Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руснак режисира Боб Оденкърк в здрав екшън

21 Май 2021
снимка: Форум филм
Криза на средната възраст, както Холивуд я разбира: една нощ се събуждаш екшън герой.

Без да е звезда от първи ред в киното, Боб Оденкърс направи име в някои от най-успешните сериали на последното десетилетие: "В обувките на Сатаната", "Фарго", "Обадете се на Сол"... В енергичния екшън "Никой", режисиран от руснака Иля Найшулер ("Хардкор"), в който той най-сетне получава главна роля на големия екран. Героят му е позастарял мъж, оказал се внезапно герой: нещо като Киану Рийвс в "Джон Уик" или Лиъм Нийсън в "Твърде лично" - неочакван отмъстител, развихрил се за два часа за ужас на лошите. Началото представя Оденкърк като скромен баща и съпруг, смятан от близките си дори за твърде слабохарактерен. Но понеже това е Холивуд, тихите води са най-дълбоки, а фитилът им - най-къс.

Найшулер не се колебае да демонстрира в подробности насилието на екрана, докато Оденкърк се разправя с лошите - понякога просто защото са имали малшанса да се окажат в същия автобус. Динамичен и забавен (за тези, които не се смущават от малко червена боя и карантии по екрана), "Никой" не блести с оригинален наратив. Но намръщеният Оденкърк се справя чудесно с ролята. Антагонистът е поверен на Алексей Серебряков - руския актьор, изиграл главна роля във филма-чудовище на Звягинцев "Левиатан", Кони Нилсен е прекрасна и на 55, а ветеранът Кристофър Лойд и рапърът RZA допълват втория план. 

След година, в която големият екран си беше взел почивка - и поомръзналите преди шумни, ярки, зрелищни холивудски продукции чак започнаха да ни липсват - доза екшън ескейпизъм е добре дошла. Финалът е озвучен със същия стар шлагер на "Енимълс" - Oh Lord, Please Don't Let Me Be Misunderstood, с който Тарантино оркестрира заключителната вакнахалия в своя "Имало едно време... в Холивуд". 

Гледайте от 21 май само в кината #Никой

 

Още по темата