Медия без
политическа реклама

7 филма, с които ще запомним Жан-Пол Белмондо

Легендата на френското кино почина на 88, но ролите му остават

Белмондо и Анна Карина в "Лудият Пиеро".
Белмондо и Анна Карина в "Лудият Пиеро".

1. "До последен дъх" (1960, реж. Жан-Люк Годар)

Филм-емблема на френската “нова вълна”. Младият Белмондо е жизнерадостен престъпник, привидно копиращ романтичния кинообраз на Хъмфри Богарт. Той с лекота лъже и краде, убива полицай, междувременно върти любов с американска студентка в Сорбоната. Престъпният живот за него е неосъзната форма на анархизъм, бягство от нормите на буржоазния свят. За героя Мишел филмът завършва фатално, но изстрелва актьора в звездна траектория.

 

2. "Лудият Пиеро" (1965, реж. Жан-Люк Годар)

Още един филм по любимата тема на Годар - бунтът на самотника срещу оковите на света. Страстта преминава в престъпление, престъплението води до смърт. Героят е женен за богата италианка, но скучае. И тогава се появява Мариан (Анна Карина), която не е виждал от четири години. Но още първата среща носи неприятности: "съвсем случайно" убиват богатия й любовник и се налага да бягат далеч от Париж.

 

3. "Борсалино" (1970, реж. Жак Дере)

Най-известното от екранните партньорства на две икони на френското кино, Ален Делон и Жан-Пол Белмондо. В Марсилия през 30-те години те са двама гангстери, които се сприятеляват, докато ухажват една и съща жена. Скоро те контролират цялата криминална дейност на града, но единият от тях решава да се откаже от престъпленията и да заживее с любимата. Това е именно героят на Белмондо - и отново нещата приключват трагично. По-късно Делон снима продължение.

 

4. "Великолепният" (1973, реж. Филип де Брока)

Франсоа Мерлин е самотен и леко смахнат писател, истински щастлив само във въображението си, където е най-търсеният таен агент на света. Боб Сен-Клер, своеобразният 007 от неговите романи, се обажда от телефонна будка в Мексико, тя е вдигната с кран и хвърлена в океана, където той ще стане храна на акулите. Мисията му включва още поредица преследвания, стрелби и романтика, а партньорка на Белмондо във филма е Жаклин Бисе.

 

5. "Професионалистът" (1981, реж. Жорж Лотнер)

В тази екранизация Белмондо е правителствен агент, който трябва да ликвидира самозабравилия се диктатор на (измислена) африканска държава. Промяна в политическата обстановка обаче го изпраща в африкански затвор. Той бяга, връща се при бившите си началници и започва да раздава правосъдие, като не пропуска да отдаде дължимото не на една, а на цели три дами. Да не забравяме и музикалната тема към филма - класиката на Енио Мориконе Chi Mai.

 

6. "Ас на асовете" (1982, реж. Жерар Ури)

Френският боксьор Кавалие пътува със самолет за олимпиадата в Берлин през 1936 г. По време на полета той се запознава с малко момче, което се оказва негов фен. Детето е еврейче, сираче, попаднало под ударите на нацисткия режим. Кавалие е решен да помогне на своя нов приятел, въпреки че това поставя на карта както кариерата, така и живота на боксьора.

 

7. "Бащи трепачи" (1998, реж. Патрис Льоконт)

Четвъртият филм, в който Делон и Белмондо си партнират на екрана, след "Бъди красива и мълчи", "Гори ли Париж" и "Борсалино". Лека комедия, в която героинята на Ванеса Паради търси кой, аджеба, от двамата големи е нейният истински баща. В процеса на семейното сближаване обаче по петите на фамилията се оказва руската мафия. След "Бащи трепачи" Белмондо се снима още само в четири филма, като в "Актьорите" - където играят себе си - отново са рамо до рамо с Делон.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Жан-Пол Белмондо, филми

Още по темата