facebook
twitter

Кинопремиера

Спайдърмен надскача кварталния героизъм

161
снимка: Александра филмс
Двама супергерои: Мистерио и Спайдърмен.

През 2017 г. британецът Том Холанд стана третият актьор, надянал червените чорапогащи на Спайдърмен, и по всичко личи е най-сполучливият избор досега. Междувременно филмовата вселена на Marvel продължи да се разраства, за да достигне кулминацията си с "Отмъстителите: Краят" и да ни лиши от най-скъпоплатените актьори във франчайза. Действието в "Спайдърмен: Далече от дома" се развива малко след събитията там (откриващият епизод е нещо като комедийно резюме на събитията от Endgame). Менторът на Питър Паркър Тони Старк е мъртъв, а той се опитва да свали мечтаното момиче по време на ученическа екскурзия в Европа.  И ако в "Спайдърмен: Завръщане у дома" Железния го насърчаваше да е "приятелски настроен, квартален Спайдърмен" и да простира героизма и паяжините си главно из родния Бронкс, тук нещата рязко ще се променят. На 16-годишния младеж се налага спешно да порасне, да развихри суперспособностите си из Венеция, Прага, Берлин и Лондон, да получи задача от Ник Фюри и да се срещне с тайнствения Мистерио (Джейк Джиленхол).

Филмът продължава леката "юношеска" линия в сюжетите на "Марвъл", зададена от първата част преди 2 години. В него има колкото екшън вакханалия и специални ефекти, толкова и отглас от гимназиалните комедии на Джон Хюз. Първостепенната задача на Паркър е да спаси света, разбира се - това все пак е филм за супергерои, - но трогателно е как сюжетът следва неотлъчно голямата му цел - да разкрие сърцето си на своята съученичка (в ролята на Зендая). А на терзанията, лафчетата и модите сред подрастващите е обърнато достойно внимание чрез образите на неколцина съученици на Спайдърмен. Очевидно е, че студиото неприкрито се цели в тийнейджърската публика - то това е ясно отдавна, но тук се е получило съвсем интержанрово - фантастичен екшън с елементи на young adult сапунка. 

Холанд, 23-годишен бивш танцьор и акробат, третирал физиката си в мюзикъла "Били Елиът" на Уест Енд, показва майсторство по покриви и фасади, но и излъчва автентична невинност в близките планове. За разлика от предшествениците си Андрю Гарфийлд и Тоби Магуайър, и на тази възраст е убедителен тийн. Режисьор за втори път е Джеймс Уотс, заслужил овации със "Спайдърмен: Завръщане у дома". Този път чудесната Мариса Томей (леля Мей) има само няколко кадъра, по-сериозно е включването на Хепи (Джон Фавро) и сивия кардинал на отмъстителите Фюри (Самюел Джаксън).

Не е за пренебрегване и разнообразието от злодеи в Marvel Cinematic Universe, които никога не оставят "добрите" да бездействат. Не е шедьовър, но предварителните касови резултати са красноречиви. А задължителната сцена след надписите загатва накъде отиват супергероите след "Краят". Щото не върви да има край нещо, което ти носи по 5 милиарда долара... годишно. 

Ключови думи:

Спайдърмен, Marvel, Том Холанд
Все още няма коментари

Още

MARVEL STORY

03.05.2019

118
"Отмъстителите" свършват
Половин дузина спайдърмени

14.12.2018

171

Влез или се регистрирай за да коментираш

×