facebook
twitter

Медии

СЕМ ще влезе в "Гинес" с рекорд за скандални конкурси

Съветът ще обяснява в съда дали е мерил с еднакъв аршин при избора на шеф на БНР
1 777
Най-непознатият от всички участници - Андон Балтаков, спечели конкурса на СЕМ за генерален директор на БНР.

Ако досега България бе известна на международните журналистически организации с това, че най-крупният собственик на медии в страната е депутат-бизнесмен, който след 2013 г. главоломно декларира активи за стотици милиони, може би предстои тя да се прочуе с нещо не по-малко достойно за държава от Африка и Латинска Америка. То е, че за по-малко от година медийният регулатор СЕМ е на път да организира три конкурса за директори на обществените медии, които приключват с чутовни скандали и недвусмислени сигнали, че резултатите от тях са били предопределени извън съвета.

Най-малко трима от шестимата загубили кандидати в конкурса за генерален директор на БНР ще обжалват решението на СЕМ да обяви за победител слабо познатия Андон Балтаков, научи "Сега". Жалба вече е подал бившият генерален директор на радиото Валерий Тодоров, когото СЕМ въобще не допусна до същинската фаза. Мотивът бе, че към датата на внасянето на документите си Тодоров още е бил собственик на фирма. В Закона за радиото и телевизията се казва, че членове на УС на БНР и БНТ, каквито са шефовете на двете медии, не могат да са „еднолични търговци, собственици, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации“. Не се посочва дали кандидатите трябва да напуснат дружествата, преди да се включат в надпреварата, или това може да стане на по-късен етап. По ирония на съдбата, освен че ще доказва в съда, че не е нарушил закона, самият Тодоров ще поиска от него да установи дали СЕМ е третирал по един и същ начин него и останалите претенденти. Както „Сега“ писа, по време на конкурса стана ясно, че работилият дълго време в чужбина Андон Балтаков има консултантска компания в САЩ и че чрез нея той съветва медии как да управляват бизнеса си. „Нищо лично, но трябва да се разбере дали СЕМ е проверил по същия начин документите на всички кандадити в БНР. Има ли регистрирани фирми на тяхно име към момента на явяване в конкурса? Що се отнася до мен, при условие, че е трябвало да внеса документите си на 5 декември, аз съм освободил фирмата си още на 2 декември. С решение на общото събрание още същия ден има нотариална заверка за прехвърляне на дяловете. Както може да се види в тълкуването на Търговския закон, този акт има незабавно действие. Вписването в Търговския регистър се извършва от новия управител и не зависи от мен“, коментира Тодоров пред „Сега“.

Според него поведението на СЕМ по време на конкурса е издавало „не само тенденциозност, но и некомпетентност“.

„СЕМ е обществен регулатор и е публична институция, чийто действия трябва да са максимално прозрачни и към кандидадите, и към обществото. Доколкото знам, други участници са поискали да получат информация как са проверени документите на останалите претенденти, но също не са получили отговор. Очевидно няма и да получат. Поведението на регулатора е оскърбително за медийната среда. Това е органът с един от най-ниските рейтинги в обществото“, коментира Тодоров.

Жалба внася и друг загубил– бившият директор на „Радио София“ Митко Димитров. "Сега" научи, че процедурата ще бъде обжалвана и от трети участник- бившият главен счетоводител на БНР Жени Гаджалова. Във финала на 22 януари Димитров получи гласа на члена на СЕМ Ивелина Димитрова от квотата на президента Румен Радев. Тя бе и шеф на техническата комисия, която проверяваше документите на кандидатите. Днес Димитров поясни пред „Сега“, че разполага с документ, че към същата дата Андон Балтаков има действаща фирма в САЩ. Димитров разпространи и копие от регистрацията на дружеството. “Реших да обжалвам след направените разкрития, които СЕМ не е опровергал и досега. От тях става ясно, че процедурата е силно опорочена. Всички ние бяхме проверени дали имаме фирми и дали отговаряме на условията. Искаха ни и допълнителна информация с цел отстраняване на допуснати неточности. Например мен ме питаха колко хора съм ръководил и с какъв бюджет, което не беше задължителна информация според първоначалните правила. В същото време се оказа, че г-н Балтаков има действаща фирма в САЩ. Отне ми точно половин час да направя справка в регистъра на щата Ню Джърси. Повтарям: фирмата е действаща към момента на провеждането на конкурса. А за това, че е излязъл малко по-късно от своята фирма, г-н Тодоров дори не бе допуснат до участие. Макар по-късно да се оказа, че това не е точно така. На него въобще не бе дадена възможност да обясни, просто бе отхвърлен“, коментира Димитров.

