Медия без
политическа реклама

"Непобедимите" сдават багажа

Никой няма нужда от четвърта част и никой не изглежда да се забавлява - ни публиката, нито участниците

Четвъртият филм дава заявка за ново поколение в поредицата: Долф Лундгрен (вляво) е единственият ветеран от златната ера на второразрядния екшън.
Александра филмс
Четвъртият филм дава заявка за ново поколение в поредицата: Долф Лундгрен (вляво) е единственият ветеран от златната ера на второразрядния екшън.

"Непобедимите" (неособено удачен превод на The Expendables) стреляше право в десятката на носталгията. Екшън героите от 80-те и 90-те години се събраха за пръв път през 2010-а, за да покажат мускули и да попуцат юнашки във филм, режисиран, написан и продуциран от Силвестър Сталоун. Той събра близо 300 милиона долара приходи и това му гарантира продължение, което бе по-голямо, по-шумно, по-забавно - и снимано в България.

В "Непобедимите" участваха екшънзвезди от няколко поколения като Арнолд Шварценегер, Брус Уилис, Джет Ли, Джейсън Стейтъм, Чък Норис, Долф Лундгрен, Мики Рурк, Харисън Форд, Антонио Бандерас... Това са и най-успешните филми, снимани в бившия Киноцентър "Бояна" след приватизацията му от американската Nu Image/Milennium Films в началото на XXI в. Трети епизод обаче бе провал - вероятно това бе причината поредното продължение да се забави с почти десет години. Въпреки това "Непобедимите 4" (изписвано като Expend4bles) идва да предложи още от същото: картечен огън, преследвания с мотори, ръкопашни схватки, рязък завой на контейнеровоз насред океана...

Този път 77-годишният Сталоун не е написал сценария (както в първите три филма), нито режисира (както в първия), а участва само като актьор. При това ролята му не е главна: в центъра на разказа са героите на Джейсън Стейтъм - Лий Кристмас, и Меган Фокс (изгряла с "Трансформърс"), която влиза за пръв път в поредицата. Участват още рапърът Фифти Сент, Анди Гарсия, Долф Лундгрен. Въпреки желанието на Сталоун в различни фази на проекта да привлече за ролята на злодея звезди като Джак Никълсън или Дуейн Джонсън, упадъкът на поредицата в крайна сметка довежда до това антагонистът-терорист да бъде изигран от индонезийския актьор, каскадьор и майстор на бойните изкуства Ико Увайс. 

И ако първите два филма доставиха удоволствие на феновете със своя анахроничен сантимент и любов към "чистия" жанр, незатормозен от сценарий, диалог или характерово развитие, то следващите се чувстват като напълно излишни (expendable). Третият огорчи феновете със своя PG-13 рейтинг, кастриращ сцените на безжалостно насилие с цел да привлече най-младата публика и нейните долари. Неуспешно. Затова Expend4bles се връща към обичайния R (у нас D+ - "не се препоръчва за лица под 16 години"), за да поднесе очакваното изобилие от пронизани гърла, пръснати глави и разчленени тела. Но дори и това не помага. 

Наистина не ми хрумва какво добро може да се каже за "Непобедимите 4" - сценарият все така е на нивото на долнокачествена видеоигра (ядрени оръжия попадат в ръцете на терористи и заплашват да разпалят трета световна война Русия-САЩ), но ги няма веселите намигвания между персонажите; дигиталните ефекти са сякаш сглобени с айфон; а актьорската игра може спокойно да бъде заменена от AI (дано стачката в Холивуд успее да се пребори срещу филми като този).

Екранният състав дава заявка за ново поколение в поредицата: освен тамадата Слай, Долф Лундгрен е единственият ветеран от златната ера на второразрядния екшън. "Свежата кръв" обаче не обещава светло бъдеще на франчайза, а само подчертава усещането за продуцентска немощ: вече няма звезди, дори и поугаснали, които биха искали да участват в него. Големият въпрос е: наистина ли имаме нужда от още един генеричен екшън, предвождан от Джейсън Стейтъм?

Все пак навярно единствената сцена, която събужда спомена за аналоговата камикадзе естетика на 80-те, е въргалът в бар с батки, който си спретват Сталоун и Стейтъм още в началото. Всичко е толкова евтино, толкова абсурдно, толкова аматьорско, че 100-те скромни минути на филма се усещат като векове. "Непобедимите 4" кара дори "Бързи и яростни 10" да изглежда като Шекспирова драма.

Дори българските физиономии в ролите на пето и шесто храстче не са разпознаваеми и не носят добавена стойност за родния зрител; нито пък има ярки локации като Деветашката пещера, Банско и летище София. Спокойно може да пропуснете: героите от младостта и детството ви отдавна не са непобедими, а и вече не са в този филм.

Стари кучета и свежа кръв се обединяват в "Непобедимите 4". 🎬 Очаквайте в кината от 22 септември.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата