Медия без
политическа реклама

Борисов в чудния свят на Мата Хари

Версиите на бившия премиер по скандала с кюлчетата и пачките се менят, а прокуратурата неизменно бездейства

Прословутата снимка с кюлчетата и пачките.
Прословутата снимка с кюлчетата и пачките.

Кога Бойко Борисов казва истината и кога лъже за Мата Хари? Когато ни обяснява, че е наясно коя е "прекрасната госпожа", снимала в спалнята му пачките и кюлчетата, или когато твърди, че не знае? Това е въпросът с повишена трудност, на който, види се, прокуратурата не иска да отговори. И за по-сигурно не пита и самия лидер на ГЕРБ и бивш премиер. Поредния епизод от абсурдната пиеса "Борисов в чудния свят на Мата Хари" гледахме миналия четвъртък. Тогава Борисов се яви на разпит в националната полиция по сигнала на БОЕЦ за кюлчетата, пачките и Мата Хари. Разбра се, че е обяснил на разследващите, че не знае кой е снимал в спалнята му. Противно на твърденията му досега в различни интервюта, че е наясно.

Впрочем, версията на Борисов няколко пъти се сменя, откакто снимките, а след това и видеото от спалнята му, видяха бял свят през лятото на 2020 г. Чухме, че това е компромат като по учебник от КГБ, а също и, че е замесен президентът Румен Радев.  В един момент Борисов дори обяви, че не може да каже коя точно е Мата Хари, защото имало много жени. Прокуратурата не се трогна в нито един момент от неговите разнопосочни твърдения. Не намери за нужно да го попита дори за шортлиста му с предположения коя е г-жа Хари, пък после вече да се опитва да доказва. Вместо това разследването беше спряно с мотива, че не може да се установи

 

"жената в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса",

 

която се вижда на записа от премиерската спалня, нито пък дали парите и кюлчетата са истински.

Дни след като кадрите бяха разпространени, Борисов даде зрелищна пресконференция - зад него в централата на ГЕРБ бе строено цялото ръководство и депутатите  на партията му. От думите му тогава се разбра, че признава, че на снимките е той. Но парите и златото нарече компромат, като по учебник от КГБ. Тогава Борисов обясни, че спалнята, кабинетът и тоалетната в резиденцията са на един етаж и намекна, че е възможно и някой бивш съпартиец от ГЕРБ да стои зад компроматите. Намесен бе и президентът Румен Радев, когото пък Борисов обвини, че го следи с дрон. 

"Една прекрасна госпожа" се превърна в "Мата Хари" във версията на Борисов през ноември 2020 г. Тогавашният премиер я лансира в прочувствено интервю за един от най-авторитетните вестници  в Германия - "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (FAZ). В това интервю лидерът на ГЕРБ обяснява, че снимката е направена в правителствената резиденция, където живее.

"Отдавна съм разведен и живея сам. Имам ли любовен живот? Разбира се, че имам. Ако хората ги интересува, мога да го кажа: Аз съм човек с човешки потребности. (...) Никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата й. (...) Именно заради това на извършителите вероятно им е било лесно. Една красива жена може много лесно да преодолее защитата ми. Така враговете ми вкараха златото и пачките пари в къщата ми. Снимаха ме, докато спя, и в други моменти направиха снимки на нощното ми шкафче с пари и злато в него. И след това има един видеозапис, който разкрива извършителите. Можете да видите как някой минава през къщата ми. Показани са банята, гардеробното помещение и накрая спалнята ми. Там има няколко шкафа, но човекът, който е правил видеото, целенасочено отива към нощното шкафче и отваря едно чекмедже, в което се виждат пари и златни кюлчета". В интервюто Борисов обяснява, че в дамска чанта има място да се съберат малки кюлчета и пачки. И ако дамата му се обади, а той е зает й и каже да отиде в резиденцията и да го изчака, "охраната има указания да я допусне в къщата ми и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари".

Ако Бойко Борисов знае коя е Мата Хари, която е снимала в жилището му, както твърди, но не го е казал на разследващите, влизаме в хипотезата да бъде разследвано дали не е затаил истината. Това потенциално

 

може да ангажира неговата наказателна отговорност,

 

каза през декември 2020 г. съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той настояваше прокуратурата да огласи всички материали по делото за пачките и кюлчетата в чекмеджето на Борисов. Това, разбира се, така и не се случи. Ако прокуратурата не се е поинтересувала коя е Мата Хара, това вече говори за умишлено прикриване, каза още Христо Иванов. Той, както и цялото общество, не намери отговор в прокурорското съобщение за разследването дали има данни за необяснимо богатство на премиера, което пък "би могло да даде основание на друг стожер на българското правосъдие Сотир Цацаров" (шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ, бел. ред).

