Медия без
политическа реклама

Арт кината вече посрещат първите си зрители

22 Май 2020
"Котка в стената" на Мина Милева и Весела Казакова е сред първите филми, посрещнали зрители в кината след края на извънредното положение.
снимка: Лента
"Котка в стената" на Мина Милева и Весела Казакова е сред първите филми, посрещнали зрители в кината след края на извънредното положение.

Независимите киносалони, които показват основно европейско и арт кино, първи се престрашиха да отворят врати след извънредното положение. Пловдивското "Лъки синема" и столичното най-старо действащо кино "Влайкова" бяха първите, които посрещнаха киномани още в изминалата седмица. "Влайкова" прожектира основно нови български ленти от 2020 г. - "Котка в стената", "Ятаган" и "18% сиво", а пловдивчани можеха да видят и вносни продукции като "Джентълмените", "Джуди" и екшъна "Блъдшот". 

От петък към тях ще се присъединят и Дом на киното, Културен център G-8, Евро синема и "Одеон". Основна част от програмата им ще бъде осигурена от фестивала Master of Art, чието пето издание трябваше да е през април. То се състоя частично онлайн, но сега за пръв път филмите ще видят бял свят на голям екран. Сред тях са "Векът на Солженицин", "Разговори с Роми Шнайдер", "В търсене на Оскар", "Йорн Утсон: Операта в Сидни", българският "Стихията Медея", както и също документалните (но не от програмата на фестивала) "Да ходиш по вода", "Формулата на Тео", "Дворците на народа" и др.

"G-8" и Евросинема предвиждат и безплатно кино - по един филм всеки ден, за подробности следете програмата на салоните. "Така или иначе ние вече всичко сме изтървали като приходи, просто искам публиката да се чувства спокойна, да идва на кино при нас и да види, че няма страшно хората да се съберат отново заедно", каза Ина Дърова, съсобственик на двете арт кина.

Филмотечното "Одеон" стартира предпазливо с една вечерна прожекция в делничните дни и по две - в събота и неделя. Единственият държавен киносалон у нас също ще заложи главно на българска продукция. Програматорът Владо Трифонов коментира пред БНР, че "Одеон" се пълни около 30% и в "мирно време", така че няма проблем да се спазват епидемиологичните мерки за дистанция.

Междувременно синеплексите на "Арена" и "Синема сити" остават затворени - още повече че от Холивуд не пристига нова продукция. "Сине гранд" обявиха, че скоро ще заработят, но засега това е само намерение. 

Последвайте ни и в google news бутон