Медия без
политическа реклама

2021/22 - децата пак плащат грешките на възрастните

Маските в клас ще са задължителни за всички ученици, дори за първолаците

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Първолаци с маски - тази година това ще е обичайната гледка в училище

Образователната система навлиза в своята трета пандемична година на пръв поглед подготвена - учителите уж са по-обучени, учениците вече имат профили за дистанционно обучение, мерките в училищата бяха обявени по-рано. За съжаление, всичките тези насоки, доставки на компютри и пр. няма да спасят и тази есен училищата от непредсказуемостта на новата вълна. Нещо повече - децата отново ще трябва да платят грешките на възрастните. Заради пропуснатата възможност за ваксинация на учителите (делът на ваксинираните в съсловието е 20-30%) и изпуснатия контрол на мерките, от 15 септември се задават далеч по-строги ограничения в класните стаи от известните досега. Те, разбира се, ще влязат в действие само ако първият звънец бие присъствено, а това съвсем не е сигурно. Какво ново очаква децата в третата пандемична учебна година?

 

 

Четири сценария

 

МОН предложи 4 сценария за обучение в зависимост от зоната, в която се намираме. Както и да ги разглеждаме обаче, на фона на лавинообразно нарастващата заболяемост е безпощадно ясно едно - дистанционното обучение, за повече или по-малко време, не ни мърда.

Ако училището е в област в зелена зона (до 100 заболели на 100 хил. души), то ще си работи при обичайния режим и при спазване на противоепидемичните мерки. Уви, в следващите дни в тази хипотеза няма да има нито една област у нас. Също присъствено ще се учи и ако школото е в жълта зона (от 100 до 250 заболели на 100 хил. души), като тук МЗ е препоръчало затягане на мерките - към е-уроци вече ще се преминава при 10% заболели ученици, а не 15%, какъвто бе прагът до момента. Ако училището попадне в червена зона (от 250 до 500 заболели на 100 хил. души), учениците започват да редуват присъствено с онлайн обучение - а както се очертава, през септември ситуацията ще е точно такава. 

Ротацията за присъствено обучение бе въведена след локдауна през април. През новата 2021/22 г. ще има малко по-различни правила - най-малките от 1-ви до 4-и клас и занапред ще учат предимно в клас, освен ако няма "обективна невъзможност обучението за тях да продължи присъствено" (т.е. в тъмночервена зона). При по-големите обаче, когато съответните показатели се повишат, първо към дистанционни уроци ще преминават най-големите ученици от 11-и и 12-и клас, след това тези от 8-и до 10-и клас, и най-накрая тези от 5-и до 7-и клас.

Друга новост е и възможността училищата да създават след решение на педагогическия съвет сборни паралелки за деца от един и същи випуск - те обаче ще са само за деца в риск от отпадане и на родители, работещи на първа линия, както и ако училището попада в червена зона. Т.г. се дава и по-голямо предимство на локалния подход, което се одобрява особено от социалните партньори - той ще даде възможност ако в едно училище няма нито един заболял, каквито случаи имаше много м.г. предимно по селата, то да остане да учи присъствено, въпреки че например се намира в червена зона и следва да мине на ротация.

Всички се молят да не стигаме до тъмночервена зона, когато всички ученици, без изключения, ще преминават към дистанционно обучение. Още отсега почти цяла България е в жълтата зона (а Велико Търново и Бургас дори са в червена). Това означава, че най-вероятно голяма част от новата учебна година ще премине под знака на червения и тъмночервения флаг. Т.е. ученици и учители следва бързо да проверят акаунтите си в електронните платформи.

 

Маскен бал 

 

За разлика от предишната учебна година, когато най-малките ученици от 1-ви до 4-и клас бяха пощадени от носенето на маски в час, през 2021/22 г. всички ще са задължени да носят такива не само по коридорите, но и по време на учебните часове, т.е. поне по пет часа на ден. Най-учудващото е, че мярката се разпростира и до децата в детските градини, които са последна година там - те пък ще трябва да ходя маскирани поне по 8 часа дневно. Указанието е на здравното министерство и е било прието от МОН заради факта, че делта вариантът е много по-заразен и по-лесно се пренася от децата. Още отсега обаче може да се очакват протести на родители по подобие на миналогодишните. Или пък масово излизане на отделни ученици в дистанционна форма. Дори и двете хипотези да не се случат, повече от ясно е, че малките ученици и малчуганите в забавачките просто няма да спазват мерките както трябва - я някой ще изпусне маската си на земята и пак ще я надене на носа, я ще я смачка в джоба си.  

