Медия без
политическа реклама

Джон Уик оставя море от трупове

24 Май 2019
 Киану Рийвс се завръща за нова порция убийства.
снимка: Лента
Киану Рийвс се завръща за нова порция убийства.

На 54 години и след известни кариерни колебания Киану Рийвс намира сигурно убежище в жанра, който му пасва най-добре - екшъна. Осигурява му го човекът, който го дублираше в най-опасните акробатики върху жици в "Матрицата" - каскадьорът Чад Стахелски. През 2014 г. той дебютира като режисьор (в сътрудничество с Дейвид Лийч) с бруталния и стилизиран "Джон Уик". Клишираният сценарий за мъжа, който тръгва по пътя на отмъщението и оставя след себе си море от трупове, не попречи на успеха на филма - безкомпромисното действие компенсираше липсата на дълбочина и оригиналност.

Петилетка по-късно "Джон Уик" е вече пълноценен франчайз - третият, по кината и у нас, измести от първото място в боксофисите непобедимите "Отмъстители", а със сигурност се пече и четвърти, в който намръщеният и несресан Киану отново ще отмъщава за нещо си. Продълженията не надграждат с нищо предшествениците си - просто вдигат броя на убитите и подобряват визуалната презентация на иначе напълно стандартната жанрова композиция и изпълнение, напомняща хонконгските екшъни от 80-те и началото на 90-те години (вдъхновявали също Тарантино и братята Уашовски, преди да станат сестри). 

В първия епизод Джон Уик остави след себе си 84 трупа, във втория 128, а по неофициални данни третото издание на приключенията на професионалния убиец от украински произход дава около 150 жертви. Ето защо не е чудно, че заглавието на "Джон Уик 3" идва от латинската сентенция Si vis pacem, para bellum ("Ако искаш мир, готви се за война"). "Парабелум" е и стогодишна марка полуавтоматично оръжие.

Фабулата се развива в познатия паралелен свят, където полиция и закон не съществуват, всичко се решава от Високата маса - масонска тайна организация, нарушаването на чиито стриктни правила и йерархия се наказва сурово. На клетия Киану няма кой една чиста риза да му даде, два часа си ходи все с окървавената, но от това килърската му сръчност не страда ни най-малко. Балетната сръчност на Стахелски в драматизирането на насилие е завидна, а на Рийвс партнират фамозната Анджелика Хюстън, Хали Бери, Иън Макшейн и - за да е пълна носталгията по "Матрицата" - Лорънс Фишбърн. Кученцата отново са на почит, а баталните сцени - безспирни, акробатични, окъпани в дъжд и неон. Феновете на Уик няма да останат разочаровани.