facebook
twitter

Култура

Иванка Тръмп и Илън Мъск като герои от "Матрицата"

Едната сестра Уашовски - Лили, ги наруга заради използването на "червеното хапче" от филма
221
 Warner Brothers
В живота изборите са значително по-сложни, отколкото в киното.

Лили, която заедно със сестра си Лана е автор на сценария и режисьор на „Матрицата“ (по онова време те бяха братя с имената Анди и Лари), очевидно е недоволна, че бизнес-магнатът изобретател и дъщерята на президента Тръмп цитират филма ѝ.

В неделя изпълнителният директор на Tesla и SpaceX публикува в Туитър следното загадъчно съобщение: „Вземи червеното хапче“, придружено с емоджи на червена роза. Милиардерът с 34 млн. последователи в социалната мрежа е един от най-яростните защитници на отварянето на икономиката и края на социалната изолация, предназначена да ограничи разпространението на коронавируса.  

Както повечето киномани знаят, изборът на червеното хапче е препратка към научнофантастичния блокбастър на Уашовски „Матрицата“. Във филма бунтовническия водач Морфей (Лорънс Фишбърн) разкрива на Нео (Киану Рийвс), че светът, в който живеем, в компютърна симулация - и му предлага избор: "Вземаш синьото хапче… и историята свършва, събуждаш се в леглото си и вярваш в каквото искаш да вярваш. Вземаш червеното хапче… и оставаш в страната на чудесата, а аз ти показвам колко дълбоко стига заешката дупка". Нео избра червеното хапче и се присъедини към бунта.

В интернет субкултурата "червеното хапче" има и по-нов смисъл, свързван с консервативните политически убеждения. Сега "да избереш червеното хапче" може да означава изместване на политическите предпочитания вдясно. Фразата често се използва в интернет форуми, свързани с Доналд Тръмп или групи за правата на мъжете.

От коментарите под думите на Мъск личи, че много от последователите му са видели посланието като знак в подкрепа на каузата на консерваторите, но други признават, че не разбират за какво точно става дума. Малко по-късно съветникът на президента и негова дъщеря Иванка Тръмп сподели туита, като добави: "Взето!". Което предизвика Лили Уашовски да реагира с "Майната ви и на двамата!"  

Туитът на Мъск е най-новият от поредица негови причудливи публикации в социалните медии. Миналата седмица той заплаши, че ще премести централата на "Тесла" и ще съди градските власти в Аламида, Калифорния за това, че спазват указанията хората да си стоят по домовете, въпреки че в други градове ги отменят. През март той написа, че "цялата паника заради коронавируса е глупава".  

В момента Уашовски работи върху четвърти филм от поредицата  "Матрицата", отново с участието на Рийвс и Кари-Ан Мос. Заради пандемията работата бе спряна, но екипът добави още осем седмици към графика с надеждата, че през юли снимките ще бъдат възобновени.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Тесла" и Гърция преговарят за електрическа магистрала

11.02.2020

3001 9
Иванка Тръмп става шеф на Хъбчето

21.01.2020

Г-н БАЛЕВ

4789 12
Борисов "сподели впечатления" от Давос с Иванка Тръмп

21.01.2020

Обновена

33931 100

Коментари

wreckage
снимка на wreckage

Което предизвика Лили Уашовски да реагира с "Майната ви и на двамата!"  

☝️

Lilly Wachowski✔

@lilly_wachowski

 

Fuck both of you

 

171K

10:36 PM - May 17, 2020

https://twitter.com/lilly_wachowski/status/1262104...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×