facebook
twitter

Кинопремиера

Заразата стигна и до Пандора

Спря работата и по дългоочакваните продължения на "Аватар"
608
 Disney

Карантината, налегнала целия цивилизован свят, стигна и до... фантастичната планета Пандора. Прекратена беше работата по трите продължения на филма "Аватар", които напразно се очакват вече десетилетие. Работещите на снимачните площадки в Нова Зеландия бяха окончателно разпуснати във вторник, а водещият екип на продукцията начело с продуцента Джон Ландау (не е ясно дали режисьорът Джеймс Камерън е бил на терен) се прибраха в САЩ. 

След множество отлагания (първоначалните планове бяха продълженията на филма от 2009 г. да са готови през 2014-а и 2015-а) "Аватар 2" трябваше да излезе по кината в края на тази година. Сега той за пореден път е отложен - за 17 декември 2021 г., а следващите епизоди ще се появяват през двегодишни интервали... ако светът оцелее дотогава. Общият бюджет на продукциите, които след придобиването на 20th Century Fox от Disney са вече част от гигантския развлекателен конгломерат, надхвърля 1 милиард долара. 

Филмите се снимат в стереоскопично 3D и включват многобройни кадри с технологията motion capture и визуални ефекти, изработени от WETA Digital. Никаква част от него не е заснета на открито сред природните простори на Нова Зеландия (за разлика например от "Властелинът на пръстените"). Това означава, че светът на планетата Пандора ще бъде създаден изцяло в студиото и във въображението на Камерън. 

С това поредно отлагане съдбата на дългогодишния най-касов филм става все по-неясна. С приходи от 2.8 милиарда долара "Аватар" остана на върха сред най-печелившите продукции в историята на киното в продължение на десет години. Едва в края на 2019-а той бе задминат от "Отмъстителите: Война без край". Дългата липса на новини откъм Пандора обаче означава, че феновете вече са забравили синия екологичен свят на Джеймс Камерън - ако изобщо са го запомняли. Въпреки огромния си успех "Аватар" не успя да изгради своя митология, стабилна фенска база и работещ франчайз бизнес, така както това направиха "Междузвездни войни", комиксите "Марвъл" или даже "Стар Трек". Дори "Титаник" - предишният голям успех на Камерън от 1997 г. живее в съзнанието на далеч повече хора.

 

Все още няма коментари

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3406 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

5021 91
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

767

Влез или се регистрирай за да коментираш