facebook
twitter

Кинопремиера

Анджелина Джоли отново слага рога за "Дисни"

"Господарка на злото 2" е поредното ефектно и напълно ненужно продължение
441
 снимка: Форум филм
Анджелина Джоли повтаря интересния образ, създаден за и от нея през 2014 г., но без да добави нещо ново към вече видяното.

Анджелина Джоли отдавна е сложила на пауза актьорската си кариера: ако не броим семейния провал "Край морето" (2015 г., където тя режисира бившия си съпруг Брад Пит и самата себе си) и озвучаването на "Кунгфу панда", единствената й филмова роля в последното десетилетие е тази на Злодеида, проклетата орисница от "Дисни" версията на "Спящата красавица". През този период Джоли се отдаде на режисурата на четири посредствени филма, отглеждане на многобройните си деца и хуманитарни мисии напред-назад по света.

Пет години след боксофис триумфа на "Господарка на злото" ни спохожда неизбежното продължение. Макар и "разобличена" като добра на финала на модернизираната версия, Злодеида очевидно крие още пъклени планове в рогатата си главица със скулптирани от силикон скули и нос, иначе втори филм нямаше да има. Продуцент отново е Джо Рот, изтърбушил за холивудска употреба също "Алиса", "Снежанка" и "Магьосникът от Оз". Режисьорът обаче е нов - това е норвежецът Йоахим Рьонинг, снимал последните "Карибски пирати" - "Отмъщението на Салазар". Триото сценаристи не са устояли на изкушението да натъпчат двата филмови часа със сюжетни линии и линийки за (поне) три, незадълбочавайки се особено в никоя от тях. Претрупан и некохерентен сценарий бе сред недостатъците и на първата част, там обаче логиката се крепеше благодарение на оригиналната приказка, преразказвана от Перо и Грим и позната на всяко дете, и реверанса към анимационната класика на Уолт Дисни "Спящата красавица" от 1959 г., макар и с фентъзи поръска. Тук вретеното има съвсем епизодична роля, заспива най-неочакван персонаж, а бялото и черното не са непременно огледало на доброто и злото, както сме свикнали. 

Началото е полято с юношески захарен сироп - любовта между Аурора, кръщелницата на Злодеида (в ролята отново Ел Фанинг), и принц Филип процъфтява. Двамата ще се женят и това ще сложи край на враждата между кралствата на хората и магическите създания - или поне така изглежда. Катастрофата настъпва с гостуването на Злодеида в двореца на принца по покана на свекървата Ингрид (Мишел Пфайфър). Героите не дочакват даже сервирането на ордьовъра, за да почнат да си разменят любезности с елемент на агресия. Войнолюбци и пацифисти се намират и в двата лагера, така че "Господарка на злото 2" не губи време, а завихря поредица интриги из дворцовите коридори и трупа трупове ала "Игра на тронове" (безкръвно, защото семействата с деца носят най-много пари от билети). Само че тук и двете армии са предвождани от жени - #MeToo взема своята дан.

Както обикновено в този род филми, основният ресурс е хвърлен върху ефектите и това "да изглежда", а драматургията и актьорските превъплъщения са на втори план. Че Джоли не е кой знае каква актриса, знаехме и преди, но тук образът й спокойно можеше да бъде компютърно генериран, никой нямаше да забележи разликата. Хелоуинският й костюм е същият като в първата част, а емоцията съвсем я няма. Пфайфър влага известна професионална страст в своя едноизмерен персонаж, а Ел Фанинг е почти епизодик. От маскирания Чиуетел Еджиофор се разпознава (отчасти) евентуално само цветът на кожата. 

Не може да се каже, че филмът е скучен или че не става за зрелищна компания на неделните пуканки, но "Дисни" просто са царе да опошлят всичко, дори създаденото от самите тях - виж валящите "игрални" версии на анимационните им класики и друг пример не търси. Злодеида (находчив български превод на оригиналното Maleficent още от 2014 г.) е сред ярките злодеи в портфолиото им, но развитието на образа в продължението буди само недоумение. Тръпна пред перспективата още тази есен да съсипят и "Замръзналото кралство". 

Все още няма коментари

Още

Фенове не искат "Индиана Джоунс" без Спилбърг

01.06.2020

268
Цялата вселена на "Марвъл"

15.05.2020

220
Тайка Уайтити ще режисира "Междузвездни войни"

07.05.2020

241

Влез или се регистрирай за да коментираш

×