Медия без
политическа реклама

Музиканти обвиняват БНР в пристрастно спиране на конкурс

Избраните 14 финалисти се оттеглят от "Пролет" заради неясноти и нарушения на регламента

18 Май 2021Обновена
Eдна от най-модерно звучащите български групи - работещите във Великобритания "Hayes & Y" спечелиха конкурса "Пролет" през 2020 г.
Снимка: БНР
Eдна от най-модерно звучащите български групи - работещите във Великобритания "Hayes & Y" спечелиха конкурса "Пролет" през 2020 г.

Всичките 14 класирани финалисти в конкурса за нова българска песен на БНР "Пролет" решиха да се оттеглят от участие в конкурса заради кашата, която забърка ръководството на радиото с провеждането му тази година. Те заявиха своето решение в отворено писмо, изпратено снощи.

А ето и хронологията на конфликта между музикантите, сред които са група "Остава", Рут Колева, Росен Кукошаров, група Innerglow, Славчо Николов ("БТР" и "Фондацията"), и генералния директор на обществената медия Андон Балтаков.

В петък музикантите поискаха директорът да изясни мотивите зад спирането на тазгодишното издание на конкурса "Пролет". Авторите и изпълнителите на класираните песни твърдяха, че решението е взето под натиск от участник, който не е класиран за финала. Ето и част от текста на обръщението им: 

"В историята на конкурса, от създаването му през 1970 г., няма нито една година прекъсване. С огромно разочарование разбрахме за тазгодишното прекъсване. Прекъсване в следствие негодуванието на отхвърлен кандидат.

Обръщаме се към вас, за да изразим дълбокото си възмущение от вашите прибързани действия. Разбираме обидата на отхвърления, но подобно оспорване преценката на творческата комисия хвърля сянка върху тях и компрометира техния дългогодишен професионализъм. Подобно вмешателство омаловажава усилията и труда на останалите изпълнители, които са работили през годината, за да се явят на този конкурс."

Музикантите настояха за прозрачност - кой е оспорил резултатите, какво гласи оплакването му и дали оттук нататък конкурсът ще се прекъсва при всяка жалба на недоволен участник, или "само избрани от вас хора имат такова влияние"?

Още в края на април Българска музикална асоциация, в която членуват над 600 души от бранша, подкрепи артистите с изявление: "Решаването на тези вътрешно-организационни казуси в никакъв случай не трябва да става за сметка на вече класираните от уважаваното жури нови песни, създадени и представени...в съответствие с действащия Регламент на конкурса “Пролет”. 

Във Фейсбук пост от петък певицата Рут Колева уточни, че писмото до генералния директор е изпратено преди три седмици, но отговор не е бил получен. "Служители и музикални редактори в БНР ни казват, че са обект на тормоз и заплахи с наказания по Кодекса на Труда. Това е нечувано и абсолютно недопустимо. Това е рекет", написа тя.

За натиск намекна и фронтменът на младата група Innerglow Тодор Ковачев: "Официалната информация е оскъдна, знае се за жалба от недоволен кандидат, чиято песен не е сред избраните... Неофициално вървят неприятни слухове. Ама доста неприятни. За натиск върху професионалистите от радиото, които с гласовете си са определили финалистите. Техният вот е поставен под въпрос и те са върнати на поправителен да попълват някакви аргументации защо една песен е по-хубава от друга песен".

По обяд директорът на общественото радио Андон Балтаков се включи също с Фейсбук коментар и обеща официален отговор по-късно през деня, след приключване на заседанието на Управителния съвет на БНР.  Ето и част от него:

"В историята на престижния конкурс няма нито една година прекъсване – така ще бъде и през 2021 година. Но финалът ще бъде през лятото.

След получени сигнали от участници в тазгодишния конкурс, с моя заповед всички дейности по организирането и провеждането на конкурса бяха преустановени, за да може да се провери дали са спазени всички изисквания на регламента и вътрешните правила на БНР.

За мое огромно съжаление, проверката показа, че вътрешната организация и контролът по подготовката и реализацията на конкурса са извършени в разрез с регламента, установените вътрешни правила и програмни норми на Българското национално радио, което наложи по-рано днес Управителният съвет да вземе решение за удължаване срока за провеждане на конкурса „Пролет“ до 30.06.2021 година. Галаконцертът ще бъде проведен на 21.07.2021 година в Първо студио на БНР."

Балтаков е назначил 17-членна селекционна комисия, която отново да прослуша всичките 106 допуснати до конкурса песни и в срок до 21 май да избере 12 финалисти. В момента те са 14 (защото някои изпълнения са получили равен брой точки) и именно в това се състояло нарушението на регламента. Пълната позиция на генералния директор какво ще се случи с конкурса "Пролет 2021" можете да прочетете тук.

Сега конкурсът ще трябва да продължи без тях, като новите финалисти ще бъдат избрани измежду некласираните в първия "тираж" 92 песни.

---

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" има над 50-годишна история и никога досега не е прекъсван. Победител в първото издание през 1970 г. е песента „Яворова пролет“ в изпълнение на Мими Иванова, Паша Христова и Мария Нейкова. а сред лауреатите му през годините са били Лили Иванова (многократно), Христо Кидиков,Васил Найденов, братя Аргирови, Стефка Оникян, "Сигнал", "Атлас", Валди Тотев, "Д-2", "Гравити Ко", "Сленг". Голямата награда за победителя в наши дни е участие на фестивала "Евросоник" в Грьонинген, Нидерландия.

 

Последвайте ни и в google news бутон