Quantcast

Медия без
политическа реклама

Йо-хо-хо и бутилка ром

В "Островът на съкровищата" има алчност, но и неизтляващи детски мечти

Според режисьорката "Островът на съкровищата" е сбъдната мечта, приключението, за което всеки мечтае от дете.

Режисьор: Анастасия Събева
Участват: Христо Мутафчиев, Явор Вълканов и други

В страховития пират Флинт се превъплъщава Христо Мутафчиев в най-новото заглавие в афиша на театър "Азарян" - "Островът на съкровищата". Режисьор на постановката, създадена по едноименния приключенски роман на Робърт Луис Стивънсън, е Анастасия Събева. Тъкмо мистериозната поява на неговия персонаж в началото и края задава композиционната рамка на представлението, предназначено за деца и възрастни. Малките зрители, посетили друг любим спектакъл - "Том Сойер" по Марк Твен ("Зад канала"), вече са наясно как като втора ръкавица му лепват на актьора зловещите роли.
За да се потопи публиката напълно в атмосферата, голям е приносът на Ивайло Николов и Ива Гикова, чието дело са сценографията и костюмите. Заедно с героите зрителите също се оказват във водовъртежа на стихиите. Преживяват морска буря и са подмятани от вълните, над които изплуват русалки. Многометровата ефирна материя е така надиплена около телата на актрисите, че с движенията си наподобяват играта на вълните - понякога безобидна като тази на палуващи деца, но друг път вещаеща смъртна опасност (Августина-Калина Петкова, Елена Нацариду, Елица Костова).  
Свидетели сме на зрелищни батални сцени, но с най-висок емоционален градус се отличава нападението на пиратите, реализирано като български народен танц. Хореограф е Анна Пампулова, а автор на музиката е актьорът Стелиан Радев, който влиза в кожата на Стиви. 
По-голяма част от действието е ситуирано на кораба, чийто най-драгоценен товар очаквано са многобройните бурета с ром. Ненадминат във веселбите си е неговият екипаж от "долни пройдохи", които изкусно жонглират с чашите и танцуват, надянали ведра на главите. Допълнително колорит внася псуващият като хамалин папагал, "акостирал" на рамото на Джон Силвър. В образа на пирата с дървения крак убедително се превъплъщава Михаил Сървански, когото сме гледали в съвършено различно амплоа, а именно - като прословутия любовник Дон Жуан ("Дон Жуан от Сохо", Сатиричен театър "Алеко Константинов"). Аплодираме и младия Явор Вълканов, комуто е поверена ролята на Джим Хокинс. Около него се завърта цялата история за прокълнатото съкровище. И противно на нагласата ни, че в крайна сметка ще бъде оставено на въображението ни да си го представим, то засиява пред очите ни в целия си ослепителен блясък. 
Освен че е пиршество за сетивата, като успоредява двата свята - приказния и реалния, спектакълът утвърждава мечтата и порива на човека да се докосне до скритото и загадъчното като най-ароматната "подправка" на живота.

 

Ключови думи:

Театър Азарян, Стивънсън