Медия без
политическа реклама

Джейсън Стейтъм се връща при Гай Ричи

18 Юни 2021
Кадърът е от новия "Човек на гнева", но със същия успех можеше да е от всеки друг филм с участието на Стейтъм.
снимка: Лента
Кадърът е от новия "Човек на гнева", но със същия успех можеше да е от всеки друг филм с участието на Стейтъм.

В този постоянно променящ се, несигурен свят има поне едно нещо, което остава същото: мускулесто намръщено английско момче, готово да срита задниците на лошите и да въздаде справедливост по своята мяра. Понякога ми се струва, че Джейсън Стейтъм всъщност познава метода на Станиславски и е влязъл в образ някъде към 2002 г., за да не излезе никога от него.

Бивш национал по скокове във вода, Стейтъм е вероятно най-повтарящият се типаж в киното днес. Просто е невероятно как от дебюта си при Гай Ричи в края на XX век не е напреднал и с милиметър: "Транспортер" (три серии), "Огън в кръвта", "Смъртоносна надпревара", "Италианска афера", "Непобедимите", "Револвер", няколко "Бързи и яростни" - sans changement.  В "Човек на гнева" Стейтъм отново обединява сили с режисьора, който го направи звезда. Играе шофьор на инкасо автомобил, чието минало дебне зад гърба му. Сюжетът е на френския Le Convoyeur от 2004-а, по който този е римейк, но изглежда като писан за англичанина. 

Въпреки разнообразните жанрови завои като "Шерлок Холмс" и "Аладин" на Disney Гай Ричи така и не преодоля кариерното проклятие на краткотрайния си брак с Мадона. Знаковите му филми си останаха първите. В миналогодишния "Джентълмените" той опита да се върне към това, което умее най-добре, с което зарадва верните си почитатели, но останалите забелязаха вторичността, идейната немощ и липсата на самоирония. За разлика от него "Човек на гнева" не е изграден в типичната гайричиевска традиция - екшън на стероиди, напоен с много жаргонен говор, брутално насилие, черен хумор и герои неудачници, гарниран с насечен монтаж и зарибяващ саундтрак.

Една от причините вероятно е, че Стейтъм не умее ролите с много реплики: обикновено е едносричен, по-сръчен в ръкопашния бой или с оръжието, отколкото в диалога. Харизмата му на тухла четворка не е разцъфтяла с времето. Крайният резултат е по-скоро филм на Стейтъм, отколкото на Ричи: извънредно стереотипен екшън с криминален сюжет, сива цветова гама и никакви изненади. В поддържащите роли виждаме Джон Хартнет, Скот Истууд и Анди Гарсия, но и те не могат да помогнат с нищо.

Новият филм на ГАЙ РИЧИ в кината ot 4ти юни 2021! С уч. на Джейсън Стейтъм, Джош Хартнет и Холт МакКалъни.Ейч е мистериозен, студен и обсебен човек, който се...

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата