Медия без
политическа реклама

Изрязват от руските филми „актьорите предатели“

Предложение на депутати предвижда „визуална цензура“ за артистите противници на войната в Украйна

17 Яну. 2023
Депутатката Екатерина Стенякина предложи да се направи ограничителен списък на артистите, "предали страната си".
Lenta.ru
Депутатката Екатерина Стенякина предложи да се направи ограничителен списък на артистите, "предали страната си".

В Държавната дума на Руската федерация бе дадено предложение да се изрежат от руските филми всички сцени с „актьори предатели“, съобщи радиостанцията „Говори Москва“. Членът на Комитета по култура Сергей Соловьов призова да се проведе гласуване по този въпрос, за да се вземе предвид мнението на гражданите на страната. Според автора на поредното безумно предложение в сферата на изкуствата цитатите на определени артисти и епизодите с тях трябвало да бъдат премахнати от филмите. Става дума за артисти, направили публични изявления, критикуващи политиката на Кремъл във връзка с така наречената „специална военна операция“, или напуснали Русия след началото на инвазията в Украйна. „Как, в каква форма и по какъв начин технически ще се реализира това – тук е важно мнението на експертите в тази сфера, за да не се снижи рязко качеството и да пострада съдържанието на филмите“, изтъкнал е Соловьов.

На 12 януари депутатката от партия „Единна Русия“ Екатерина Стенякина апелира да бъдат лишени от държавно финансиране артистите, които, по нейните думи, „са предали страната“. Тя предложи да бъде създаден публичен стоп-списък на хората на изкуството, които не трябва да се появяват в рамките на културни събития, по държавните телевизионни канали, и да не участват в проекти, финансирани от държавата.

„Неразумно е да се изрязват от филмите сцени с „актьори предатели“, коментира пред Lenta.ru съветската и руска кинозвезда Елена Драпенко, понастоящем първи заместник-председател на Комитета за култура към Думата. „Не съм съгласна с позицията на Соловьов, тъй като киното е колективно творчество. Освен актьора има още сценарист, който е написал текста, има режисьор, който го е поставил, оператор, който го е заснел, костюмисти, художници и т.н. Това е колективен труд. Ето защо да се изреже изпълнителят по мое мнение е неразумно“, заявява тя. Депутатката напомня, че при съветския режим е имало практика определени филми напълно да бъдат сваляни от екран. „Тогава аз също не бях съгласна и с това“, добавя Драпенко. Според нея по-разумното решение би било „актьорите предатели“ да не бъдат канени в нови проекти. „Няма нужда да се канят такива актьори в нови филми“, заключава тя.

„Технически е възможно да се изрежат сцените с неугодните актьори, но всичко това напомня пълно безумие“, изрази възмущение един от най-големите живи руски режисьори Александър Сокуров – носител на „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция, на „Златен леопард“ от Локарно, на наградата за цялостно творчество на Европейската филмова академия и др. Той припомни, че в съветската епоха вече са правени подобни опити, но сега мащабът им се е увеличил. „Даже не знам какво да кажа. Тъжно и тежко ми е да слушам това. Технически, разбира се, всичко е възможно. Лудостта няма граници… За „касапите“ ще има много работа, дори се боя, че няма да се справят – толкова много работа ще има“, саркастично коментира режисьорът.

Сокуров не изключва останалите депутати да подкрепят мракобесното предложение на Соловьов.

На 13 януари стана известно, че директорът на Московския художествен театър „Чехов“ Константин Хабенский е подписал заповед за уволнението на народния артист на Русия Дмитрий Назаров и неговата съпруга Олга Василиевна от театъра. Причина за това решение станаха публичните изявления на актьора против войната, която Русия води в Украйна.

Последвайте ни и в google news бутон