Quantcast
Тарантино и Кешиш се включиха в битката за "Златна палма" | СЕГА
facebook
twitter

Кинопремиера

Тарантино и Кешиш се включиха в битката за "Златна палма"

266
Брад Пит и Ди Каприо в "Имало едно време в Холивуд".

Ако използваме заглавието на култов френски филм от шейсетте години, можем да кажем, че фестивалът в Кан води битката за високото си  качество "до последен дъх". След като на 18 април бе обявена програмата за предстоящото издание (14-25 май), дни след това гръмко дойде новината, че тя ще бъде попълнена с "Имало едно време в Холивуд" на удостоения преди 25 години със "Златна палма" за "Криминале"  Куентин Тарантино. С това се появи и надеждата, че по Червената стълба ще се изкачат две от най-ярките звезди на съвременното кино, изпълняващите главните роли Леонардо ди Каприо и Брад Пит.

В групата на участниците, увенчавани със златото (братя Дарден, Лоуч, Малик, Тарантино), тази пролет се приобщи още един - френският режисьор от тунизийски  произход Абделадиф Кешиш (за "Животът на Адел", 2013 г.). Филмът му "Мектуб, любов моя: Интермецо" е четиричасов разказ, част от романна трилогия.

За Кан се знае, че не се чувства добре, когато на екраните му се говори твърде много френски. Иначе казано, когато програмата му се претовари от филми на страната домакин. Но това не отменя удовлетворението от попълването на раздела "Среднощни прожекции" с петдесетминутния филм на натурализирания във Франция аржентинец Гаспар Ное -  един от най-активните, а доста често и скандален днешен режисьор. Организаторите на фестивала определят филма на Тарантино като "ода за киното", обяснение в любов към Холивуд от 60-те години. За този на Кешиш информират, че разказва за живота на млад сценарист от 90-те години. Lux AEterna на Ное е обявен като "есе за киното и  за киноманите".

Сред попълненията във втората състезателна редица "Особен поглед" е "Едно време в Трубчевск" на руската режисьорка Лариса Садилова, който подсилва другата напоследък "модна тема" - женската. По думите на селекционерите той е съвременна любовна драма, която ни убеждава, че еманципацията на жената е илюзорна, а устойчивостта и смелостта са качества, които винаги са й необходими.

Междувременно бяха обявени членовете на журитата при  двете състезателни програми, с подчертаване на мъжкото и женското представителство. Изборът на "палма" се оглавява от мексиканеца Алехандро Гонзалес Иняриту ("Вавилон", "Бърдмен"), а на "Особен поглед" от ливанката Надин Лабаки ("Капернаум").

За т.нар. "последна прожекция" във Фестивалния дворец тази година е избран току-що завършеният " Специалните"(или "Извън нормата" ) на тандема френски кинематографисти Ерик Толедано и Оливие Накаш. Те са известни от показваните и у нас "Недосегаемите" (2011) и "Усещане за празник" (2017). Герои на новия им филм са младежи аутисти.

Още

Френски филм с много насилие и секс победи в Кан

18.07.2021

Обновена

7023
Двете българки, покорили Холивуд, се прегърнаха в Кан

19.07.2021

2991
Изгарящ обвинителен акт за отношението към жените в България

15.07.2021

5792