Quantcast

Медия без
политическа реклама

Джон Уик и изкуството да убиваш

Четвъртата част на поредицата с Киану Рийвс е и най-успешната

БТВ студиос
58-годишният Киану Рийвс е в отлична форма.

Близо десет години след началото си "Джон Уик" не е нищо друго, освен безспорен успех. Свикнали сме продълженията да остават в сянката на оригиналите, но не и в днешния Холивуд. Триумфалният боксофис от отминалия уикенд (предпремиерен у нас) донесе на продукцията близо 140 милиона долара в САЩ и по света, което е повече от продадените билети за цялото разпространение на оригинала през 2014 г. Е, пропорционално растат и бюджетите (близо $100 млн. сега срещу 20 първия път), но екшън поредицата на независимото нишово студио Lionsgate вече задмина финансовите постижения на жалони в жанра като "Смъртоносно оръжие" и "Умирай трудно": всеки епизод е по-доходен от предишния. Това изглеждаше трудно представимо при премиерата на първия филм, режисиран от каскадьорите дубльори на Киану Рийвс - Чад Стахелски, и на Брад Пит - Дейвид Лийч (вторият се оттегли веднага след това, за да продължи в подобна, но собствена посока). В главната роля бе самият Киану, тогава в най-ниската точка на кариерата си. "Джон Уик" осигури на звездата от "Скорост" и "Матрицата" сигурно убежище в жанра, който му пасва най-добре. 

А филмът, брутален и стилизиран до крайност, намери благодатна почва в сърцата на момчетата, израсли с екшъните на Чък Норис и Брус Ли (70% от зрителите му са мъже, голямата част от тях извън юношеския таргет на Marvel). Безкомпромисното действие компенсира клиширания сюжет за единака, който тръгва по пътя на отмъщението и оставя след себе си море от трупове. Несъмнена отживелица и като етика, и като естетика. Какво тогава го прави толкова привлекателен?

"Джон Уик 4" стъпва върху територии, добре утъпкани от неговите предшественици. Няма никакво значение, че сценаристът на поредицата Дерек Колстад е слязъл от борда - фабулата тук служи само като неясно извинение за два часа и петдесет минути преследвания и схватки с всевъзможни оръжия, части на тялото и превозни средства. Да, филмът е най-дългият във франчайза и това описва чудесно съдържанието му: той не е нито по-добър, нито по-лош от предишните. Просто е... повече, във всяко отношение. 

Ако в първия епизод Джон Уик остави след себе си 84 трупа, а във втория 128, тук подобна смъртност постигат дори само отделни сцени (например битката за 222-те стъпала в подножието на "Сакре Кьор"). Част от магията на този филм е да накара публиката да симпатизира на безжалостен наемен убиец, беларуски циганин, който отмъщава за убитото си преди четири серии куче. Постига го чрез визуален и технически майсторлък, стилова хомогенност, както и чрез безскрупулно копиране на китайски и японски филми от края на XX и началото на XXI век (Тарантино и братята Уашовски, преди да станат сестри, са гледали същите). Този път почитта към жанровете на Далечния Изток е изразена и в актьорския състав - с участието на вечния самурай Хироюки Санада и Дони Йен ("Ип Ман").

Най-хубавото на "Джон Уик" е, че не се преструва на нещо, което не е: той ясно заявява отсъствието на дълбочина, оригиналност или психологизъм. Няма чувство за хумор, не сантименталничи и не поставя морални дилеми. За близо три часа екранно време Киану Рийвс произнася едва 380 думи: това е всичко, което има да се каже за диалога. Просто едни хора с огромен професионализъм в каскадите, баталната хореография и монтажа вършат онова, което умеят най-добре. Това е цинично и хипнотизиращо едновременно.

Събитията се развиват в познатия паралелен свят, където полиция и закон не съществуват, всичко се решава от Високата маса - тайна престъпна организация, нарушаването на чиито стриктни правила и йерархия се наказва сурово. Измореният Уик/Киану копнее да извоюва свободата си, което става чрез дуел с коварния маркиз дьо Грамон (Бил Скарсгард, достатъчно зъл в ролята на клоуна от "То"). Действието скача от Ню Йорк през Осака и Берлин до Париж, а Иън Макшейн, Лорънс Фишбърн и Ланс Редик се завръщат в познатите роли. В трагична ирония рецепционистът на хотел "Континентал" е убит в началото на филма, докато за Редик това остава последна изява на големия екран - той почина на 60-годишна възраст, седмица преди премиерата.

За разлика от комиксовите вселени, в които връзките между героите стават все по-сложни и изискват ревностно постоянство, за да ги схванеш, "Джон Уик" е спектакъл, в който няма проблем да се включиш на произволен етап. Балетната сръчност на Стахелски в драматизирането на насилие е завидна, кучетата пак са на почит, а бойните сцени - безспирни, акробатични, окъпани в дъжд, неон и вишнев цвят. Феновете на Уик ще останат удовлетворени, а и Lionsgate няма намерение да спре дотук: предстои "Балерина" - страничен сюжет от франчайза с Ана де Армас ("Блондинка", "Смъртта може да почака") в главната роля и Рийвс в по-второстепенна. В по-далечно бъдеще се подготвя тв сериал на име "Континентал", предшестващ събитията в "Джон Уик". 

Филмът има и душмани - като "пуцаница в стил Джейсън Стейтъм, която се мисли за епос на Кристофър Нолан" го определи британският "Таймс", и също е прав. Но струва си да се замислим защо в днешните капризни дигитални времена някои от най-успешните филмови начинания са праволинейни осемдесетарски истории, в които 60-годишни мъже демонстрират висок тестостерон и добра физическа форма (виж още миналогодишния "Топ Гън" и предстоящия това лято "Мисията невъзможна 7", и двата с Том Круз). 

С непрекъснато нарастваща цена за главата му, Джон Уик разкрива пътя към победата над The High Table. Но преди да успее да спечели свободата си, Уик трябва д...

 

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?