Председателят на СЕМ София Владимирова се оправда със служителите си затова,

 че някой от участниците в конкурса може да е бил допуснат до финала при наличие на действаща фирма. Тя поясни, че експертите на СЕМ са проверили всички подали документи „по един и същ начин и на едно и също място“ и че въз основа на техния доклад е взето решение кой да се допусне и кой да бъде отстранен. Владимирова не изясни защо не е проверен американския търговски регистър и заяви, че не знае дали към 22 януари Андон Балтаков е имал активна фирма в САЩ. „Всички тези неща ще бъдат предмет на изясняване по време на съдебните дела, за които част от участниците в конкурса вече публично заявиха, че ще водят. Не бива да се забравя и че всички кандидати са подали декларации, че участието им в процедурата на противоречи на изискванията на закона и на правилата на конкурса, за което те носят съответната отговорност“, лаконично заяви Владимирова.

Загубилият Митко Димитров иска още съдът да провери как новият директор на БНР е натрупал радиостажа си, който е задължителен за участие в конкурса. Съгласно медийния закон кандидатите за шефове на БНР трябва да имат „не по-малко от 5-годишен трудов стаж в радио“. „Когато си загубил трудовата си книжка или нямаш такава, законът дава право да докажеш стаж с т.нар. удостоверения за пенсиониране, сега е в сила УП №3. Има обаче разминаване в годините относно това кога г-н Балтаков е работил в БНР, кога в частно радио и кога е заминал в САЩ“, заяви още Димитров.

И той, и Валерий Тодоров искат съдът да разтълкува изявление на Балтаков,

че е бил поканен да участва в конкурса за БНР. „Трябва да се установи кой го е поканил и с каква цел го е направил. Логичен е и въпросът защо изобщо се проведе конкурс, след като всичко изглежда предварително решено? Защо не беше променен законът и г-н Балтаков не беше директно назначен. Съжалявам, че за пореден път присъствах на циркова програма, и то изиграна не както трябва. Забелязах, че по време на събеседванията – и с мен, и с другите кандидати, някои от членовете на СЕМ се подхилкват и си пишат есемеси незнайно с кого“, коментира Димитров.

Неуспелите кандидати питат още дали членовете на СЕМ ще поемат отговорност и ще подадат колективна оставка, ако съдът обяви конкурса за шеф на БНР за незаконосъобразен и задължи регулатора да насрочи нов. Както и дали управляващите ще вземат отношение за перманентните скандали в БНТ и БНР в последно време – изборът на предишния директор на радиото Светослав Костов, уволнен заради опита да свали от ефир журналистката Силвия Великова, назначението за шеф на БНТ на Емил Кошлуков, на когото при предишния конкурс също не достигаше стаж, но пропускът тогава бе запълнен със съмнителен документ от телевизията на „Атака“ и т.н. Въпросите обаче изглеждат реторични, тъй като именно ГЕРБ, откакто се на власт вече 11 г., се потрудиха много да превърнат медийната регулация в блато, от чиято мътност най-добре да се възползват именно управляващите и кръговете зад тях. Отговорните фактори в ГЕРБ отдавна не крият, че бленуват за все по-голям контрол над журналистите и за регулация на журналистическата дейност. Не много преди СЕМ да приключи последния си засега конкурс за шеф на БНР, шефът на медийната комисия Вежди Рашидов обяви, че генералните директори на двете медии трябва да се избират директно от депутатите в Народното събрание. 

 

Все още няма коментари

Още

В БНР са назначени нови директори на програми

01.07.2020

5381 4
Кошлуков обяви тв водещ за богохулник за критики към БПЦ и Борисов

24.06.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

6686 34
Шефът на БНР ще трябва да доказва трудовия си стаж

16.06.2020

2243 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×