Медия без
политическа реклама

Холивуд като Содом и Гомор в нов претендент за "Оскари"

"Вавилон" на Деймиън Шазел е разюздано-комедиен епос за Златната ера на киното

17 Ноем. 2022
Марго Роби в кадър от "Вавилон"
Paramount
Марго Роби в кадър от "Вавилон"

"Вавилон", новият филм на Деймиън Шазел, е сред основните фаворити за предстоящите "Оскари" 2023. Въпреки че премиерата на разюздания комедиен епос, посветен на хедонистичния начин на живот в Меката на киното през 20-те години на миналия век, официално е чак на 23 декември, миналата вечер филмът бе показан на избрана публика в Бевърли Хилс - и реакциите не закъсняха.

"Усещането от "Вавилон" е сякаш някой е прочел на Деймиън Шазел историята за Содом и Гомор и той е казал: "Ти само гледай!" Високооктаново кокаиново преживяване. Първата половина е велика. Вероятно новият любим филм на Интернет за всички времена...", пише критикът Клейтън Дейвис в "Туитър". 

Джаз Тангей от Variety пък го оценява като "феноменално кинематографично майсторство", хвали още ролята на Марго Роби - "най-добрата в кариерата й", и музиката на Джъстин Хъруиц. Не всички отзиви обаче са така възторжени.  

Филмът, продуциран от Paramount, продължава 188 минути и е с участието на Марго Роби, Брад Пит, Тоби Магуайър, Диего Калва, Джийн Смарт, Ерик Робъртс и др.

През 2017 г. Деймиън Шазел стана най-младият носител на "Оскар" (на 33) за режисура със своята предишна холивудска приказка "Ла ла ленд" и бе изпреварен на косъм в надпреварата за най-добър филм от политкоректния и конюнктурен "Лунна светлина". Филмографията му включва още нискобюджетната музикална драма "Камшичен удар", номинирана за най-добър сценарий, и биографията на Нийл Армстронг "Първият човек" с Райън Гослинг. 

Шазел казва, че за "Вавилон" е черпил вдъхновение от класики като "Сладък живот" на Фелини, "Нашвил" на Робърт Олтман и "Кръстникът" на Копола - "епоси от старата школа, които са успявали през сбор от характери да предадат социална промяна." В продължение на над три часа той разказва за Лос Анджелис от 20-те и 30-те години на миналия век, за пищните партита със слонове и полуголи танцьорки и за скъпоструващите снимки в калифорнийската пустиня. Тема на филма е и расизмът, както и опустошителният ефект на бързите технологични промени върху звездите на нямото кино, някои от които стават ненужни буквално за една нощ. Деймиън Шазел обяснява, че е почерпил вдъхновение от прочетеното за "странно явление" в края на 20-те години на миналия век - епидемия от самоубийства, а всъщност смъртни случаи, които вероятно се дължат на свръхдоза наркотици. Явлението съвпада с прехода на Холивуд към говорещите филми и му придава "брутален облик", казва режисьорът, чиито образи са базирани на няколко реални кинозвезди и магнати от онова време. 

"Днес в Холивуд има много по-малко наркотици", каза Марго Роби, запитана след прожекцията дали филмът я кара да изпитва носталгия по т.нар. "златна ера" на киноиндустрията. "За съжаление е истина", пошегува се на свой ред партньорът й в лентата Брад Пит. Двамата си партнират на екрана за втори път след "Имало едно време... в Холивуд" на Тарантино.

"Вавилон" е един от последните кандидати за "Оскар" 2023, представени на киноакадемията. Премиерата на филма за България се очаква на 20 януари догодина. А трейлърът на филма има нецензурирана и цензурирана версия. Гледайте пълната:

Always make a scene. Watch the new trailer for BABYLON starring Brad Pitt, Margot Robbie and Diego Calva. In theatres everywhere December 23. #BabylonMovieFr...