Медия без
политическа реклама

Киану Рийвс не знаел за транссексуалния смисъл на Матрицата

19 Авг. 2020
Киану Рийвс в "Матрицата“.
Warner Bros.
Киану Рийвс в "Матрицата“.

Лили Уашовски потвърди популярната теория на феновете, че трилогията „Матрицата“, написана и режисирана от нея и сестра ѝ Лана Уашовски - тогава двете бяха братята Анди и Лари - е всъщност алегория на транссексуалността. "Радвам се, че вече е ясно - това беше първоначалното намерение", заяви режисьорката във видео за Netflix Film Club.

В ново интервю за Yahoo Entertainment звездата на сериала Киану Рийвс реагира на разкритието на Уашовски, като отбеляза, че не е бил запознат конкретно с това по-дълбоко значение на филма.

„Никога не съм говорил с Лили за това, тя никога не го е споменавала пред мен“, каза Рийвс в интервю, популяризиращо новия филм от неговата друга научнофантастична трилогия „Бил и Тед покоряват сцената“. „Мисля, че във филмите „Матрицата“ има сложни алегории, обсъждани от много хора. Харесва ми това, че Лили сподели тези неща с нас“.

Феновете имат теории за идеите, свързани със сексуалната идентичност на Уашовски, в поредицата, започнала с "Матрицата" (1999) и продължила с "Матрицата: Презареждане" и "Матрицата: Революции" (и двата от 2003 г.), поне от 2012-а насам, когато Лана първа обяви своята транссексуалност. Лили я последва през 2016 г. Някои от по-разпространените хипотези посочват, че героят на Рийвс живее двойнствен живот като компютърен програмист и хакер, че избраното от него име е „Нео“ и че червеното хапче, което го пробужда за реалността в Матрицата, може да символизира червени хапчета естроген.

„Радвам се, че хората говорят за филмите за „Матрицата“ като за транс история - казва Лили във видеото на Нетфликс. - Обичам колко много смисъл намират в тях транс хората, които идват при мен и ми казват, „Тези филми спасиха живота ми". Защото трансформациите в света на научната фантастика са въпрос на въображение, изграждане на нови светове и идеята това, което изглежда невъзможно да стане възможно, а това им говори много".

Рийвс започна снимките на предстоящото продължение „Матрицата 4“ в Сан Франциско през февруари, но в средата на март продукцията беше спряна заради коронавируса.

На въпрос дали темата за транссексуалността теми ще присъства и в продължението, режисирано само от Лана (по сценарий, написан от нея с Александър Хемън и Дейвид Мичъл) и планирано за излизане през 2022 г., Рийвс каза: „Не знам. Мисля, че ще бъде отворено за тълкуване “, засмя се той. 

Последвайте ни и в google news бутон