекапе-то. След това - Жан Виденов.
 
Къде е този прехвален втори акъл?

 

Платон
снимка на Платон

Ампутиран още в зародиш. Тва пръвио акъл... 

shipka3

Да не свърши като кир Михалаки

https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=1&WorkID=3169&Level=3

BL.N.Lmt

🐾Слушам интервюто с Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" как протестът трябвало да има структора и т.н., това коета гжа. Димитрова иска ще бъде да на един по късен етап след като исканията на протеста се изпълнят а те са кристално ясни:

1. Оставка на правителството и Бойко М. Борисов

2.Оставка на главният прокурор Иван Гешев 

3.Предсрочни парламентарни избори

Тези три искания са крайъгълен камък за по-следващ политически диалог🇧🇬
Това което управляващото мнозинство не разбира е че са загубили всякакъв политическият кредит, доверие да управляват

Banshee
снимка на Banshee

Това което управляващото мнозинство не разбира е че са загубили всякакъв политическият кредит, доверие да управляват

 

Много дългото властване до това води, както знаем от историята, накрая императорите с по-слаба психика или акъл губят връзка с реалността. 

Mаndalorian

Николайчо, я ряздуй за това:

 

Шокиращо разкритие: Корнелия Нинова с хотел за десетки милиони евро на Халкидики!

 

 

Корнелия Нинова е собственичка на луксозен хотел за десетки милиони евро в Гърция, твърди „Монитор“.

 

Това шокиращо разкритие показа проверка на „Телеграф медиа“. Соцлидерката, която твърди, че „демокрацията ѝ отнела много“, всъщност е успяла да увеличи състоянието си драстично в последните няколко години. Според медията шефката на комунистическата БСП е успяла да придобие турбо луксозния хотел „Мираджио Термал Спа Ризорт“ на Халкидики.

 

За да се прикрие обаче кой е реалният собственик на имота, както и още по-скандалното обстоятелство – че е купен с пари на данъкоплатците през кредит, отпуснат от държавната Българска банка за развитие (ББР), хотелът е вписан на фирмата на подставено лице на Нинова. Това е братът на шефа на една от столичните организации на партията-майка. Става въпрос за Санко Пешев, който е брат на председателя на БСП – Красно село Иван Пешев. Санко Пешев е управител на фирмата, получила кредита – „Интернешънъл Инвестмънтс“ ЕАД.

 

Според неофициална информация в хотела разпуска цялата кохорта на червената номенклатура у нас. Сред гостите са и видни барони и баронеси с комунистически корени и връзки като президента Румен Радев, жена му Десислава, както и бившата ѝ половинка – соцдепутата Георги Свиленски. Последният пък е в доста близки отношения както с Корнелия Нинова, така и с брата на Санко Пешев – Иван.

 

В марината на луксозния хотел пък е акостирала една от любимите лъскави играчки на укриващия се в Дубай хазартен бос – Васил Божков по прякор Черепа. Става въпрос за луксозна яхта на стойност €3 млн., която кървавият олигарх наричал на галено „Черната перла“, а себе си „пират“.

 

Всъщност обвързаностите на Ел Чапо с червената върхушка не са от вчера и затова фактът, че е решил да скрие яхтата си от любопитните очи на разследващите в хотел, свързан с Корнелия Нинова, не трябва да учудва никого. Според медията в яхтата на Черепа чести гости са били именно червени апаратчици и депутати, с които той е обсъждал и промените в Закона за хазарта, благодарение на които успя да ужили хазната със 700 млн. лв. Нормативните промени, които напълниха джобовете на Ел Чапо с държавни пари, бяха внесени не от друг, а от бившият вече соцдепутат Георги Кадиев. 

 

https://www.monitor.bg/bg/a/view/shokirashto-razkritie-kornelija-ninova-s-hotel-za-desetki-milioni-evro-na-halkidiki-214557?fbclid=IwAR0kCRKKjz0eUiCmTWuJv-N6A7PcLj3GAyP1m27cBzqjYnEfQeU5K_gtvCU

Nikolay Nachev

Mонитор..??!? ПИГ, УИКЕНД....???.....парцалите на Шиши, дето нормален човек го е гнус да отвори, камо ли да чете и цитира!

💩

Hasta la vista

Ся, я помисли, ако можеш разбира се, чий е този "вестник"! Вестникът беше почти достоверен източник на информация докато беше собственост на Блъсков, но откакто е собственост на Шиши, нивото му е равно на пикливата Нидякува медия, т.е. по-ниско едва ли може да падне...

Mаndalorian

Nikolay Nachev

Mонитор..??!? ПИГ, УИКЕНД....???.....парцалите на Шиши, дето нормален човек го е гнус да отвори, камо ли да чете и цитира!

 

Allanon

Герберино стига с тези парцали, Оставка на Боко, Гешев и нови избори в момента това е на дневен ред....

 

Hasta la vista

Ся, я помисли, ако можеш разбира се, чий е този "вестник"! 