Разследването за кюлчетата и пачките предизвика интересът и на Брюксел. Това бе една от темите, по които депутатите от мониторинговата група от комисията ЛИБЕ пращаха въпроси до главния прокурор Иван Гешев. Но и те не получиха конкретни отговори освен дежурното, че Борисов се разследва най-подробно и прецизно.

"Когато главният прокурор няма респект към закона и не носи никаква отговорност, дори Мата Хари да му отиде на крака да дава показания, той пак може да откаже да разследва. Всъщност едно разследване може да бъде проведено така, че да заличи следите от престъпление и да даде "сертификат за невинност" на когото трябва. Всичко зависи от това кой и как разследва, какви въпроси се задават и пропускат, какво се записва в протоколите…" Това каза в интервю за "Сега" адвокат Михаил Екимджиев миналата пролет. И все още никой не го е опровергал. 

По това време вече бизнесменът Светослав

 

Илчовски бе обявил пред комисията по ревизията в парламента, че знае коя плеймейтка

 

е правила снимките. По думите на Илчовски кюлчетата са истински и са подаръци за рождения ден на Борисов от двама крупни бизнесмени. Илчовски разказа още и за оказван сериозен натиск от хора в ГЕРБ върху бизнеса му и за давани суми с цел гарантиране на спокойствие. Прокуратурата не образува разследване, а само проверка по думите на Илчовски, така че каквото и да събере в хода й, да няма доказателствена стойност за съд. В тази проверка сведения бяха снети от Илчовски и от другите, посочени от него, включително и от набедената моделка. Не е ясно дали Борисов е викан от прокурорите по случая. През ноември 2021 г. "Сега" попита по официалния ред и писмено прокуратурата какво се случва с тази проверка и дали тя е прераснала в разследване. Отговори няма и до днес.

През ноември м.г. Борисов вече говореше, че не знае коя точно е Мата Хари, защото "не е била само тя, която е идвала в нас, трябва да обвиня несправедливо някого... Това е проблемът."

Преди Коледа обаче

 

прокуратурата се размърда - сети се да търси банкнотите и кюлчетата

 

по серийните им номера от БНБ. Близо месец по-късно не е ясно дали ги е открила. Затова и остава основателното съмнение на вътрешния министър Бойко Рашков, че възобновявайки делото, прокуратурата, която е господар на разследването, просто цели да бламира работата, която МВР може да свърши по казуса. А МВР не може да свърши кой знае колко. Борисов там бе, за да даде сведения, а не да бъде разпитан в някакво процесуално качество. Каквото и да беше казал на полицаите, ако прокуратурата не се задейства след тях, все едно нищо не се е случило. Разбира се, държавното обвинение може да използва случая и да държи Борисов на каишка, в готовност да бъде принесен в жертва, срещу оставането на Иван Гешев на поста например.

Това, което МВР може да направи обаче, е да изнесе данните, които е събрало и предало на прокуратурата. Така държавното обвинение ще може да бъде държано отговорно дали е направило всичко възможно, за да разкрие истината по случая. Но ако си правим изводите как прокуратурата приема активността на МВР, стъпвайки на делото "Хемус", тогава нищо чудно в крайна сметка да видим някой началник от вътрешното министерство с обвинение, че е заплашвал прокурори с нежни души. Шефът на ГДПОБ Калин Стоянов вече е обвиняем за натиск върху прокурори.

В скандала Борисов може да сменя версиите си, но прокуратурата е константа - тя така и не намери за нужно да стигне до дъното на случая и да разкрие истината по него. Това няма как да ни учуди, като се има предвид, че точно така работи държавното обвинение, когато иде реч за знаковите дела, които не са предназначени за бухалки.

Промяната на версиите на Борисов обаче далеч не означава, че той наистина не помни. По-скоро може да се разглежда като белег, че крие нещо и затова се налага да нагажда историята. През 2020 г., когато снимките изтекоха, реално нищо не го притискаше и той говореше каквото си иска. Сега ситуацията е малко по-различна. Той вече не може да говори каквото си иска и версията му рязко спихна. За нас остава да се питаме дали пък Борисов не е нечия Мата Хари...

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата