Медия без
политическа реклама

Шест дни преди вота ПП-ДБ водят с 1,4% пред ГЕРБ-СДС

Очаква се БСП да бъде пета политическа сила, а ''Български възход'' да не влезе в парламента

29 Март 2023Обновена
Илияна Кирилова колаж

Шест дни преди предстоящите предсрочни парламентарни избори проучване на агенция "Маркет линкс" дава преднина от 1,4 на сто на коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" пред ГЕРБ-СДС в електоралните нагласи. Проучването е финансирано и реализирано съвместно от агенцията и Би Ти Ви и е проведено сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 21-27 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Това е първото проучване, което не дава шанс на партията на Стефан Янев ''Български възход'' да влезе в следващото Народно събрание. БСП се очертава да бъде пета политическа сила на вота - последната партия, която прескача бариерата за влизане в Народното събрание. Тя получава 7,3% подкрепа от анкетираните. 

 

 

А иначе данните показват, че 23,7% от гласуващите подкрепят ПП-ДБ. ГЕРБ-СДС са втори с резултат от 22,3% от гласуващите. Според проучването в 49-ото Народно събрание място намират още ДПС с 13,6%, както и "Възраждане“ с 11,4%. Коалиция ''Левицата'' получава 3,2% подкрепа, ИТН- 2,3%, а ''Български възход'' - 2,1%.

За Би Ти Ви социологът Добромир Живков заяви, че този път се очаква по-висока избирателна активност спрямо последните няколко вота. От резултатите на ''Маркет линкс'' излиза, че 54% са заявили, че със сигурност ще гласуват. Може да се очаква, че между 42-45% от имащите право на глас ще излязат до урните.

Победителят в изборите обаче зависи от нерешилите все още за кого да гласуват, изтъкна социологът. Според него ГЕРБ няма да вземе гласове от тази група избиратели, тъй като техният електорат е мобилизиран още от началото на изборите. Живков прогнозира, че ПП-ДБ могат да си докарат повече гласове от колебаещите се, тъй като при тях съществува т.нар. ''феномен на мобилизацията'' и се очаква да има хора, които да гласуват срещу ГЕРБ като форма на протест.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Избори 2023