Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът отказа закрила на руснак, който не иска да воюва в Украйна

Държавната агенция за бежанците: Голословни са твърденията за военни престъпления на Русия

23 Окт. 2023
facebook
Павел Бочкарьов

Административният съд в София потвърди отказа на Държавната агенция за бежанците да предостави убежище на руснак, който не желае да бъде мобилизиран и да воюва в Украйна. Павел Бочкарьов съобщи във Фейсбук профила си, че решението срещу него се базира на думите на Путин и Песков и на това, че ДАБ счита твърденията за престъпления срещу човечеството от руската армия в Украйна за голословни.

Адвокатът на мъжа посочва пред съда, че той се страхува от военна служба, защото би могъл да бъде задължен да извършва престъпления като в Буча и Нова Каховка. Освен това имало достатъчно доказателства, че новобранците след много кратка военна подготовка, били изпращани на фронта в реални военни действия. Също така Бочкарьов излъчвал и продължавал да излъчва "опозиционна позиция" по отношение на руската власт.

Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет обаче оспорва, като твърди, че руснакът е обикновен дезертьор. "Също органът е приел за голословно твърдението, че бидейки част от руската армия ще извършва престъпления спрямо човечеството, нито една от двете страни в конфликта, макар и да имало цивилни жертви, не била обвинявана официално в престъпления спрямо човечеството", казва ДАБ. Всъщност именно след престъпленията в Буча беше направената първата стъпка за създаването на трибунал за руските лидери. В Хага беше създаден Международен център за разследване на престъпленията на агресията. В центъра работят прокурори от Украйна, Европейския съюз, Съединените щати, Международния наказателен съд, които са ангажирани в събирането на доказелства. Също така през март тази година Международният наказателен съд, чиято юрисдикция Москва не признава, издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин.

"Сегашната политическа класа в Русия е управлявала страната от дълги години, но жалбоподателят не е напуснал страната си по-рано, това е направил едва когато Русия е нападнала Украйна и е намерил удобен начин да легализира молбата си за международна закрила", смята ДАБ. 

Съдът се съгласява с агенцията, че твърдението на жалбоподателя, че ако бъде върнат в Русия, непременно ще бъде изпратен на фронта в Украйна, са недоказани. Според справка на международния отдел на ДАБ, която съдържала доста подробни данни и разграничения какъв е съставът на руските войски в Украйна, следва да се приеме, че в Русия не е обявена всеобща мобилизация, действа законът за военните задължения и военната служба. В решението се признава, че е министерството на отбраната на Русия е съобщило за изпратени новобранци на фронта, но пък президентът Путин отрекъл това, а неговият говорител Песков казал, че е разпоредено разследване за длъжностните лица, допуснали това.

Съдът приема и че "поради възгледите си и нежеланието си да служи в руската армия, жалбоподателят е възможно да отбие военната си повинност чрез алтернативна военна служба, като полага труд като служител от цивилния персонал на въоръжените сили или като служи в органи, подчинени на федералните органи или на изпълнителната власт в Русия." Тази година обаче ефрейтор от руската армия беше осъден на 5 години затвор заради отказ да се бие. И той не беше първият осъден. Въпреки това съдът казва, че "настоящият статус на войната в Украйна давал право на руските военни законен път да откажат участие".

В крайна сметка АССГ заключва, че "руснакът няма да бъде принуден против волята си да участва във войната в У. като наборен военно служещ, нито е преследван и няма риск от преследване заради участието му в митинги и протести против правителството или публикации от него в социални мрежи".

Решението на съдия Наталия Ангелова не е окончателно и Бочкарьов може да го атакува пред Върховния административен съд.

Руснакът Александър Стоцки, който е критик на Путин в родната си страна, получи убежище у нас. Решението на Държавната агенция за бежанците да предостави статут на бежанец на Стоцки е публикувано във фейсбук от "За Свободна Русия".   https://www. facebook. com/photo/? fbid=271581292310848&set=pcb.

 

Ключови думи:

руснак, закрила, бежанци

Още по темата