Медия без
политическа реклама

Джеймс Бонд вече работи за Amazon

Джеф Безос окончателно придоби 100-годишното киностудио Metro Goldwyn Mayer

18 Март 2022
Лъвът на "Метро Голдуин Майер" вече ще реве по поръчка на Безос.

Джеймс Бонд вече работи за "Амазон". Така Си Ен Ен анонсира финализирането на сделката, в която компанията на Джеф Безос придоби едно от най-старите и престижни филмови студиа - основаното преди 98 години Metro Goldwyn Mayer. Покупката, чиято цена от 8.5 милиарда долара бе съобщена още през май миналата година, очакваше одобрение от няколко регулатора в Европа и САЩ. На 15 март в полза на придобиването се произнесе Европейската комисия, а два дни по-късно и Федералната търговска комисия в САЩ. 

Така Amazon придоби правата върху над 4000 пълнометражни филма, 17 000 епизода от тв сериали, 180 награди "Оскар" и 100 "Еми" - това е само част от портфолиото зад логото с ревящия лъв на MGM. Те ще "допълнят усилията на Prime Video и Amazon Studios да осигурят разнообразно разлечение на клиентите си", се казва в съобщението. 

Една от основните цели на сделката е захранването със съдържание на стрийминг платформата на "Амазон" Amazon Prime Video. Както бе отбелязал още през 2016 г. главният изпълнителен директор Безос: "Когато спечелим "Златен глобус", това ни помага да продаваме повече обувки." За разлика от тогава днес конкуренцията на стрийминг пазара е ожесточена. Netflix, HBO Max, Disney+ и Apple TV+ са главните играчи на постоянно разширяващия се пазар, в който ежегодно се инвестират милиарди. С изключение на Apple TV, всички те вече присъстват и на българския пазар. 

Засега обаче компанията на Безос не предвижда да ограничи показа на филмите на Metro Goldwyn Mayer само в границите на своята стрийминг услуга. "Амазон" ще продължи да подкрепя разпространението на голям екран, но за всеки случай ще се решава отделно.

Няма да правим промени в поредицата за Джеймс Бонд, коментират от компанията пред "Дедлайн". Всъщност най-голямата промяна вече е факт още преди придобиването - след като най-успешният 007 във франчайза Даниъл Крейг се пенсионира (и загина на екрана в "Смъртта може да почака"), съдбата на тайния агент на Нейно величество изглежда доста неясно. Спекулациите кой актьор може да замести Крейг - и неговите предшественици Шон Конъри, Роджър Мур, Джордж Лейзънби, Тимъни Далтън и Пиърс Броснан - стигнаха дотам да предлагат чернокожа жена за бъдещ 007 (намек за това бе и ролята на Лашана Линч в последния филм). 

В каталога на MGM е и друга емблематична поредица - "Роки", както и филми като "Първичен инстинкт", "Разяреният бик", "Робокоп", "Мълчанието на агнетата", "Телма и Луиз", "Великолепната седморка", "Розовата пантера" и др. Сред сериалите на компанията са хитовете "Фарго", "Историята на прислужницата" и "Викинги".

Тази година Amazon спечели първата си номинация "Оскар" за най-добър филм като продуцентско студио - за Being the Ricardos на Арън Соркин с Никол Кидман и Хавиер Бардем в главните роли. Сред големите творчески планове на компанията е най-скъпият тв сериал в историята - The Lord of the Rings: The Rings of Power, който дописва трилогията на Толкин и се очаква да започне през септември 2022 г. 

Друга от най-старите марки в света на киното - 20th Century Fox, загуби името и идентичността си след 85 години, когато през 2020 г. бе погълната от Disney (сега филмите на студиото под шапката на "Дисни" носят логото 20th Century Studios).

Още една мега сделка на стрийминг пазара се очаква да бъде завършена през април, когато WarnerMedia ще придобие Discovery.