Ама на бултаймс и бивол вярвате, като ви пльоснат същия по достоверност компромат, ама за къщата в БарЦИлона и гръцкия остров на Боко... Де гиди червени...

Hasta la vista

Ама ти вярваш на монитор, така ли? Боже. боже...И това "де гиди червени..." за обида ли го считаш? А за колибката и дюкяна в БарЦИлона вярвам до толкова, до колкото със сигнала се е заела местната полиция...а "нашата" прокуратура оглушително мълчи...

fisherman

"Когато се отчайвам си напомням, че в цялатая история пътя на истината и любовта винаги побеждават.Имало е тирани и убийци и за известно време те може да изглеждат непобедими, но накрая винаги падат.Помислете за това,ВИНАГИ. "М.Ганди.

Nickname186

Абсолютно сигурен съм че по ръцете на тиквата има кръв.

 

Псевдонимът от по-горната анонимка е отбелязал изключително точно, че тиквата сам се направи на посмешище.

Българите може да изтърпят всякакви гаври от ЕНП, но премиер станал на посмешище няма шанс дори в България, дори с подкрепата на ЕНП - просто никой не обръща внимание на премиер-посмешище, в това число и чиновниците му, всички ще му се хилят и лезят

(впрочем ЕНП този път няма може да мине изтънко и ще се наложи да обясни защо с десетилетия е крепила тиква в България).

 

Протестът е евтин - собственикът му е оценил евтино свалянето на тиквата.

Протестът повече от очевидно е организиран отвън (но не от Божков), и повече от очевидно на тиквата е забранено да противодейства на протеста, за разлика от 2013, иначе протестиращите щяха да видят две залепени прегръдки с биячите.

Кой е забранил на тиквата да противодейства - видяхме черния му джит с очите си преди няколко дена пред мс, което естествено не е намеса. Това е тъжно, защото първото което ще направи следващото правителство ще е да предаде всички източници на доходи на американски фирми (например за да изнесеш контейнер консерви за Русия ще трябва най-напред да го продадеш на американска фирма, след което тя ще го продаде на руснаци както когато и ако намери за добре). Очевидно това е била и целта на проекта "ГЕРБ": да възпита такова отвращение в населението че после да му е все едно кой и как го убива. И аз в момента предпочитам да ни управлява правителство от пакистанци вместо тиквите, което естествено е куриозно.

Тъжно е че тиквата няма да влезе в затвора, тъй като неминуемо му е гарантирано безопасно напускане на територията (бедно ми, бедно Бойче, манекенката няма да те изтърпи и половин година).

 

 

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Народът, който му дари 13 изборни победи за 13 години, го пъди с ярост от власт

 

Те това е най-същественото, което дълго след Борисов ще трябва да се дискутира и анализира. Как е възможно този уж мъдър, уж демократичен и уж най-образован народ във Вселената да  види в тази СИК-аджийска мутра спасител и водач. Няма как "интелигентни" и "мъдри" хора да избират простаци и бандюги да ги водят. И то години наред ; и след нескончаеми скандали и провали. Еднакво малоумно и позорно за този народ е гласуването "срещу". Не "за някого", а "срещу някого". Българите така и не разбраха, че по този начин гласуват единствено срещу себе си. И дори сега хоремашки интелектуалци и философи папагалят малоумието "ами, кой ще дойде след него?" ; "ами, всички са маскари". И сега протестират тея, дето години наред повтаряха "Бойко е пич", "Бойко кефи". И след Бойко ще си изберат Слави, щото и "дългия кърти и кефи".

Nickname186

Не е толкова крив народа бе, бате. Тиквата я натрапиха отвън с милиарди за подкупи на инфлуенсъри ("неправителствени" "организации"), милиони за пропаганда от медиите, със стотици хиляди за фалшифициране на изборни резултати, с незаконна предизборна агитация от посланици. Например тая точно медия само преди няколко години бясно пропагандираше тиквите, така че плювните й към тях в момента няма как да са искрени, просто им е платено да плюят тиквите или тъпо им е разпоредено да го правят безплатно.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Не е толкова крив народа бе, бате. Тиквата я натрапиха отвън

 

Да, бе, пак отвън са ни виновни. Цели 13 години и 13 избора. И сега, ако пак спечели на следващите избори, пак Меркел ще ни е виновна. И пак ще се оправдаваме с "няма алтернатива" и "комунистите ще дойдат".

Сократя

Споко, няма да ги спечели.

Целта не е ново правителство а около година и половина суспендиране на Конституцията.

tolerant1973

Защо никой не казва има ли нещо незаконно в поведението на Делян Пеевски? Очевидно е смятан за лош човек, всички се разграничават от него, но никой не казва защо. Този човек е депутат. Ако няма нищо незаконно, защо е лош, ако има , защо не го разследват?

Forza NATO

Деляне, от кога и ти почна да искаш обич?

Стоф

Борисов, това сте вие. Да видим как ще избягате от себе си. Защото нищо не израства от неблагоприятна среда.

Влез или се регистрирай за да коментираш