facebook
twitter

Медии

Източноевропейско ли е бъдещето на Би Ти Ви 

Според чешки медии телевизията няма да се задържи дълго в ръцете на милиардера Петр Келнер
630
Снимка: kellnerfoundation.cz
След блокирането на сделката за Нова телевизия Петр Келнер е близо до придобиването на Би Ти Ви.

Българският медиен пазар от години изглежда непривлекателен за западните инвеститори, които един след друг се изтеглиха от печатните издания и намаляха силно в радиосектора. А напоследък все по-видимо се разделят и със собствеността си в телевизии, където имаха силни позиции преди бума на интернет и социалните медии и преди разклащането на традиционния медиен бизнес модел. Кой ще заеме тяхното място на телевизионния пазар?

Около година след като държавата отказа да му разреши сделка за Нова телевизия и каналите "Диема", чешкият милиардер Петър Келнер е близо до придобиването на техния основен конкурент- "Би Ти Ви медия груп". В България Келнер вече е собственик на GSM-оператора "Теленор". Около 2 милиарда долара (47 милиарда чешки крони) се очаква да плати инвестиционният фонд на бизнесмена - PPF, на американския телекомуникационен гигант AT&T за собствеността на фирмата, която притежава Би Ти Ви, и още четири медийни групи в Централна и Източна Европа - Central European Media Enterprises (СМЕ), съобщи чешкото издание Hlidacipes. Освен "Би Ти Ви медия груп" продажбата на СМЕ ще включва още най-гледаната чешка телевизия Nova, словашката „Маркиза“, както и Pro TV в Румъния и Pro plus в Словения. Според Hlidacipes заради

 

растящите спекулации за предстояща сделка

 

акциите на СМЕ на фондовата борса в Прага са се покачили с 3.8% само за ден, като от началото на годината увеличението е 75%. В края на миналата седмица българският "Капитал" написа, че по негова информация споразумението между Келнер и AT&T вече е постигнато и е въпрос на дни то да бъде оповестено.

Дали този опит на чешкия бизнесмен да се сдобие с българска телевизия ще бъде успешен, след като през 2018 г. той не успя с "Нова броудкастинг груп"? По всичко личи, че продължилата близо две години операция по навлизането на Келнер на българския медиен пазар ще покаже разликите в работата на българския и на европейския антимонополен регулатор и силната политическа обвързаност на родната Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). При очертаваща се покупка на СМЕ, при която Келнер ще получи медии в пет държави от ЕС, водеща роля по одобрението този път би трябвало да има Европейската комисия, а КЗК ще даде становище относно влиянието на сделката на нашия пазар. Както е добре известно, именно ведомството с председател Юлия Ненкова, която е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, не позволи на PPF да купи Нова тв миналата година с абсурдния довод, че след подобна сделка „Нова броудкастинг груп“ ще стане много голям играч на медийния и рекламен пазар в България. Въпреки че към онзи момент Келнер нямаше друг бизнес у нас и присъстваше в България със сайт за сравнение на цени, базиран в Будапеща. Само няколко седмици по-късно на сцената се появиха крупните български бизнесмени Кирил и Георги Домусчиеви, на които комисията бързо позволи да купят "Нова" от скандинавската компания "Модърн Таймс груп". Цената бе същата, която предлагаше и Келнер - 185 милиона евро.

