Медия без
политическа реклама

С бой и AC/DC мина партийният събор на ГЕРБ (ГАЛЕРИЯ)

Луксозни лимузини, агресивни батки и нападения над журналисти и граждани белязаха националната конференция на партията

Пиарът на ГЕРБ Никола Николов (със слушалките) и негови помощници изведоха протестиращ далеч от камерите, където група здрави момчета му нанесоха няколко удара.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Пиарът на ГЕРБ Никола Николов (със слушалките) и негови помощници изведоха протестиращ далеч от камерите, където група здрави момчета му нанесоха няколко удара.

Въпреки че целта на Националната конференция на ГЕРБ беше да стегне партийните редици, събитието по-скоро доведе до обратния ефект. Делегатите от цялата страна, които напълниха откритото пространство в София Тех Парк, бяха накрая изпратени от група протестиращи с викове "оставка" и "мутри". Партийният събор пък бе белязан от редица груби посегателства над  журналисти и граждани от страна на симпатизанти на управляващата партия. Като резултат съборът стана показателен за състоянието на политическата формация, както и на държавата.

Стартът на конференцията беше обявен за 12 ч., но два часа преди това стройни редици от партийни членове и симпатизанти започнаха да пълнят  София Тех Парк. Близкият паркинг на "Арена Армеец" се оказа тесен за стотиците автомобили, пристигнали от най-различни кътчета на страната. От централата на ГЕРБ предварително съобщиха, че влизането в парка ще става през бариера, а коли няма да се допускат. Изключения обаче бяха направени за няколко супер луксозни возила. Така въпросната бариера беше вдигната специално за лъскав Мерцедес с номер "ТТТТТТТ" и луксозно Ауди с номер "8888888".

В безкрайните герберски колони , които пъплеха по алеите на парка, за да стигнат до огромна сцена, имаше хора от всякаква възраст, етнос и обществено положение. По обяд дойдоха и няколко младежи с характерните чантички "диагоналки", които приличаха на членове на футболни агитки. Пред камерите на журналистите те отказаха да се представят, да обяснят защо са на партийната конференция и започнаха да крият лицата си. "Фенове сме на ОПГ ГЕРБ", пошегува се единият. Охраната на бариерата ги пропусна, след като показаха баджове на ГЕРБ. Такъв беше необходим на всеки, който иска да мине през пропускателния режим.

Към обяд по-навътре в парка вече бяха насядали хиляди делегати на партията пред голямата сцена с няколко монитора. Около нея имаше платформи за телевизионни камери и специален кът за журналисти, ограден със сигнална лента. Около 12 ч. започна и самото събитие - на сцената застана кметът на Враца Калин Каменов, който изнесе подгряваща реч за успехите на партията. След това дойде ред на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, който беше толкова разпален, че призова всички гербери да споделят постоянно във Фейсбук колко добре се справя правителството. Речи изнесоха и евродепутатът Андрей Новаков, лидерът на СДС Румен Христов и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

Когато Борисов се надигна от стола си, за да иде на сцената, започнаха скандирания "Бойко, Бойко!". Докато премиерът в обичайния си стил заклеймяваше опонентите си и измисляше успехи на управлението, от време на време беше прекъсван от малобройна агитка от здрави момчета, седнали най-отдясно на сцената, които се провикаваха "браво!" и "Бойко" и задаваха тон на останалите присъстващи. Изненадващо обаче речта на премиера беше спряна от протестиращ, който незнайно как бе успял да влезе на територията на парка и да стигне близо до трибуната. "Давай, Бойко, набий им го на тези прости кърджалийски *****", провикна се мъжът. Силоваците до сцената веднага го неутрализираха. 

Заедно с пиара на ГЕРБ Никола Николов здравите мъже изблъскаха протестиращия далеч от камерите на медиите. Все пак обективите заснеха как младежът бе удрян, блъскан и повален на земята. В опита си да тушира отразяването на недопустимата агресия, пиарът Николов скандално започна да нарежда на оператори на медии, че нямат право да излизат от огражденията, че имат специално място, което не могат да напускат, и затова им препречи пътя.

Този инцидент със силовите бригади на ГЕРБ не беше единичен случай. Журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова беше грубо нападната от партийни делегати с вид на мутри, които й отнеха със сила телефона. Друг мъж също публикува видео, на което се вижда как здравеняк с маска го удря. От ГЕРБ опитаха да оправдаят тези инциденти с обяснението, че въпросните агресори не са партийни членове и са провокатори, които някакси са успели да пробият охраната. Това обаче едва ли отговаря на истината, тъй като някои от мъжете следваха нареждания на пиари на ГЕРБ и отговорници за организацията на събитието.

След речта на Борисов всички започнаха да се разотиват под звуците на емблематичното парче на AC/DC - Thunderstruck. И докато журналисти и протестиращи станаха обект на физическа агресия, партийците бяха изпратени с викове "Мафия". Изходът от зоната на София Тех Парк беше блокиран от петдесетина демонстранти с плакати, а полицейски кордон ги делеше от изтеглящите се гербаджии. Партийците напускаха мястото под викове от отсрещната страна - "мутри", "Бойко ви краде" и "оставка". Някои от делегатите се спираха да отговарят на скандиранията, но полицията ги съветваше да продължат по пътя си. 

Хората на ГЕРБ се качиха по колите си на паркинга на "Арена Армеец", но протестиращите побързаха да блокират движението пред залата и булевардът се задръсти от автомобили. Час по-късно полицията съумя да избута демонстрантите от булеварда и освободи еднопосочната улица. Гостите на столицата я напуснаха на фона на викове "оставка" и "продажници".

След събитието социалните мрежи се наводниха от коментари, снимки и видеоклипове с най-смущаващите моменти от конференцията - лъскавите лимузини, агресията срещу журналистите и граждани, както и протестните действия. На практика едва ли някой остана доволен от партийния събор - нито делегатите, които бяха изпратени с псувни и обиди, нито хората, които вече близо месец протестират за оставка на правителството.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата