Quantcast

Медия без
политическа реклама

Южна Корея ще плаща на самотни младежи да излизат повече

13 Апр. 2023
Pixabay

Азиатският феномен на хилядите млади хора, които живеят в пълно отчуждение от външния свят, намира нестандартни решения. Южна Корея ще предложи по 650 000 юана (490 долара) месечна помощ на самотни младежи, за да им помогне да излизат повече и да водят социален живот. Мярката бе приета от министерството на равните възможности и семейството. Наред с парите ще се предлагат възможности за образование, работа и здравна помощ, съобщава "Гардиън".

Тази екстремна, но доброволна социална изолация се нарича "хикикомори", което на японски приблизително означава "да се оттеглиш". Целта на новата помощ е да подтикне младите да излязат от дома, да учат и да работят. Обхватът й е хора на възраст от 9 до 24 години. В програмата са включени и средства за посещение на културни събития.

Около 350 000 млади южнокорейци на възраст от 19 до 39 г. се считат за самотни или изолирани - това е около 3% от възрастовата група, според корейския институт за здравни и социални въпроси. Често става дума за младежи в неравностойно положение, като 40% от тях се изолират като подрастващи. В някои случаи изолацията е реакция на проблеми в семейството или недоимък.

Вниманието към тези хора включва и други видове подкрепа - средства за козметични корекции, например за заличаване на белези, заради които човек избягва да се показва навън; за покупка на фитнес съоръжения и т.н.

Безработицата сред младите в Южна Корея е сравнително висока - 7,2%, а в същото време раждаемостта стремително намалява. Тази година Южна Корея стана единствената държава в света с раждаемост под 1, като жените там имат средно по 0,78 деца. Това в голяма степен се дължи на финансови причини - да отглеждаш дете е скъпо, икономиката на страната забави ръст, перспективите за кариера намаляват, а цените на жилищата растат.

Ключови думи:

Южна Корея

Още по темата