Quantcast

Медия без
политическа реклама

Преди Уайнстийн беше шефът на "Фокс"

"Бомба със закъснител" разказва актуалната история за сексуален тормоз срещу кариера

снимка: Форум филм
Трите грации на тв "Фокс", свидетелствали срещу посегателствата на Ейлс.

Обвиняването на холивудския продуцент Харви Уайнстийн в масов сексуален тормоз и набралото бърза популярност движение #MeToo избухнаха през октомври 2017 г., но неговата история не е нова, нито е първа и единствена по рода си. Филмът "Бомба със закъснител" (Bombshell - по-точен превод в контекста би бил "Сексбомба") подхваща разказ за подобни събития, приключили година по-рано, а започнали кой знае кога. Роджър Ейлс, генерален директор на Fox News и цялата тв империя на Fox, е освободен от поста си през лятото на 2016-а след като 23 жени дават показания, че им е посягал. За това ни бе разказано и в сериала на Showtime "Най-силният глас", където Ръсел Кроу направи великолепна роля като сексуалното чудовище с власт, а Наоми Уотс влезе в ролята на разбуталата кошера водеща Гретчен Карлсън. За разлика от нашумелия по цял свят случай Уайнстийн обаче, този остава някак извън медийните прожектори, макар да приключва благоприятно за жертвите. 

"Бомба със закъснител" е високобюджетна продукция с ясна политическа заявка преди предстоящите след по-малко от година избори в САЩ - "бий републиканеца". Телевизионната мрежа на "Фокс" е прочута със своите консервативни послания и неприкрита близост с Тръмп. Главните роли - на звездите от екрана Гретчен Карлсън и Мегън Кели, поемат носителките на "Оскар" Никол Кидман и Чарлиз Терон. По-трудна и ярка е ролята на Терон, която с помощта на прическа, грим и протезиране на носа и скулите е приела изцяло вида на популярната тв водеща. Направила компромис срещу кариера, Мегън се люшка между това да бъде жертва, съучастник или мълчалив свидетел в скандала.

По-особена е задачата на третата "сексбомба" - младата и амбициозна провинциалистка Кейла Посписил, която единствена в този филм е измислена героиня. В нея се превъплъщава Марго Роби, толкова "хот" в Холивуд днес, че е единствената номинирана за "Оскар" за ролята си в този филм (а БАФТА дори я номинираха двукратно в една и съща категория - за "Бомба със закъснител" и "Имало едно време... в Холивуд"). Посписил е единствената, която в кадър си изпаща от хищническото отношение на Ейлс - сцената е смущаваща със своята недоизказаност. Към действителните тв звезди сценарият е бил благосклонен и те присъстват само с показания за минали прегрешения на шефа. 

Представихме красавиците, ето го и звяра - Джон Литгоу, в натъпкан с подплънки костюм, достоверен и отблъскващ Роджър Ейлс. 

Бедата с "Бомба със закъснител" е, че въпреки първокласните актьори и актуалната история, той не е особено добър филм. Режисьорът Джей Роуч е автор на комедиите "Запознай се с нашите" и "Остин Пауърс", както и на още по-безумните им продължения. Напоследък рязко навлезе в политическото кино с "Тръмбо" и "Кампанията". Режисьорските слабости "вадят" зрителя от филма и му пречат да съчувства в пълна мяра на потърпевшите, оставяйки лекото усещане за пропаганда - на техен гръб. 

#БомбаСъсЗакъснител „взривява“ кината на 10 януари.