Медия без
политическа реклама

СЕМ не прие отчета на Кошлуков за първата половина на 2022 г.

Шефът на БНТ влезе в открит конфликт с Пролет Велкова

25 Авг. 2022
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Съветът за електронни медии не прие отчета на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за първите шест месеца на годината. Докладът бе подкрепен единствено от Галина Георгиева, която през 2019 г. стана член на радио-телевизионния надзор по искане на ГЕРБ и с гласовете на ДПС. С „въздържал се“ гласуваха шефът на регулатора Соня Момчилова и Габриела Наплатанова, които са от квотата на президента Румен Радев, както и Симона Велева, избрана в СЕМ в миналото Народно събрание като номинация на „Продължаваме промяната“.

Най-крайна в оценките си спрямо Кошлуков бе бившата водеща в „Дарик радио“ Пролет Велкова, която единствена гласува против доклада. През май Велкова влезе в СЕМ по предложение на „Демократична България“. Днес журналистката попита Кошлуков как приема факта, че управлява БНТ, въпреки че е получил 4 гласа против от възможни 5 на последния конкурс за шеф на телевизията. Директорът не отговори пряко на въпроса, но нарече Велкова „политкомисар“ и я обвини, че изпълнява „партийната линия“. „Партия ли виждате в мое лице?“, попита Велкова. „А какво да виждам?“, отговори с въпрос директорът. Както е добре известно, Кошлуков ще е начело на обществената телевизия още неизвестно дълго време, след като в процедурата през юни представителите на президента Радев направиха всичко възможно да бетонират действащия началник.    

Симона Велева определи програмната схема на БНТ2 като „мишмаш“ и попита шефа на телевизията има ли планове да подобри програмата. В отговор Кошлуков заяви, че разчита на помощта на СЕМ, за да може културно-образователният канал на БНТ да мине по-напред в списъка, по който кабелните и сателитните оператори доставят телевизии на абонатите си. „Ако можем да поговорим с ваша помощ да издърпаме БНТ2 по-напред, за да увеличим разпознаваемостта на канала. В момента гледаемостта е много ниска, въпреки че има чудесни и фантастични продукции. А да инвестираме в цялостна програма, която няма да се гледа, ще е разхищение на средства. Зрителят е мързелив и консервативен. Ако ние не мръднем канала, няма да стане“, коментира Кошлуков.  

Велева попита и защо в БНТ няма истинска разследваща журналистика. „Знам, че има едно предаване „Следите остават“ с Богдана Лазарова, но според вас то достачно ли е?“. Кошлуков призна, че разследванията липсват в БНТ и каза още, че се увеличава екипът от хора, които ще правят разследваща журналистика. „Тука сте абсолютно права, трябва да засилим. Разследванията се правят по-трудно, по-трудно излизат материалите. Много повече труд е от другото“, самокритикува се той.     

Ключови думи:

Емил Кошлуков, БНТ, СЕМ

Още по темата