Медия без
политическа реклама

"Ню Йорк Таймс" съди Microsoft и OpenAI за авторски права

27 Дек. 2023
Изкуственият интелект на Microsoft ползва статии на "Ню Йорк Таймс", за да се самообучава
Pixabay
Изкуственият интелект на Microsoft ползва статии на "Ню Йорк Таймс", за да се самообучава

Американският всекидневник "Ню Йорк Таймс" е подал иск в нюйоркски съд срещу OpenAI, създател на софтуера ChatGPT, и Microsoft, негов основен инвеститор, за нарушаване на авторските права, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. 

"Както е обяснено в жалбата, Microsoft и OpenAI са използвали нашата работа, за да разработват и продават своите продукти за генеративен изкуствен интелект (ИИ) без разрешението на Таймс", заяви говорителка на вестника, описвайки случая като "нарушение на авторските права по отношение на съдържанието и журналистическата работа".

Според жалбата вестникът оценява претърпените щети на "няколко милиарда долара".

"Генеративният изкуствен интелект на обвиняемите се основава на модели за масово обучение, които са създадени чрез копиране и използване на милиони статии на „Таймс“, защитени с авторски права", допълни говорителката.

Нещо повече, Microsoft и OpenAI "са отдали на съдържанието на „Ню Йорк Таймс“ особено значение при изграждането на своя модел за обучение, подчертавайки предпочитание, което признава стойността на този труд".

Вестникът също така обясни, че се е опитал да преговаря с двете компании, за да "получи адекватна компенсация за използването на неговото съдържание", но засега без успех.

"Законите за авторското право защитават нашата журналистика. Ако Microsoft и OpenAI искат да използват работата ни за търговски цели, законът изисква от тях първо да поискат разрешение. Те не са го направили", настоя говорителката.

В средата на декември OpenAI постигна споразумение с германската група Axel Springer, издател на таблоидния вестник „Билд“, за да ѝ плаща за предоставяне на съдържанието на групата в отговорите на запитванията на потребителите на ChatGPT.

Германската медийна компания "Аксел Шпрингер"  ("Ди Велт", "Билд") обяви, че обединява усилията си с компанията в сферата на изкуствения интелект "Оупън Ей Ай" (OpenAI), калифорнийския създател на "Чат Джи Пи Ти" (ChatGPT), който ще ѝ плаща, за да предоставя съдържание от своите издания

Съгласно условията на това партньорство, което двете страни определиха като безпрецедентно, потребителите, които зададат въпрос на ChatGPT, ще получават резюмета на статии, публикувани от марките на Axel Springer, включително „Политико“, „Бизнес Инсайдер“ и всекидневниците „Билд“ и „Велт“.

От стартирането на ChatGPT преди една година технологическите гиганти се впуснаха в трескава надпревара за така наречения генеративен изкуствен интелект. Генериращият ИИ дава възможност да се получат текстове, изображения или редове код на ниво, равностойно на това, което е създадено от хора, само чрез запитване, като се използват модели, обучени основно от масата съдържание, налично онлайн. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ню Йорк Таймс, OpenAI