Освен поредна смяна на собствеността на една от двете най-големи телевизии у нас продажбата на "Би Ти Ви медия груп" означава още нещо. За пръв път от създаването си преди почти 20 г. основният акционер в Би Ти Ви

 

няма да идва от САЩ

 

Както е добре известно, през 2000 г. телевизията стартира като дъщерна фирма на "Нюз корпорейшън" на Рупърт Мърдок. По-късно той я продаде на СМЕ, в която по онова време мажоритарният дял се държеше от Роналд Лаудер, президент на Еврейския конгрес и член на фамилията, притежаваща козметичната империя "Есте Лаудер". По-късно контролът на СМЕ премина в ръцете на друг американски гигант - медийно-развлекателната компания "Тайм Уорнър". Преди около година тя бе купена от АТ&T, като сега един от най-големите телекомуникационни доставчици в Щатите е на път да предаде кормилото й на чешки бизнесмен. Така само няколко месеца след като Нова телевизия премина от ръцете на шведската "Модърн Таймс Груп" в тези на братята Домусчиеви, Би Ти Ви също ще престане да е притежание на компания със собственици от САЩ или Западна Европа.

 Какви са плановете на Келнер за Би Ти Ви и ще продължат ли бизнесмени на бившия Източен блок да навлизат на родния медиен пазар? По първия въпрос е трудно да се направи прогноза засега, като все пак той изглежда свързан с втория. До няколко дни най-голямата телекомуникационна компания у нас - "Виваком", ще бъде купена от United Group, съобщи "Файненшъл Таймс". Основният бизнес на фирмата е с платена телевизия, интернет и медии в страните от бивша Югославия. В тях United Group има над 1.8 милиона абонати и годишни приходи от над 700 млн. евро. Допреди месеци същата фирма и Петр Келнер преговаряха да купят съвместно собственика на Би Ти Ви, след което чехът продължи сам преговорите. Чешки издания смятат, че причината Келнер да настоява да купи активите на СМЕ е твърдото му желание да притежава телевизии в Чехия и Словакия, където контролира и GSM-оператори. Според местни журналисти на по-късен етап той може да реши да се раздели със собствеността на СМЕ в България и Словения и да ги предостави на United Group. Засега обаче всичко това са само догадки и спекулации. Макар да не е най-големият акционер в United Group, основен човек в нея е сърбинът Драган Шолак. Същият се счита за сериозен противник на президента Александър Вучич и за един от спонсорите на местната опозиция. 

 

Още нови играчи

 

С това предстоящите размествания на телевизионния пазар у нас не приключват. Шоуменът Слави Трифонов е придобил управлението на кабелната телевизия "Стара Загора", показват промени в Търговския регистър. Членове на директорите на медията вече са шефът на "Ку-ку бенд" Евгени Димитров-Маестрото, бившият продуцент на "Шоуто на Слави" Диана Младенова и членът на борда на директорите на фирмата на Трифонов "Седем-осми" Ася Тодорова. Адресът също е променен и се намира в НДК, където са офисите на Трифонов. Искането за прехвърлянето на собствеността на "Стара Загора" в Съвета за електронни медии бе на дневен ред на последното му заседание миналия четвъртък, но не бе разгледано поради липса на всички документи. От СЕМ съобщиха, че разрешение за влизането на новия собственик ще бъде дадено веднага след тяхното попълване, което може да се случи още на следващата сбирка на СЕМ. В момента телевизия "Стара Загора" върви само в интернет. Интересът към канала обаче със сигурност скоро ще се повиши, след като от "Седем осми" пуснат обновената й програмна схема. Телевизията съществува от 2005 г. и до 2017 г. има право да излъчва на територията на Стара Загора и областта. Тогава обаче СЕМ дава разрешение "Стара Загора" да вземе национално покритие. Според "24 часа" цената, която Трифонов е платил на досегашните собственици на медията, е 500 000 лева. Преди около седмица той призова почитателите си със специално видео да очакват появата на 7/8 TV. Новата телевизия ще е поредната медия, появяваща се под крилото на партия - формацията на шоумена "Няма такава държава", регистрирана на 5 октомври.

Все още няма коментари

Още

КЗК санкционира още 24 фирми за картел при санирането

10.12.2019

289 1
ЦИК глоби Би Ти Ви за критични репортажи
АЕЖ: Премиерът не може да отказва коментар на медия

30.10.2019

2082 22

Влез или се регистрирай за да коментираш

×