 

Онлайн по желание, но ако си отличник 

 

И тази година се очаква да остане възможността по желание на родителите и с разрешение на РУО ученици да излизат в дистанционна форма на обучение (за повече от 30 дни, през които може да учи онлайн по здравословни причини). За да се случи това обаче, са нужни промени в училищния закон. Такива поправки вече са предложени от депутати от ГЕРБ - те предвиждат в следващите 2 г. учениците да могат да преминават в електронно обучение по желание на родителите си. От МОН обаче смятат, че това следва да е само за наближаващата учебна година, и то при условие - не само ако родителите са осигурили условия за обучение в електронна среда, както е сега - например имат таблет, но и ако ученикът има добър успех, ангажиран е с обучението и не е в риск от отпадане. Предстои да видим дали въпросните редакции ще бъдат приети до 15-ти септември и в какъв точно вид.

 

Цветя и песни за всички първолаци? А дано, ама надали

 

Миналият 15-и септември беше тържествен за всички първолаци, които при специални мерки в дворовете на училищата и с песни бяха посрещнати от класните си ръководители. Този първи учебен ден обаче може да се окаже "незабравим" за доста деца, тъй като с всеки изминал ден вероятността повече области да попаднат в последната, тъмночервена зона, се увеличава, а тогава, както е известно - всички школа ще хлопнат врати. Впрочем, тържествата за първокласниците са под въпрос дори и ако училището е в червена зона - присъствено посрещане в тези случаи ще има само, ако МЗ одобри конкретни мерки за целта. 

 

Е-платформа - някога, но не сега

 

Със или без взривове, онлайн обучението ще заема все по-голямо място в образователната ни система. "Мислили ли сте за някаква наша, родна система, софтуер на МОН, в който да има и тестови модули, за да може децата да се изпитват ефективно и по време на дистанционното обучение", попита Пламен Николов от ИТН просветния министър по време на изслушване в парламента. Проф. Денков го увери, че вече са започнали обсъждания на няколко нива за това как трябва да изглежда електронната платформа за образованието на утрешния ден - с квалификации за учителите, с възможности за оценка на работата на децата и с модули за персонализирано обучение. "В следващите няколко месеца ще се вземе решение каква да бъде платформата и с европейски средства ще се направят обществени поръчки за изработка на софтуера и за връзката му със съществуващите образователни ресурси", заяви той. От думите му обаче се разбра, че ще е нужно време и платформата ще може да се ползва най-рано от следващата учебна година.

За поредна година изглежда не се мисли и за ново начало на учебната година, например от 1 септември, когато заболелите ще са на поносимо ниво, за да се спечели време за януари, февруари, когато винаги имаме бум на заразени - дали от коронавирус, дали от грип. "Използваме максимално сегашния календар, с ясното съзнание, че ако е по-дълга вълната, може да се потърсят възможности за компенсиране на пропуснатото, както стана предишната учебна година, когато МОН даде една допълнителна седмица", обясни просветният министър.

 

ОПАСЕНИЯ

Противоепидемичните мерки в училищата за дистанция, дезинфекция, проветряване и т.н. остават в сила и тази година. Както винаги обаче, дяволът е в детайлите. "Още не знаем дали във всички училища ще има топла вода и сапун", посочи на изслушване в парламента Елисавета Белобрадова от ДБ. Миналият септември училищата действително бяха заредени със сапуни и дезинфектанти, но с напредване на годината материалите се изчерпаха. "Не знаем кой ще обявява преминаването от една зона в друга. М.г. бяхме свидетели на изключителна праволинейност в системата, която се придържаше към предварително написаните планове и стандарти, без да се съобразява с перипетиите около коронавируса и дистанционното обучение. И досега няма промяна, например към ориентиране на обучението навън или увеличаване на творческите дейности. Това сега не е подготовка да затворим училищата последни", предупреди тя.

И след обявяването на насоките на МОН депутатката остана на позиция, че като общество сме предали децата си, тъй на всички е ясно, че те няма да започнат училище присъствено, а ще бъдат "забодени пред компютрите, затворени вкъщи в самотата и притесненията си". "Училищата ще затворят не защото има пандемия, а защото не направихме нищо, за да останат отворени", коментира тя във "Фейсбук".

 

Още по темата