Quantcast

Медия без
политическа реклама

Напусналият Русия Дмитрий Назаров излиза на българска сцена

Звездата от сериала „Кухня“ и съпругата му бяха уволнени от московския театър „Чехов“ за критики към Кремъл

19 Май 2023
Творческият и семеен актьорски тандем Дмитрий Назаров и Олга Василиева.

Народният артист на Руската федерация Дмитрий Назаров, известен у нас с ролята си на главния шеф-готвач Витя Баринов от нашумелия сериал „Кухня“, и съпругата му – заслужилата артистка Олга Василиева, ще представят свой спектакъл в София. В понеделник, 22 май, от 19.00 ч. в театър „Азарян“ в НДК те ще изпълнят романси, стихотворения, басни на Назаров, както и кавъри на хитове на руски и френски език.

Представлението „L’amour-Мур или держава набекрень“ (в приблизителен превод - „Държавата накриво“), което говори „за любовта и живота, за днес и за утре“, ще гостува у нас в рамките на европейското  турне на артистите. Постановката вече се игра осем пъти при пълни зали в Израел и Кипър.

Доскорошните членове на трупата на Московския художествен театър „А. П. Чехов" отново излизат заедно на сцената, след като напуснаха Русия. Назаров и Василиева играят самите себе си – двама души, които се намират в сложна житейска ситуация. 

Дмитрий Назаров е един от любимите съвременни руски театрални и киноартисти, а също и телевизионен водещ. Печелил е театралното отличие „Кристална Турандот" за най-добра мъжка роля, три пъти е бил номиниран за националната театрална награда „Златна маска". Филмографията му включва над 40 роли в игрални филми и телевизионни сериали. 

На 13 януари тази година Дмитрий Назаров беше уволнен от МХТ „Чехов“ от директора Константин Хабенски заради позицията му спрямо руската инвазия в Украйна. След началото на войната в канала си в YouTube актьорът започна да публикува стихове и песни, в които се изказва критично за властта в Кремъл и действията й в съседната суверенна страна.

Заедно с него бе отстранена и Олга Василиева - „изпълнителка с бесен темперамент и обаяние“, с десетки роли на сцената на „Чехов“; снимала се е във филмите „Тобол", „Барханов и неговите телохранители", сериалите „Кухня" и „Предизвикателство".

По-рано театърът в град Нижни Тагил отмени премиерата на спектакъла "Коренът на любовта", в който Назаров трябваше да изпълни главната роля. Организаторите са заявили, че повод за анулиране на представлението е недоволството на жителите на града от изказвания на актьора по повод на „специалната военна операция“ и на мобилизацията. След уволнението му от театър „Чехов“ Дмитрий Назаров бе лишен и от главна роля в предстоящата нова екранизация на „12-те стола“ по романа на Илф и Петров. Режисьорът на римейка Пьотр Зеленов коментира, че не искал да рискува: проектът и без това бил в момента на пауза, но ако Назаров участвал в него, това щяло да се окаже пагубно за разпространението му в Русия. Сцените, заснети с актьора, ще бъдат преснимани, а за ролята на Иполит (Киса) Воробянинов ще се търси нов титуляр. Зеленов доверява още, че преди 10 години би взел Никита Михалков, но сега времето му било минало.

След уволнението от МХТ „Чехов“ Дмитрий Назаров и съпругата му напуснаха Русия и заминаха за Франция, а след това се установиха в Израел. На 21 март срещу актьора в родината му беше съставен протокол за „дискредитиране на Въоръжените сили на Русия“.