Медия без
политическа реклама

Мария Бакалова влезе в селекцията на Кан с български филм

"Сестри" на Мина Милева и Весела Казакова се състезава в конкурса "Особен поглед"

03 Юни 2021

Напук на всички, които се постараха да омаловажат успеха й в сатиричната комедия "Борат", довела я до номинация "Оскар" и още десетки международни награди, Мария Бакалова прави заявка и на "сериозната" филмова сцена. Продукция с нейно участие е селектирана за втората по важност конкурсна програма на фестивала в Кан - "Особен поглед".

Още по-хубава е новината заради това, че Мария попада там с български филм - "Жените наистина плачат" (известен досега с работно заглавие "Сестри") на Мина Милева и Весела Казакова. Режисьорският тандем вече има успехи на по-малки фестивали с игралния си дебют "Котка в стената", а преди това засне три дръзки документални продукции, заради които Милева и Казакова си навлякоха прозвището "демоничното дуо" (от български политик).

Филмът е българо-френска копродукция и е подкрепен от НФЦ. Бакалова се снима в него паралелно с "Борат: Последващият кинофилм", а в актьорския състав са още Йосиф Сърчаджиев, Ралица Стоянова, Диана Спасова, Биляна Казакова и др. Според дуото в основата на новия им филм стоят действителни събития от семейната история на Казакова. Той разказва за няколко жени, обединени от обща травма. Лентата с международно заглавие Women Do Cry "изследва сложните взаимоотношения на България с проблемите на джендър идентификацията и насилието, основано на пола - и е с участието на номинираната за „Златен глобус“ звезда от „Борат 2“ Мария Бакалова",  се казва в съобщението на филмовата компания mk2, която вече придоби правата за световно разпространение. 

Днес най-големият кинофестивал в Европа обяви своята селекция за своето 74-о издание, което ще се проведе от 6 до 17 юли т.г. 2020-а беше нулева за Кан (за пръв път от 1968-а насам) заради пандемията, но през нея отново имаше избран български филм - "Февруари" на Камен Калев. Българското кино дълго отсъстваше от официалните програми на Кан, като последният ни представител в "Особен поглед" бе "Време разделно" през 1988 г. Едва през 2017-а "Посоки" на Стефан Командарев успя да се промъкне в селекцията.

Днес творческият директор Тиери Фремо обяви 24-те заглавия, които ще се борят за "Златна палма". Сред тях са дългоочаквания "Френският диспечер" на Уес Андерсън (премиерата му беше отложена с цяла година заради Кан), провокативният "Бенедета" на Пол Верховен, както и новите филми на двама предишни носители на "Златна палма" - "Париж, 13-и район" на Жак Одиар и "Мемориа" на Апитчапонг Верасетакул.

Откриването ще е с мюзикъла "Анет" на Лео Каракс, в който главните роли изпълняват Адам Драйвър и Марион Котияр. Сред претендентите за "Златна палма" са още ленти на Шон Пен, Асгар Фархади, Франсоа Озон, Илдико Енеди, Нани Морети, Кирил Серебренников. В селекцията има рекорден брой филми, режисирани от жени, а кой е най-достоен за "палмата" ще реши жури с председател Спайк Лий.

Обичайното време за провеждане на фестивала е в средата на май, но заради пандемичните ограничения разгарът на лятото бе определен като по-подходящ. Тазгодишната почетна "Златна палма" ще получи американската актриса Джоди Фостър. На церемонията по откриването ще й бъде връчено престижното отличие, чиито досегашни носители са Жана Моро, Бернардо Бертолучи, Джейн Фонда, Жан-Пол Белмондо, Маноел де Оливейра, Жан-Пиер Лео, Аньес Варда и Ален Делон.

 

Още по темата