Медия без
политическа реклама

Lucasfilm и Disney съдят чилийска автомивка

27 Дек. 2023
Instagram @StarWashChile

Развлекателните гиганти "Лукасфилм" и "Уолт Дисни" (който притежава първия от 2012 г. насам) сериозно пресолиха борбата си за авторски права. Те съдят за плагиатство чилийска автомивка, която се намира в покрайнините на столицата Сантяго. 

Видеоклипове в социалните мрежи показват служителите, облечени като герои от Star Wars, размахващи маркучи вместо лазерни мечове. Работник в костюм на Дарт Вейдър призовава "Силата" за почистване, предава агенция Ройтерс, цитирана от БТА. 

Walt Disney production company Lucasfilm is suing a themed carwash on the outskirts of Chilean capital Santiago called 'Star Wash' for plagiarizing its multi...

Причината за делото обаче е не толкова непозволеното използване на самоделни костюми и мотиви от сагата "Междузвездни войни", а името на автомивката - Star Wash. Адвокатската кантора, представляваща бизнеса, обяви, че собственикът Матиас Хара е бил в процес на регистриране на марката си в чилийското патентно ведомство INAPI, но от "Лукасфилм" искат да блокират регистрацията. В иска на американската филмова компания се казва, че името е подвеждащо - клиентите може да си помислят, че автомивката е свързана с франчайза. 

Ние не снимаме филми и не продаваме сувенири, обявиха собствениците на автомивката. "Нашият бизнес е малък и сега имаме разходи, които не сме предвидили", допълниха още те. 

"Лукасфилм" не са отговорили на искане за коментар по случая. 

Инцидентът е поредният знак, че "Дисни" не е творческа компания, която създава оригинално филмово, телевизионно и друго развлекателно съдържание, а бизнес, ориентиран към издояването на вече натрупаната интелектуалната собственост (IP) чрез продължения, мърчандайз и продажба на права.

Ключови думи:

Лукасфилм, Дисни, Star Wars