Медия без
политическа реклама

Артисти показват как Паметникът на Съветската армия да стане машина за пари

Туристи да могат да се качват до най-високата точка на монумента, предлага Destructive Creation

05 Апр. 2023
През 2011 г. от Destructive Creation оцветиха част от фигурите на монумента като герои от комикси.
През 2011 г. от Destructive Creation оцветиха част от фигурите на монумента като герои от комикси.

Партиите в Столичния общински съвет да спрат да се карат каква да е съдбата на Паметника на Съветската армия в София, а държавата, чиято собственост е той, да помисли как да го превърне в туристически обект, от който да се печели. Това призовават от групата за градско изкуство Destructive Creation с публикация във "Фейсбук", като дават предложения как може да се случи това. През 2011 г. същата група изрисува част фигурите от монумента като герои от комикси и под тях написа: "В крак с времето".

"Шепа хора мастурбират на фантазията за демонтирането на Паметника на Съветската армия. Друга шепа си мие протезите, тананикайки си "Три танкиста", пишат от групата в началото на поста си.

И продължават: "Паметникът на Съветската армия обаче е машина за пари - със залата си в основата и подходящия дори за асансьор "кумин"/корпус/вертикална част, по който да стигнеш до площадка в краката на фигурите на върха. Туристи, платили си вход и купили си кафе, което да оставят на дулото на Шпагина, за да снимат с американските и корейски телефони гледката. Достатъчно добра информация за зверствата, жертвите, лагерите, престъпленията и тъпотиите на комунистите навсякъде в този своеобразен музей със снимки, истории, артефакти. Скулптурите отстрани да са с надпис над тях "free for graffiti" и флакони под ръка на разположение на посетителите", коментират от Destructive Crieation.

И продължават, че по този начин трябва да бъдат върнати парите, които през комунизма работници са давали като дарения за построяването на паметника, на техните наследници. "Стопля ли ви сърцето тази сърцераздирателна мечта?", питат градските активисти. "Бъдещето на средата, в която нормалните живеем, е в ръцете на банда скарани комплексирани тъпанари, които си мислят, че ще ни спечелят като използват все по-оригинални обиди помежду си", коментират още от Destructive Creation.

През юни 2011 г. артистите от групата оцветиха статуите от скулптурната композиция от западната страна на Паметника на Съветската армия като американски комиксови и поп-културни герои: Маската, Жокера, Върколака, Супермен, символът на "Макдоналдс" Роналд и др. Знамето бе изрисувано като американско, а под композицията бе поставен надписът "В крак с времето". През тази седмица от групата ще поставят в София вендинг машина, от която ще може да се купуват малки фигурки от тази и от други акции на сдружението.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата